Android

Ask Photos koristi Gemini AI za lakše pronalaženje fotografija i videa

Ask Photos je najnovija značajka koju je Google predstavio na ovogodišnjoj I/O konferenciji. Umjetna inteligencija sve više dobiva na konkretnoj primjeni pa je tako Google svoju Fotografije aplikaciju opremio Gemini AI sustavom za pomoć korisnicima u pronalaženju odgovarajućeg sadržaja.

Ask Photos u ovoj ranoj fazi omogućuje da glasom postavite pitanje, odnosno da date upute koju fotografiju iz arhive tražite. Primjerice, ako upitate „koja sam mjesta posjetio prošle godine?“ aplikacija će sama ponuditi fotografije i video s tih lokacija.

Ask Photos, barem prema prvim demonstracijama, razumije kontekst. Tako ju možete upitati i kakve ste dekoracije koristili na rođendanu prošle godine. Tada će pronaći fotografije s tog događaja i ponuditi vam rezultat.

Naravno, Ask Photos za sada funkcionira isključivo na engleskom jeziku i pitanje je hoćemo li ju ikada dočekati u hrvatskoj verziji. U svakom slučaju, ako baratate barem osnovama engleskog, ova značajka vam može biti od velike koristi prilikom pretraživanja fotografija i videa. Ukoliko pokaže rezultat koji vas ne zadovoljava, možete ga ispraviti. Tada će zapamtiti detalje i primijeniti ih prilikom sljedećeg pretraživanja.

U Googleu navode da će privatnost korisnika biti poštivana, tj. da se ovi podaci neće koristiti u druge svrhe, osim u slučaju zloupotrebe i štetnog sadržaja.

Google