Apple u posljednjem kvartalu ostvario snažan rast prihoda u skoro svim segmentima poslovanja

U Appleovom financijskom izvješću za četvrti fiskalni kvartal koji završava 29. rujna, objavljeno je kako je kompanija u tom razdoblju ostvarila prihod od ukupno 64,04 milijarde dolara, što je 1,8% više u odnosu na isti kvartal godinu ranije. Neto dobit je iznosila 13,69 milijardi dolara, što pak predstavlja pad od 3,1% na godišnjoj razini.

Od prodaje iPhonea Apple je ostvario prihod od ukupno 33,36 milijardi dolara, što je više od očekivanja analitičara s Wall Streeta, ali ipak 9% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zbog specifičnosti Appleovog fiskalnog kalendara, osjetno jača prodaja iPhonea se očekuje u razdoblju od listopada do prosinca, odnosno u 1. fiskalnom kvartalu 2020. godine, kako ga u Appleu nazivaju.

S druge strane, prodaja iPada je porasla i dosegla je vrijednost od 4,66 milijardi dolara, što predstavlja rast od 16,9% u odnosu na isto razdoblje lani.

Apple je sa svojim sektorom usluga (Apple Music, Apple Arcade, Apple TV+, Apple News, Apple Pay, the App Store, iCloud i Apple Care) povećao prihod za 18%. Ovaj segment Appleovog poslovanja bilježi strelovit rast, a analitičari predviđaju da bi tijekom sljedeće godine mogao doseći vrijednost od 50 milijardi dolara.

Povećan je prihod i u domeni nosivih i kućnih uređaja, te je u spomenutom kvartalu iznosio 6,52 milijardi dolara, što je 54% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na kraju napomenimo kako je prodaja Mac računala na kvartalnoj razini pala na vrijednost od 6,99 milijardi dolara (u istom razdoblju lani je iznosila 7,3 milijarde), dok je na godišnjoj razini ostala ista i iznosila je oko 25 milijardi dolara.

Apple

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT