Apple

Apple Pay više nema monopol. Na iPhone stiže Curve digitalni novčanik

Sukladno novom EU zakonu unutar DMA (Digital Market Act) regulative, Apple počinje otvarati vrata konkurenciji u domeni digitalnog plaćanja. Tako će vlasnici iPhonea u Europskoj uniji, pored Apple Pay usluge, uskoro moći koristiti alternativne digitalne novčanike, a prvi takav trebao bi biti Curve, javlja The Times.

Radi se o britanskoj kompaniji koja već nudi aplikaciju za plaćanje na Androidu, a upoznali smo ju na Huawei uređajima, s obzirom da na njima ne radi Google Wallet.

Apple u ovim trenucima vrši posljednje pripreme za uvođenje alternativnih digitalnih novčanika u iOS, nakon čega će korisnici prilikom beskontaktnog plaćanja moći birati hoće li transakciju izvršiti putem Apple Pay, Curve, a kasnije vjerojatno i neke treće platforme.

The Times također navodi da će ova promjena bankama i financijskim kućama uštedjeti milijune eura koje su do sada trošile na transakcije preko Applea.

Napomenimo da se ova promjena odnosi isključivo na zemlje članice EU, no s obzirom na nedavne prigovore američkog ministarstva pravde (Department of Justice), Apple se nalazi i pod povećalom i tamošnjih zbog monopola na sustav digitalnog plaćanja. Zato bi alternativne metode digitalnog plaćanja uskoro mogle biti omogućene i s one strane Atlantika.