Kriptovalute

Bitcoin pao ispod 20.000 dolaraBear market, pojam koji se danas vrlo često koristi, označava pad vrijednosti financijskih tržišta za 20% od najvećeg prethodnog vrhunca. Hrvatski izraz za bear market bi bio „nepovoljno tržište“, no mnogi današnji Google translate novinari nonšalantno koriste izraz „medvjeđe tržište“.Bilo ono medvjeđe ili krmeće, nepovoljno je u svakom slučaju. Kriptovalute se u bear marketu nalaze još od kraja prošle godine, o upravo ovih dana je potvrđeno da isto vrijedi i za tržište vrijednosnica.

Tako se cijena Bitcoina sa 69.000 u studenom, stepenicu po stepenicu spuštala na 40.000 pa na 30.000 te prije tjedan dana na 20.000 dolara, da bi u trenucima pisanja ovog teksta, pala ispod te psihološke granice.

Najniža cijena Bitcoina zabilježena u subotu ujutro iznosila je 19.000 dolara, ali nije isključeno da se tijekom dana dodatno spustiti. Neki analitičari predviđaju da je krajnje dno oko 14.000, no vjerujemo da se to neće dogoditi.

Što se tiče ostalih kriptovaluta, Ethereum je pao ispod 1000 dolara, što je četiri puta manje od najviše vrijednosti u studenom prošle godine, dok će ostali altcoini pasti za još veći postotak.

Mnogi se sada s pravom pitaju što će biti s kriptovalutama, budući da mnogi neupućeni novinari, i to oni koji koriste termin „medvjeđe tržište“, zbog imperativa senzacionalizma navijaju upravo za to. Prvo treba pogledati tržište vrijednosnica, budući da su kriptovalute već neko vrijeme usko vezane za njih, kao i opću ekonomsku situaciju u svijetu.

Kao najbolji pokazatelj stanja ekonomije, američki burzovni indeks S&P500, od 3. siječnja je izgubio 20% vrijednosti, a ukupan gubitak ulagača iznosi 9,3 bilijuna dolara, što je za 1,2 bilijuna više nego za financijske krize 2008. godine. U takvoj situaciji bi zaista bilo iluzorno očekivati da vrijednost kriptovaluta ne pada, budući da su i one postale samo još jedan špekulativni instrument.

Ono što dodatno komplicira situaciju je propast Celsius platforme, kreirane kako bi korisnici u njoj oročili svoje kriptovalute i dobili čak do 40% povrata. Naime, ovakve platforme vašim ulogom trguju, slično kao banke, štedionice ili kreditne zadruge s vašom štednjom, pa vam od zarade mogu isplatiti kamatu.

Problem nastaje tako što je to ostvarivo za vrijeme bull marketa, no u situaciji kao što je ova, prinosi su daleko manji te čak ostvaruju i gubitak. Upravo zbog drastičnog pada vrijednosti kriptovaluta, Celsius više nije mogao isplaćivati ni osnovicu, a kamoli kamatu, zbog čega je došlo do urušavanja platforme.

Prema informacijama koje se mogu očitati iz order booka najvećih mjenjačnica, jutros je netko na tržište ubacio veću količinu Bitcoina, posljedica čega će biti likvidacija upravo ovakvih platformi kao što je Celsius. Ne bi me čudilo da je ovo istina, s obzirom na stupanj manipulacije.

Uostalom ovakve financijske inženjeringe ili kako neko to vole reći, ponzi sheme, imali smo prilike vidjeti nebrojeno puta u bankovnom sektoru, kreditnim zadrugama, ali i u mnogim drugim područjima gospodarstva.

Bilo kako bilo, neka bolja vremena u kriptovalutama ne treba očekivati prije nego što se općenito poboljša gospodarska slika svijeta te burzovni indeksi ponovno počnu rasti, a što se tiče platformi kao što je Cerlsius, koje obećavaju nerealne kamate, zaobiđite ih u širokom luku.

Što se same cijene Bitcoina tiče, ovakvih padova je u povijesti bilo nekoliko, a najveći je bio zabilježen nakon bull runa 2018. godine, kad mu je vrijednost s 20.000 dolara pala na oko 6.000. Upravo zato ne očekujemo da će se ovoga puta dogoditi nekakva propast Bitcoina, koju mnogi katastrofičari priželjkuju, već nova akumulacija od strane onih koji kreiraju tržište.