Apple upozorava o mogućoj pojavi burn-in efekta na zaslonu iPhonea X i vjerojatno ga neće pokriti jamstvom

Povodom početka prodaje iPhonea X, Apple je stranici za podršku objavio upozorenje o mogućim promjenama na zaslonu. Naime, iPhone X koristi OLED tehnologiju izrade zaslona, koja se u mnogome razlikuje od IPS LCD tehnologije, korištene u prethodnim modelima.

Apple u svojoj objavi navodi mogućnost pomaka u prikazu boja prilikom gledanja pod različitim kutovima, ali i moguće pojave burn-in efekta, karakterističnog za OLED zaslone. Burn-in se pojavljuje nakon duljeg prikaza jednog te istog sadržaja s velikim kontrastom i nije ga moguće odstraniti. Najbolji takav primjer je tipkovnica ili statusna traka sa simbolima baterije i signala na vrhu zaslona, koje se nakon duljeg korištenja «zapeku». Treba reći da se burn-in efekt rijetko pojavljuje unutar prve godine korištenja.

U Appleu navode da su učinili sve kako bi se burn-in efekt na njihovim uređajima izbjegao, ali ne navodi hoće li ga, ukoliko se pojavi, jamstvo pokrivati. Naime, neki proizvođači (npr. Samsung) u jamstvenom roku pokrivaju burn-in efekt, a hoće li Apple krenuti istim putem, ostaje za vidjeti. Ipak, s obzirom da su u startu objavili upozorenje da je to normalna pojava, takav ishod je malo vjerojatan.

Na kraju krajeva, čak da burn-in i pokriju jamstvom, njegova svrha bit će upitna budući da traje godinu dana, dakle u roku u kojem je malo vjerojatno da će se pojaviti.

Apple

 
      
 
Najnovije recenzije

 

Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]