Apple

Apple M3, M3 Pro i M3 Max – Prvi 3nm procesori za osobna računala

Apple je službeno predstavio svoje najnovije M procesore: M3, M3 Pro i M3 Max. Novi čipovi izrađeni su u 3-nanometarskom procesu, što je prva generacija takvih procesora za osobna računala. To znači da su brži i energetski učinkovitiji od prethodnih čipova M-serije. Podsjetimo, M2 generacija je bila izrađena u 5-nanometaskom procesu.

Osim što je izrađen u 3nm procesnom nosu, obitelj M3 čipova ima GPU nove generacije koji podržava hardversko ubrzanje koje će omogućiti realističniju grafiku i renderiranje složenih scena u video igrama i 3D videu.

Još jedna nova značajka svih M3 čipova je AV1 dekodiranje. To znači da omogućuju visokokvalitetno video renderiranje brže i učinkovitije od ostalih popularnih codeca.

M3 čip ima 8 osnovnih CPU jezgri te 10-jezgreni grafički koprocesor. Može podržati do 24 GB RAMA- odnosno kako to Apple naziva - objedinjene memorije.

M3 Pro ima 12-jezgreni CPU i 18-jezgreni GPU i može podržati do 36 GB RAM-a. M3 Max čip, najjači iz M3 serije, donosi čak 16-jezgreni CPU i 40-jezgreni GPU. Može podržati do 128 GB RAM-a, što je prvi takav slučaj za jedan Appleov procesor.

Prvi uređaji s novim M3 procesorima bit će novi iMac kao nova generacija MacBook Pro prijenosnika.