Aplikacija CamScanner uklonjena iz Play Trgovine zbog malwarea

Sigurnosna tvrtka Kaspersky objavila je da su prilikom inspekcije posljednje verzije popularne CamScanner aplikacije otkrili zloćudni softver (eng. malware), koji inicira preuzimanje i pokretanje drugih zloćudnih paketa bez odobrenja korisnika na mobilnom uređaju.

CamScanner, čija besplatna verzija za sada nije dostupna u Play Trgovini, a brojila je preko 100 milijuna korisnika, nije tvorac “Trojan-Dropper.AndroidOS.Necro.n” zloćudnog softvera koji je pronađen u aplikaciji, nego je on preuzet iz modula za oglašavanje kojeg CamScanner koristi za serviranje oglasa.

Zloćudni softver tipa je “Trojan-Dropper”, a zadaća mu je instalacija drugog zloćudnog softvera na uređaju, koji u CamScanner slučaju može preuzimati dodatne pakete zloćudnih programa.

Kaspersky je obavijestio Google, koji je uklonio besplatnu verziju CamScanner aplikacije iz Play Trgovine, dok je verzija CamScanner (License), posljednji put nadograđena 2014. godine, još dostupna, vjerojatno jer ne koristi problematični modul za oglašavanje.

CamScanner je u službenoj objavi za zloćudni softver okrivio modul tvrtke AdHub i najavio pokretanje tužbe zbog kršenja dogovorenih sigurnosnih pravila. CamScanner je uklonio sve module koji nisu certificirani od strane Googlea i uskoro očekuje puštanje nove verzije aplikacije u Play Trgovinu.

Korisnici CamScanner aplikacije novu verziju kao APK mogu preuzeti ovdje, dok se aplikacija ponovno ne pojavi u trgovini.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT