Biznis

Apple dionice dosegle najvišu vrijednost u povijesti. Tržišna kapitalizacija se približava brojci od 3 bilijuna dolara

Dionice Applea (NASDAQ:AAPL) danas su, uoči ovogodišnjeg WWDC eventa, dosegle najvišu razinu otkad je kompanija izlistana na burzi, i to 183,49 dolara. Tako se Apple ponovno približava magičnoj brojci od tri bilijuna dolara vrijednosti po tržišnoj kapitalizaciji, odnosno najviše od bilo koje kompanije u američkoj povijesti.

Treba napomenuti da su Appleove dionice, kao i sve ostale dionice iz tehnološkog sektora, drastično pale tijekom 2022. godine, što je bila izravna posljedica pandemije, te posljedično tome inflacije i dizanja kamatnih stopa od strane američke središnje banke (FED).

Za ovakav porast analitičari zasluge pripisuju poboljšanju dijela makroekonomskih uvjeta, usprkos nedavnoj bankarskoj krizi koja još uvijek prijeti recesijom. Apple je, očito, uspio odoljeti svim izazovima i podići svoju tržišnu vrijednost.

Tako se na današnjoj konferenciji očekuje službeno predstavljanje novih proizvoda, među kojima se ponajviše ističu Mixed-Reality headset, i 15-inčni MacBook Air. U najavi je također i iOS 17, tj. sljedeća generacija iPhone operativnog sustava, koji će ubrzo nakon predstavljanja već biti moguće instalirati u beta verziji.