Apple

Apple predstavio nove 14" i 16" MacBooke Pro s najnovijim M1 Pro i M1 Max procesorimaKao što se i očekivalo, Apple je predstavio dva nova modela MacBook računala za 2021. godinu. Radi se o novim 14 i 16-inčnim modelima, koji dolaze s prilično izmijenjenim dizajnom, zaslonom (skoro) od ruba do ruba (zuba) i s novim M1 Pro i M1 Pro Max procesorima.Uređaji dolaze u aluminijskim kućištima, dok su zasloni izrađeni u IPS LCD tehnologiji. 16-inčni model ima rezoluciju od 3456 x 2234, a 14-inčni 3024x1964 točaka, a tu je i 120 Hz stopa osvježavanja.

Ono što odmah bode u oko je – zub. Vjerovali ili ne, Apple je u 2021. godini, nakon četiri generacije iPhonea s ovim što bode oči, to isto uspio učiniti i svom najboljem proizvodu. Ne sumnjam da će se kupci brzo priviknuti kad osjete sve benefite novih Macova, no ova nova epizoda sa zubom je zaista smiješna.Ono što je nestalo je touchbar na vrhu tipkovnice, tako da su se vratile fizičke F tipke. Da, upravo ono što je Apple prethodnih godine reklamirao kao prodajni adut, otišlo je u ropotarnicu povijesti. Korisnici očito to nisu prihvatili u mjeri u kojoj je Apple očekivao, tako da je ovo zapravo dobar znak, tj. da Apple sluša publiku.

Ono što je zanimljivo je novi zvučni sustav s čak šest zvučnika, koji podržavaju Dolby Atmos, a tu su i novi mikrofoni s podrškom za otklanjanje buke.Kao što je već rečeno, novi MacBook Pro dolazi s novim procesorima. Ukoliko izaberete 14-inčni, dobit ćete M1 Pro, no ukoliko to želite, možete ga naručiti i s M1 Max čipsetom. Kad je 16-inčni model u pitanju, u startu možete birati između ova dva procesora, a maksimalna količina RAM-a koju možete naručiti je 32 GB u kombinaciji s M1 Pro, odnosno 64 GB u kombinaciji s M1 Max procesorom. Za spremišnu memoriju odabrani su novi, još brži SSD diskovi, s brzinom učitavanja 7 GB/s, a u ponudi su u rasponu od 512 GB do čak 8 TB.Što se portova tiče, USB-A nismo ni očekivali, ali je zato tu HDMI utor u punom profilu i SDXC utor za memorijske kartice, dakle ono što je godinama nedostajalo na Appleovim prijenosnicima pa su se korisnici morali služiti raznim adapterima. Tu su još i četiri USB-C Thunderbolt utora, kao i 3,5 mm audio utor, s novim pojačalom. Ono što će mnoge razveseliti je povratak MagSafe priključka za punjenje, koji je definitivno bio jedno od najboljih rješenja za punjenje prijenosnika općenito, ali ga je Apple prije nekoliko godina izbacio. Tako ćete sada svoj MacBook Pro moći puniti putem MagSafe, ali i USB-C utora.Kad su baterija i autonomija u pitanju, Apple obećava 17 sati video playbacka ili 11 sati surfanja na 14-inčnom modelu, odnosno 21 sat videa ili 14 sati surfanja na 16-inčnom.

Cijena novih 14-inčnim Macova u SAD započinje s 1999 dolara, a 16-inčnih od 2499. Naravno, ovo vrijedi za modele s najmanjom količinom radne i spremišne memorije i M1 Pro procesorom, dok će ostali biti skuplji ovisno o konfiguraciji koju odaberete. Također, kad preplivaju Atlantik, svakako treba očekivati više cijene, jer su ove američke izražene bez poreza, a znamo da u EU imamo i više stope PDV-a.