Apple Top teme

10 novosti u iOS-u 9 za koje možda niste znali

maxresdefault

Ako ste svoj iUređaj već nadogradili na iOS 9, vjerojatno ste počeli istraživati novosti koje nova verzija operativnog sustava donosi. No ipak, ako vam je neki od detalja promakao, ovdje donosimo listu mnogih zanimljivih novosti za koje možda niste znali, a predstavljaju promjenu u odnosu na prethodne verzije iOS-a.

Pretraživanje postavki


IMG_0343 IMG_0344

Izbornik postavki sada ima mogućnost pretraživanja. To znači da više ne morate vječno lutati po beskrajnim stavkama i labirintima postavki kako biste našli onu koja vam treba. Sada u polje za pretraživanje na vrhu jednostavno utipkate naziv željene postavke, što može biti od velike pomoći.

Low power mode


IMG_0345

Stigao je i tzv. Low power mode, način korištenja uređaja koji smanjuje potrošnju baterije. Ukoliko ovaj način uključite, sustav će smanjiti vizualne efekte isključiti push e-mail i spriječiti automatsku sinkronizaciju aplikacija u pozadini

Univerzalno pretraživanje bilo gdje


IMG_0346

Skrolanje prstom prema dolje bilo gdje na početnom zaslonu otvara univerzalno pretraživanje

Detaljna statistika potrošnje baterije


Detailed-battery-usage-stats

Ono što Android korisnici koriste već godinama, sada je stiglo i na iOS. Sada je moguće u detalje vidjeti potrošnju baterije, odnosno koja ja aplikacija struje pocugala.

iCloud na početnom zaslonu


IMG_0347

iCloud je inače skriven od znatiželjnih pogleda, a sustav sada omogućuje prikaz sadržaja s prečicom na početnom zaslonu.

Povratak u galeriju gestom


IMG_0348 IMG_0350

Jednostavnom gestom prema dolje maknite fotografiju i vratite se u galeriju. U slučaju da to uradite dok ste u aplikaciji kamere, sustav vas vraća u kameru.

Skrivanje više slika u galeriji odjednom


Nakon što ste označili nekoliko fotografija i pritisnuli za njihovu podjelu putem drugih aplikacija, sada se u mini izborniku pojavljuje opcija i za njihovo skrivanje.

Zumiranje videa


IMG_0354 IMG_0355

Kada reproducirate video, sada jednostavnom gestom štipanja možete zumirati sadržaj. U slučaju da zumirate obrnuto, dakle razdvojite prste, sustav će vas prebaciti u aplikaciju kamere.

Slanje svih datoteka e-mailom


IMG_0351

Započnite pisati novi e-mail, držite dulji pritisak na polju za upis teksta i otvorit će vam se mogućnost dodavanja bilo koje datoteke, a ne samo fotografije i videa, kako iz samog uređaja, tako i iz iClouda.

Safari donosi više mogućnosti u načinu čitanja


IMG_0353

Napokon. Iako Safari već neko vrijeme podržava tzv. reading mode, mogućnosti su mu prilično ograničene. Sada pregled teksta u web stranicama koje podržavaju reading mode omogućuje i dodatnu personalizaciju. Tako je moguće mijenjati pozadinu, kao i sami font teksta.