Apple

Apple razvija način za jednostavniju izmjenu baterije iPhonea

Kako bi se pripremio za nadolazeću EU regulativu o izmjenjivim baterijama pametnih telefona, Apple je započeo s razvojem tehnologije koja će omogućiti njihovu jednostavniju zamjenu.

Bateriju iPhonea trenutno je moguće zamijeniti isključivo uz posjedovanje posebnog alata, kojim prvo morte uređaj otvoriti. Zatim se baterija mora izvadili pincetom, no i to je zahtjevan proces s obzirom da je pričvršćena ljepljivim trakama. Komplikacije stižu tek kad želite umetnuti novu bateriju, za što vam je potreban dodatni specijalizirani alat.

Novi način koji Apple razvija zove se „electrically induced adhesive debonding”, dakle nekakva vrsta električki induciranog odvajanja. Ova tehnologija bi umjesto ljepljivih traka trebala koristiti metal, što sugerira da bi proces izmjene trebao biti osjetno jednostavniji, prenosi The Information.

Međutim, čak i ovom slučaju korisnik treba otvoriti iPhone, za što se svakako preporuča odlazak u servis. Stoga se dade zaključiti da je ovo samo jedna od stepenica koja će olakšati izmjenu baterije, ali ne i u potpunosti omogućiti samostalnu izmjenu.

Prema istom izvoru, Apple bi već ove godine jedan od iPhone 16 modela mogao opremiti novim načinom zamjene baterije, dok bi sljedeće godine nova tehnologija mogla biti primijenjena na cijelu iPhone 17 seriju. Istog je mišljenja i poznati analitičar Ming-Chi Kuo.

Podsjetimo, EU regulativa o izmjenjivim baterijama na snagu stupa 2027. godine, a do tada bi se ova tehnologija trebala dodatno razvijati. Također ostaje za vidjeti kako će ostali proizvođači zadovoljiti nove regulatorne zahtjeve Europske unije.