Android

Android 15 će omogućiti pronalaženje izgubljenog mobitela i dok je isključen

Jedna od većih novosti koje bi Android 15 mogao donijeti je poboljšana značajka „Find my device“, ili u prijevodu „Pronađi moj uređaj“. Zagubljeni ili čak izgubljeni telefon i do sada ste mogli pronaći putem ove funkcije s računala ili drugog Android uređaja, no Android 15 bi ju mogao podići na višu znatno razinu.

Naime, aktualna varijanta značajke Find my device funkcionira tako da koristi GPS i Bluetooth tehnologiju. Ukoliko se uređaj nalazi na otvorenom prostoru, GPS/Galileo/GLONASS satelitima ga nije problem locirati, dok u zatvorenom može koristiti Bluetooth veze drugih uređaja koji se nalaze u blizini i informaciju o lokaciji vašeg slati kroz posebno zaštićenu BT mrežu. Na sličan način, uostalom, funkcioniraju i Apple Air Tag te Samsung Smart Tag.

No, sve je to moguće dok je uređaj uključen, odnosno dok se GPS i Bluetooth imaju iz čega napajati. Ako je uređaj isljučen, sustav će zapamtiti posljednju poznatu lokaciju, te ju sukladno tome prikazati u aplikaciji za pronalaženje. Naravno, ako ste ga izgubili u vlaku, autobusu ili nekom trećem prijevoznom sredstvu, od toga neće biti puno koristi.

Find my device i kad je mobitel isključen

Kako prenosi Android Police ekipa koja je u DP i SDK alatima za Android 15 pronašla nove Finding API-je, Google u sljedeću generaciju Androida planira ugraditi mogućnost da usprkos tome što je uređaj isključen, Bluetooth kontroler i dalje može koristiti ostatak struje iz baterije te tako nastaviti slati informacije o lokaciji vašeg uređaja. Spominje se da će prvi uređaj koji će ovo podržavati biti Pixel 9, ali ostaje nejasno hoće li sadržavati poseban hardverski dio koji bi omogućio napajanje BT kontrolera dok je sve ostalo isključeno. Također još uvijek nije jasno što će se dogoditi kad se baterija potpuno isprazni, usprkos činjenici što Bluetooth tehnologija po svojoj prirodi troši iznimno malo energije. Moguće da je će i Bluetooth kontroler dobiti svoj neovisni izvor energije, koji, istini za volju, može biti minijaturan, kako bi se i isključeni uređaj mogao lakše pronaći.

Bilo kako bilo, ova tehnologija je očito još u ranom stadiju razvoja, tako da više informacija možemo očekivati u sljedećih nekoliko mjeseci.

Je li ovo novi udar na privatnost?

S druge strane, ove informacije sada mnogima podižu obrve i nameću nova pitanja. Ako mobitel može slati podatke o lokaciji i dok je isključen, može li vas netko drugi pratiti i onda kada ne želite? O ovome je, istina, bilo riječi i kad je 2007. godine izašao prvi iPhone, koji je i popularizirao izradu mobitela bez mogućnosti zamjene baterije od strane samog korisnika.

Istini za volju, danas su nam svima svi podaci o lokaciji uključeni, što se pokazalo iznimno korisnim u prometu, kada na npr. Google Kartama možete pratiti stanje u prometu. Vaš uređaj Googleu konstantno šalje podatke o vašoj trenutnoj lokaciji, što pomaže u stvaranju ukupne slike stanja u prometu. Međutim, kome ih još ta kompanija prosljeđuje, ne možete znati. Slično vrijedi i za druge slične servise.

Dakle, ako ne želite da se vaša lokacija prati kad ugasite mobitel, s pravom se pitate radi li se o novom udaru na privatnost.