Android

Bilo je samo pitanje vremena kad će i na Androidima osvanuti dekadentni Dynamic Island

Kad je Apple prije pet godina na iPhoneu X prvi put predstavio dizajnersko rješenje za prednju kameru popularno zvano notch, kojeg smo mi u slobodnom prijevodu opjevali kao „zub“, nije trebalo dugo da i proizvođači Androida ovo ruglo kopiraju i primijene na svojim modelima.

Ugrađivanje zuba je ubrzo poprimilo razmjere histerije, koja na Androidima srećom nije dugo trajala, budući da je zamijenjena malim rupicama koje su znatno manje ubadale u oči. Apple je ostao vjeran svom zubu, sve do prošlog rujna, kad ga je na modelima iPhone Pro zamijenio novim genijalnim rješenjem – izrezom u obliku kapsule, mudro nazvanom Dynamic Island i vješto upakiranom u marketinšku priču. Istini za volju, sve je usput odlično popratio softverskim rješenjima, za što Appleu svakako treba skinuti kapu.

Da bi stvar dobila svoj ironične epilog pobrinuo se Realme, brand kineskog proizvođača BBK, koji u svom portfelju drži još Oppo, Vivo, OnePlus i IQOO. Upravo jedan od vodećih ljudi Realmea je na Twitteru objavio fotografiju uređaja koji sadrži nešto slično Appleovom Dynamic Islandu, pod nazivom Realme Mini Capsule. Ovo rješenje će biti softverski podržano i uklopljeno u Realme UI, a s obzirom da Realme mnoge platforme dijeli s ostalim brandovima unutar BBK kompanije, za očekivati je da i oni predstave svoje varijante.

Možemo razumjeti kad jedni proizvođači od drugih kopiraju korisna i napredna rješenja, no u ovom, kao i u slučaju zuba, radi se o čistoj dekadenciji.