Kriptovalute

Bitcoin pao na 15.000 dolara - Evo što trebate znati o najnovijem slomu kriptovaluta

Imao sam namjeru nadopuniti prethodni članak o događanjima u svijetu kriptovaluta, no s obzirom na brzinu razvoja događaja, to više nije imalo smisla, jer imamo dovoljno materijala za novi. Ukoliko ste pratili jučerašnju situaciju, mogli ste vidjeti da je iskrsnuo novi „black swan event“, koji je u 24 sata potopio cijene Bitcoina za više od 10%, a nekih altcoina i do 50%.

Naime, na kraju se ispostavilo da je Sam Bankman-Fried, suosnivač i izvršni direktor FTX-a, druge najveće kripto mjenjačnice po tržišnoj kapitalizaciji, kompaniju vodio, blago rečeno, neodgovorno, koristivši vlastite tokene kao kolateral za kredite kojima je financirao širenje poslovanja. Mogli bismo reći da se ovdje radi o klasičnoj ponzi-shemi, no svakako bi se trebalo zapitati koje su mu to banke i kreditne institucije omogućile toliko zaduživanje na osnovu praktički nepostojećeg zaloga. Logički ekvivalent ovoj situaciji bi bio da je npr. Ivica Todorić kredite dobivao na temelju zaloga u Konzumovim K+ bonovima. Istina, Todorićeva ponzi-shema zvana Agrokor nije bila daleko od toga, no Bankmanova, da nije tragična, definitivno bi bila smiješna.

U međuvremenu je CZ Zhao, vlasnik i direktor Binancea bio objavio da će preuzeti FTX, no nakon što se u cijelu stvar upleo američki regulator SEC, odustao je. Naime, i Binance i FTX, kao i većina kripto mjenjačnica djeluju kao off-shore kompanije, odnosno koriste tzv. porezne oaze kako bi minimalizirali troškove, no ukoliko su htjeli poslovati na američkom tlu, morali su osnovati posebne kompanije registrirane u SAD. Ipak, spomenuti SEC je propustio izvršiti regulatorni pritisak na američko poslovanje FTX-a, što je rezultiralo time da je 95% prometa odvijano u off-shore dijelu kompanije, a to je na kraju većinu investitora dovelo u situaciju da nisu mogli pristupiti svojim sredstvima.

Uz samu činjenicu što bi Bankman morao odgovarati pred zakonom, ne treba zanemariti ni propust SEC-a, a postavlja se i pitanje pred čijim sudom bi se vodio postupak, budući da su off-shore kompanije i stvorene za ovakve muljaže. Ukoliko i dođe do sudskog postupka, Bankman bi odgovarao samo za onaj dio kompanije koji radi u SAD, dakle nekih 5% uloga investitora.

Ova situacija nije niti malo iznenađujuća. Događa se zapravo ono što sam već spomenuo u prethodnom članku. Kripto mjenjačnice iskorištavaju manjak regulacije i napuhuju balone, čije pucanje kasnije rezultira padom povjerenja investitora, što na koncu dovede do situacije kao što je ova. Slično se prije 120 godina događalo s bankama, pogotovo na Wall Streetu, da bi tek nakon Velike depresije, koja je uslijedila 30-ak godina kasnije, vlasti počele ozbiljnije razmišljati o regulaciji. U međuvremenu su mnogi izgubili svoje životne ušteđevine, dok su se s druge strane veliki bankari još više obogatili.

S obzirom da je CZ odustao od akvizicije FTX-a čim je najavljen due-diligence od strane američkog regulatora, možemo doći do zaključka da se možda malo zaletio ili želi izbjeći moguće nove probleme. Prema nekim izvorima, htio je otkupiti FTX-ove dugove za 0,2 nominale, dakle platiti 20 centi za dolar, ali to ne bi riješilo probleme investitora koji su izgubili uloge, već bi Binanceu samo omogućilo relativno laku zaradu. Tako će FTX sasvim sigurno otići u bankrot, a Binance će izbjeći blamažu.

Ne treba zaboraviti ni da je Binance već neko vrijeme pod povećalom američkih regulatora, barem u onom dijelu zaduženom za poslovanje u SAD (Binance.us). Na teret mu se stavljaja izbjegavanje strože kontrole za pranje novca i kršenje sankcija Iranu. 

Što se kriptovaluta u cjelini tiče, današnji dan će biti jedan od zanimljivijih, budući da je na rasporedu objava CPI (Consumer Price Index), odnosno podataka o inflaciji u SAD. Ova objava svakog mjeseca ima iznimno velik utjecaj na kretanje cijena na tržištima kapitala, pa tako i kriptovaluta. Ukoliko bude objavljeno da je inflacija samo 0,1% veća od ranije procijenjene, tržišta će još dublje zaroniti u crveno, budući da će FED, posljedično tome, nastaviti s agresivnim dizanjem kamatnih stopa.

Drugi važan događaj je otključavanje oročenih Solana tokena koji će danas zapljusnuti tržište, a to znači da bi i nakon jučerašnjeg pada od 50%, ova kriptovaluta mogla dodatno potonuti. Problem za Solanu je i nedavno ispuhani balon NFT-ova, koji su u velikoj mjeri bili izrađeni na njezinom blockchainu. Tako smo mogli vidjeti sulude situacije kad su slike majmuna (Bored Ape) prodavane i za nekoliko stotina tisuća dolara.

U međuvremenu je Bitcoin dotakao novo dno, s cijenom od 15.452 dolara, da bi u trenutku objave ovog teksta ona iznosila oko 16.330. S obzirom da se cijene trenutno nalaze u mračnoj zoni (uncharted territory), dakle kad je tehnička analiza praktički nemoguća, nije moguće ni procijeniti koliko bi instrument još mogao potonuti, odnosno gdje se nalazi „lokalno dno“. Budući da je i zadnji support level (17.500) izgubljen, možemo se osloniti još jedino na Fibonacci retracement, koji kaže da u neko dogledno vrijeme cijena ne bi trebala pasti ispod 14.000 dolara. S druge strane, ako se opća ekonomska situacija u svijetu ne popravi, ne treba se čuditi potonuću na 10.000 u dogledno vrijeme.

Da ne bi ispalo da su samo kriptovalute u crvenoj zoni, spomenimo da su tijekom jučerašnjeg dana i dionice nekih tehnoloških kompanija potonule za veći postotak od Bitcoina.

"Rainbow chart" - Krivulja koja prikazuje stalni rast vrijednosti Bitcoina

U 13-godišnjoj povijesti Bitcoina, događali su se razni ciklusi uspona i padova. Izmjenjivali su se bull i bear marketi, ali ukupna krivulja još uvijek pokazuje da potencijal za rast postoji. Ipak, ono što treba uzeti u obzir je da se kriptovalute sada prvi put susreću s problemima kao što su inflacija, globalna energetska kriza, recesija i rat koji prijeti dodatnom eskalacijom.

Naravno, ovo nije kraj. Postoje mnoge druge kripto mjenjačnice, koje će nakon propasti FTX-a zasigurno doći pod snažnije povećalo regulatornih tijela, što bi na kraju moglo rezultirati većom sigurnošću za investitore i manjom volatilnošću.

Ukoliko nemate iskustva u leverage tradingu, gdje inače možete zaraditi i na padu vrijednosti financijskog instrumenta (short), svakako savjetujemo da se neko vrijeme držite podalje od kriptovaluta, dionica i općenito tržišta kapitala.

Advertisement