Biznis

Američke škole i fakulteti zabranjuju TikTok. Studenti su bijesni

Nastavlja se saga oko TikToka u Americi. Nakon što su tamošnje vlasti nedavno zabranile korištenje ove društvene mreže na uređajima zaposlenika državnih institucija, danas stiže vijest o zabrani korištenja TikToka u školama i na fakultetima.

Mnoge WiFi ustanova mreže su sada tako podešene da automatski blokiraju svaku radnju vezanu uz TikTok aplikaciju ili web stranicu, a nije izostala ni oštra reakcija studenata. Naime, s obzirom da je TikTok već neko vrijeme najpopularnija društvena mreža na svijetu, s najvećim brojem korisnika, nije neočekivano da su korisnici burno reagirali na zabranu.

Podsjetimo, saga o TikToku seže još u 2019. godinu, kad je ondašnji predsjednik Trump najavio zabranu rada ove društvene mreže u Americi, no zbor raznoraznih razloga do apsolutne zabrane još uvijek nije došlo, već se ona provlači u manjim koracima.

Američke inače vlasti optužuju ByteDance, kompaniju koja stoji iza TikToka da neovlašteno prikuplja podatke i šalje u Kinu. Očekivano, za ovakve optužbe još uvijek nemaju konkretne dokaze, ali oni im realno ni ne trebaju jer će se kao i u slučaju Huaweija poslužiti etiketiranjem. S druge strane, zanimljivo je kako je Trump 2019. izričito tražio da poslovanje TikToka u SAD preuzme neka američka kompanija, što se ipak nije ostvarilo.

No, kako se sad čini, ovdje je stvar malo drukčija nego u slučaju Huaweija, budući da on na američkom tržištu i nije imao značajniji udio, dok TikToka ima iznimno veliku korisničku bazu. Svakako treba napomenuti da je TikTok svoj globalni uspjeh postigao zahvaljujući izvrsno razrađenom algoritmu, stoga ne čudi pokušaj tadašnje američke administracije da ga se putem akvizicije dokopa.