Operateri

Gotovo je: 15. lipnja 2017. godine ukida se naplata roaminga unutar EU

Roaming pisa

Nakon nekoliko godina pregovaranja i natezanja, Europski parlament je dao zeleno svjetlo zabrani naplate naknada za roaming unutar granica Europske unije i to od 15. lipnja 2017. godine. Također, ovim je propisano i prijelazno razdoblje koje započinje u travnju 2016. godine, kada će vrijediti cijene koje će biti niže do 75% u odnosu na sadašnje.

Tako operateri u prijelaznom razdoblju neće smjeti naplatiti roaming naknadu veću od 0,05 eura za minutu poziva, 0,02 eura za SMS poruku i 0,05 eura za megabajt podatkovnog prometa. Kada prijelazno razdoblje 15. lipnja 2017. godine istekne, naplata naknade za roaming će biti potpuno ukinuta, što znači da ćemo na cijelom području EU moći razgovarati i surfati po cijenama koje vrijede u Hrvatskoj.

Tako se sada može zaključiti, no trebat će vidjeti kako će operateri novi pravilnik primjeniti na terenu i kako će sve skupa izgledati u praksi. Isto tako, s obzirom da su naknade za roaming do sada predstavljale osnovu za ostvarivanje ekstraprofita svih operatera, na koje su godinama navikli, za očekivati je da će kao protumjeru dignuti cijene postojećih usluga, što će se odraziti i na one koji ne putuju izvan granica matične države, dakle ne koriste roaming usluge.

O ovome će svakako biti još polemike, a dok se naknade za roaming ne ukinu, svjetskim putnicima preporučamo kupnju lokalnih prepaid kartica u državama u koje putuju, jer je to u pravilu najisplativije, pogotovo za internet.