Apple Biznis

Apple bi u EU mogao platiti najveću kaznu u svojoj povijesti

Apple bi se uskoro mogao susresti s najvećom kaznom u svojoj povijesti, piše Financial Times. Nakon što je u ožujku ove godine na snagu stupila EU regulativa DMA (Digital Market Act), Apple je bio primoran otvoriti vrata alternativnim trgovinama aplikacija za iPhone.

Ubrzo nakon toga vlasnicima iPhonea u zemljama članicama Europske unije zaista je i omogućeno zaobilaženje App Storea, međutim, sporna je ostala naknada koju proizvođači aplikacija plaćaju Appleu.

U svojim uputama za prodaju aplikacija izvan App Storea, Apple i dalje naplaćuje „Naknadu za temeljnu tehnologiju“ (Core Technology Fee), što prema EU regulativi ne bi smio.

Prema istom izvoru, EU regulatori bi Appleu mogli odrediti kaznu u visini od 5% ukupnih godišnjih prihoda kompanije, što bi značilo oko 50 milijuna eura dnevno.

Ipak, Apple navodno još ima nešto vremena da promijeni politiku naplate naknada i tako izbjegne kaznu, dodaje Financial Times. U suprotnom, morat će plaćati gore spomenuti iznos sve dok se u potpunosti ne pokori regulativi.