Apple sljedeće godine mora otvoriti vrata alternativnim trgovinama aplikacija, barem u EU

Mnogi će reći da se ideja Europske unije temelji na principu mrkve i batine, što po mom osobnom mišljenju nije daleko od istine. U ovih deset godina, otkad je Hrvatska ušla u ovu zajednicu država, osjetili smo u pravilu batinu, dok neke tragove mrkve počinjemo osjećati tek sada.

 

Ovdje, naravno, mislim na uvođenje eura kao nacionalne valute, koje će nam olakšati mnoge sfere života, te ulazak u šengenski prostor, o kojem ne treba posebno trošiti riječi.

 

Jedan od primjera mrkve bila je i regulacija naplate roaming usluga unutar „zajedničkog“ tržišta, no kasnije smo vidjeli da su operateri uspjeli izboriti labavije uvjete, i bez najava počeli rezati roaming pakete izvan matične države.

Najnoviji benefit europskog ujedinjenja dolazi u vidu dijeljenja packi Appleu, Googleu i drugim velikim tehnološkim kompanijama. Uz to što će kroz par godina biti prisiljen promijeniti Lightning standard na iPhoneu u korist USB-C priključka, morat će otvoriti svoj App Store alternativnim trgovinama aplikacijama.

Kad je Apple u pitanju, ovo je zaista veliki korak, budući da je njegova trgovina do sada predstavljala jedini način instalacije aplikacija na vaš iPhone. Sukladno najnovijoj direktivi Europske komisije, Apple će tako sljedeće godine morati dati mogućnosti instalacije aplikacija putem 3rd party trgovina, kao što je od samog starta slučaj u Android ekosustavu.

Ovo bi trebalo potaknuti ubrzan razvoj i pojačati konkurenciju među proizvođačima aplikacija, no za sobom povlači i određene sigurnosne rizike, baš kao što je slučaj na Androidu. Jasno, ne možemo imati i ovce i novce, no svakako pozdravljamo rušenje monopola App Storea i omogućavanje izbjegavanja provođenja Appleove samovolje kad je izbor aplikacija u pitanju. Ne sumnjamo da će se Apple i ovdje potruditi rizike svesti na najmanju moguću mjeru, no ako sličnu situaciju već desetljećima imamo na macOS-u, ne vidim razloga zašto bi iOS prošao lošije.

Tako bismo alternativne trgovine aplikacijama na iOS-u trebali vidjeti sljedeće godine, vjerojatno prilikom predstavljanja iOS 17 operativnog sustava, a ukoliko se ne pokori ovom zahtjevu EU regulatora, Apple bi mogao ostati bez velikog dijela prihoda, s obzirom da EU komisija ne prašta tek tako i kad gigantima odrapi kaznu, ona ih prilično zaboli.