Android

Android 14 Developer Preview 2 donosi nove zanimljive značajke

Nakon prve instance lansirane prošlog mjeseca, danas je Google pustio Android 14 Developer Preview 2, dok će prva Beta biti dostupna u travnju. Instalacija DP i Beta verzija Androida nije preporučljiva običnim korisnicima, budući da su pune bugova koje developeri inače prijavljuju Googleu. Ipak, daje nam informacije o tome što u konačnoj verziji novog Androida možemo očekivati.

Tako DP2 donosi nova poboljšanja na polju privatnosti, sigurnosti i općih performansi, kao i dodatne prilagodbe sučelja za tablete i preklopne telefone sa savitljivim zaslonima.

Jedna od zanimljivih stavki je mogućnost ograničavanja pristupa aplikacijama samo na određene fotografije, odnosno one koje sami odredite, a ne nužno na sve kao je sada slučaj.

Novi Credential Manager kao API platforma za objedinjavanje lozinki donosi vizualne promjene i lakše snalaženje, što je učinjeno nakon prigovora testera u DP1 verziji.

Rad aplikacija u pozadini također je bolje optimiziran, a isto vrijedi i za RAM managment. Dodane su i određene važne obavijesti koje ne možete tek tako odstraniti i zaboraviti na njih, a možda najzanimljiviji detalj je mogućnost personalizacije mjernih jedinica neovisno o regiji. Dakle, ukoliko ste Europljanin (ili bilo koji drugi stanovnik planete), a radite u Americi, više se nećete morati mučiti s Fahrenheitima.

Kao i uvijek, rane verzije Androida dostupne su za instalaciju na Googleove Pixel uređaje, konkretno Pixel 4a i novije modele.