Biznis

Apple kupio još jednu tvrtku za razvoj umjetne inteligencije. Broj se sada popeo na 32

Prema najnovijim informacijama koje su se pojavile na internetu, Apple je kupio Datakalab, francusku AI tvrtku poznatu po radu na kompresiji algoritama i ugrađenim AI sustavima. Neki izvještaji pokazuju da je Apple ovu tvrtku kupio u prosincu prošle godine, a transakcija je zabilježena u podnesku Europske komisije kojeg je uočila francuska publikacija Challenges.

Iako su financijski detalji dogovora još uvijek tajni, vjerojatno se radi o dijelu Appleovog plana za implementaciju umjetne inteligencije na nadolazećim iPhoneima.

Datakalab su 2016. godine osnovali Xavier i Lucas Fischer. Tvrtka se uglavnom se fokusira na to da umjetna inteligencija radi učinkovito bez oslanjanja na cloud sustave, što se uklapa u dosadašnje špekulacije o limitiranju Ai komponenti na samim uređajima.

Nedavno je analitičar iz Bloomberga Mark Gurman također objavio da će Apple uvesti AI značajke na uređaju s iOS 18, odnosno da će ih koristiti bez cloud rješenja, odnosno bez pristupa internetu.

Budući da je AI ključna stavka za sve tehnološke divove u 2024. godini, Apple, naravno, ne želi zaostati. Kao rezultat toga, tvrtka je, prema izvješću Statista, u 2023. godini kupila čak 32 startupa za umjetnu inteligenciju, dakle znatno više od Googleovih 21.

Ne treba zanemariti ni činjenicu a su Apple i Google su u aktivnim pregovorima kako bi omogućili Appleu da licencira Gemini, Googleov generativni AI model, za integraciju novih značajki u nadolazeću iPhone 16 seriju. Međutim, ne Apple pregovara samo s Googleom. Izvješća na internetu navode da je Apple također razgovarao s OpenAI kompanijom o korištenju njegovog ChatGPT AI modela u budućim iPhoneima.