Biznis

Android drži 70% tržišta smartphone uređaja, iOS 21%, Windows Phone 3%


Nakon što su to prethodno učinili drugi analitičari, danas je i Gartner, kao jedna od najutjecajnijih kompanija koje se bave analizom tržišta, predstavio rezultate svog istraživanja tržišta smartphone uređaja za zadnji kvartal 2012. godine.

Kada su u pitanju operativni sustavi, Android je sa 144 milijuna isporučenih uređaja zauzeo prvo mjesto i tržišni udio od 69,7%. U istom razdoblju prošle godine udio Androida je iznosio 51,3%

Drugi je iOS sa 43 milijuna prodanih iPhonea i 20,9% tržišnog udjela. U istom razdoblju lani Apple je prodao 35 milijuna iPhonea, no udio u tržištu je bio nešto veći i iznosio je 23,6%.

Treći je BlackBerry sa 7 milijuna isporučenih uređaja i 3,5% tržišnog udjela. U istom razdoblju prošle godine BlackBerry je sudjelovao sa 8,8% udjela u ukupnom tržištu smartphonea, dakle pad je više nego vidljiv.

Microsoft se sa svojim Windows Phone OS-om nalazi na četvrtom mjestu sa cca. 6 milijuna isporučenih uređaja čime je ostvario 3% tržišnog udjela. Napredak u odnosu na prošlu godinu je vidljiv jer je tada tržišni udio ove platforme iznosio svega 1,8%. Ipak, pred Microsoftom je još dug put jer je 3% još uvijek premali udio da bi se moglo govoriti o trećoj relevantnoj platformi u globalnoj smartphone utakmici.