Apple

Apple i Broadcom sklopili ugovor o proizvodnji 5G modema, vrijedan više milijardi dolara

Appleov dugo očekivani prijelaz na vlastite 5G modeme polako napreduje. Tako je danas ova kompanija objavila da je sklopila ugovor s Broadcomom vrijedan više milijardi dolara, prema kojem će potonji razviti komponente za Appleove proizvode s ugrađenom 5G tehnologijom. Neki će dijelovi biti izrađeni na američkom tlu, uključujući Broadcomovu tvornicu u Fort Collinsu u Coloradu.

Za sada nije izravno specificirano koji će proizvodi koristiti Appleovu 5G tehnologiju, no možemo pretpostaviti da se radi o najprodavanijem proizvodu – iPhoneu, iako ovaj ugovor nije nužno ograničen samo na njega.

Apple je navodno započeo s radom na vlastitim 5G modemima još 2020. godine, tj. godinu dana nakon što je kupio većinu Intelovog odjela za mobilne komunikacije. Isto tako Apple nije skrivao da je zaposlilo programere specijalizirane za razvoj softvera namijenjenog 5G modemima.

Glasine sugeriraju da će Appleovi 5G modemi na tržište stići 2024. ili početkom 2025 godine, ali u ovom trenutku ni Apple ni Broadcom to nisu potvrdili. Qualcomm je za CNBC u ožujku izjavio da pretpostavlja da će prestati isporučivati modeme za iPhone 2024. godine, što zapravo u neku ruku potvrđuje tezu iznesenu iznad.

Ovo bi mogao biti značajan udarac za Qualcomm. Iako je tvrtka diversificirala svoju proizvodnju čipova tehnologijom koja se koristi u automobilima i za neke jeftinije hardverske komponente, još uvijek uvelike ovisi o prodaji mobilnih modema, i Apple smatra jednim od svojih najvećih kupaca.

Apple

Advertisement