Apple

Apple službeno predstavio macOS 15 Sequoia. Evo detalja

Na današnjoj WWDC konferenciji, Apple je predstavio i novi macOS 15, koji nosi prateće ime - Squoia. Ovaj operativni sustav namijenjen je MacBook i iMac računalima, a donosi nekoliko značajki, od kojih i primjenu umjetne inteligencije. Nakon inicijalne najave, Apple počeo iznositi detalje o novoj Apple Intelligence značajki. Krenimo redom.

Apple Intelligence

Apple Intelligence sustav izrađen je u partnerstvu s OpenAI kompanijom, što Appleu omogućuje da iskoristi njihov poveći LLM (Large Language Model), već prilično izglađen  spjehom ChatGPT-a.

Međutim, Appleov pristup umjetnoj inteligenciji znatno se razlikuje od pristupa njegovih konkurenata. Umjesto pozicioniranja novih značajki umjetne inteligencije kao integralnih aspekata svojih proizvoda, Apple dopušta korisnicima da se uključe izravno. Na koji točno način, još ostaje za vidjeti. Zapravo, vidjeli smo da je Tim Cook najavio da će Apple Intelligence u velikoj mjeri učiti od navika korisnika, no još uvijek nemamo konkretne detalje i pojedinosti. One će valjda biti poznate kad proizvod izađe iz beta faze testiranja.

Continuity

Nova Continuity značajka povezuje vaš Mac i iPhone na sveobuhvatan način, omogućujući vam daljinski pristup vašem iPhoneu izravno putem prijenosnog računala. Demo na WWDC-u pokazao je iPhone mirroring za podizanje početnog zaslona iPhonea, interakciju s više aplikacija pomoću trackpada i tipkovnice prijenosnog računala.

Aplikacija također pojednostavljuje vaše uređaje prenoseći obavijesti iPhonea izravno na Mac, što vam omogućuje da povučete odgovarajuću aplikaciju na prijenosno računalo. Ako ste zabrinuti za privatnost dok koristite telefon u sklopu računala, njegov zaslon ostaje zaključan i isključen, čak i dok ga koristite na daljinu.

Siri 

Došlo je vrijeme da se poradi i na Siri. Apple je igrao dugu igru ​​kada je u pitanju njegov virtualni asistent, Siri. Postoji od 2011. godine, no u posljednjih nekoliko godina je zauzela drugo mjesto u odnosu na konkurentske AI pomoćnike. Ipak, Appleova tehnologija u ovom području nudi snažnu osnovu za proširenje, a nova i poboljšana Siri puna je novih AI značajki.

Tijekom uvodne riječi na WWDC-u, Apple je pokazao novi izgled Siri kao uvijek prisutnog AI pomoćnika integriranog u svaki dio korisničkog sučelja, a ne kao samostalnu aplikaciju. Siri će imati pristup ChatGPT-ovom LLM-u, omogućujući umjetnoj inteligenciji da bude funkcionalno spremna za komunikaciju u prirodnijem kontekstu, prateći prethodne razgovore i poruke.

Nova Siri također dolazi prisutna na svakom zaslonu, omogućujući umjetnoj inteligenciji da odgovori na ono što u tom trenutku gledate, bez potrebe da ponudite određeni kontekst sa svakim novim upitom. Ovo također omogućuje Siri da poduzima radnje unutar aplikacije na način koji prije nije bio moguć.

E-mail 

Apple Intelligence igrat će aktivniju ulogu u pronalaženju određenih e-mailova, odgovaranju, brisanju i organiziranju vaše pristigle pošte, od sažimanja e-poruka do predlaganja odgovora. Jedna od korisnijih značajki uključuje sažetke koje kreira AI kako bi izvukao najbitnije iz e-maila, za razliku od prikazivanja samo prvih nekoliko redaka, koji često nisu toliko korisni.

Kalendar

Osim integracije s aplikacijom Reminders, nova aplikacija Kalendara podržavat će AI.

Fotografije

Značajke za uređivanje fotografija temeljene na umjetnoj inteligenciji u aplikaciji Fotografije omogućuju korisnicima dotjerivanje, uklanjanje pozadine i trenutačno uređivanje. Osim toga, traženje određenih fotografija i videozapisa prikazat će slike određenih ljudi ili događaja.

Bilješke 

Glasovna funkcija dolazi u aplikaciju Bilješke, s mogućnošću dodavanja glasovnih zapisa izravno ugrađenih u prethodno kreirane. AI će također podržavati audio transkripciju i transkripte audio snimaka. Možete snimati i transkribirati audio zapis, a kada snimanje završi, AI će sam izraditi sažetak. Ostaje za vidjeti koji će jezici biti podržani.

Novi Safari

Safari će donijeti mnoštvo poboljšanja koja pokreće AI, uključujući opciju "Intelligent Search" koja koristi AI na uređaju za sažetak rezultata pretraživanja u web pregledniku. Slijedeći Appleov naglasak na sigurnosti, ažuriranja Safarija uključuju inteligentnu prevenciju praćenja, koja ograničava ono što web stranice mogu pratiti, te također naglašava učinkovitost i brzinu Safarijs.

Apple je demonstrirao Safarijevu sposobnost strojnog učenja za automatsko otkrivanje relevantnih informacija na web stranici, uključujući stavke poput brzih poveznica, uputa i brzih sažetaka s informacijama poput telefonskih brojeva i adresa.

Zasebna aplikacija za lozinke

Usklađivajući se s pozicioniranjem AI značajki kao sigurnih i pouzdanih, Apple najavljuje potpuno novu i ažuriranu aplikaciju Passwords u MacOS-u 15 koja objedinjuje i pojednostavljuje korištenje lozinki na svim vašim Apple uređajima.

Ova samostalna aplikacija proširenje je postojećeg iCloud Keychaina i nastoji pojednostaviti pohranu zaporki upotrebom Face ID i Touch ID sustava. Velik dio toga osmišljen je da radi automatski i neprimjetno u nastojanju da riješi ono što je inače velika glavobolja koju smo svi iskusili u jednom ili drugom trenutku.

Gaming

Nedavnim dolaskom M3 procesora, stvorili su se uvjeti za Appleov ulazak u gaming svijet. Kompanija očito želi stvoriti "objedinjenu platformu za igranje" na iPhoneu, iPadu i Macu, s visokom rezolucijom. Apple je naveo ogroman broj novih naslova dostupnih za računala pokretana Appleovim procesorima

O svemu ovome više će riječi biti narednih dana