Kriptovalute

Bitcoin u tjedan dana porastao 25%. No je li ovo nova zamka?

Oni koji na dnevnoj bazi prate kretanje cijena kriptovaluta, u proteklih tjedan dana su mogli primijetiti pozitivne pomake. Posljedica je to pozitivnih trendova na američkim burzama (NYSE i NASDAQ), a posebice rasta S&P500 indeksa, čiju izravnu povezanost s kripto tržištem smo objasnili u mnogim prethodnim tekstovima.

Razlog rastu burzovnih indekasa svakako su najnovija pozitivna statistička izvješća o kretanju potrošačkih i proizvođačkih cijena u SAD, odnosno činjenici da inflacija tamo usporava. Kamenčić u mozaiku je prvo smanjivanje rasta kamatnih stopa od strane FED-a, i to s dosadašnjih 0,75 na 0,50 postotnih bodova. Sve je sto skupa utjecalo na rast burzi, a posljedično tome i kriptovaluta.

Tako je Bitcoin u proteklih tjedan dana porastao za čak 25%, dosegavši cijenu od preko 21.000 dolara, i mnogi traderi su ovaj skok uspjeli pretvoriti u dobar posao, no jasno je da se radi o čistom kockanju. No je li ovo pokazatelj da je bear market, koji sada traje više od godinu dana napokon završio i hoćemo li uskoro vidjeti jedan ozbiljniji relief rally, ili čak možda početak novog bull barketa? Bitcoin maksimalnisti na društvenim mrežama već najavljuju rast na 100.000 dolara tijekom ove godine, a u sličnim delirijima su i shilleri raznih shitcoina i projekata temeljenih na njima.

No, je li vrijeme za šampanjac?

Nije. Prvi razlog da ovaj rast definiramo kao bull trap je osjetno smanjeni volume, odnosno obujam trgovanja. Promet na najvećim kriptomjenjačnicama u ovom rastu je dvostruko manji nego u prethodnom oštrom padu s 21.500 na 15.000 dolara. Čak ni činjenica što je još od ožujka prošle godine daily close po prvi puta zatvoren iznad EMA200 linije, nije dovoljan razlog za veselje. Ukoliko 1D 200EMA napravi tzv. flip, dakle iz resistance područja prijeđe u support, tj. ako cijena Bitcoina uspije izdržati na razini od 21.500 dolara, možemo očekivati nove pozitivne trendove, no. ukoliko taj support popusti, vrlo je izvjesno da će se cijena uskoro vratiti u područje ispod 19.000.

Drugi razlog za umjereni pesimizam je što se S&P500 upravo suočava s velikim resistance područjem, na cca. 4000 - 4100 bodova. Ukoliko uspije probiti tu granicu i konsolidirati se iznad nje, moći ćemo govoriti o invalidaciji bear marketa, a to će opet ovisiti o makroekonomskoj situaciji, ponajprije u SAD-u, a potom i u ostatku svijeta. No, s obzirom na rastuće energetske probleme, koji su donekle ublaženi blagom zimom, te sve veće geopolitičke zavrzlame, zaista je teško biti optimist.

Ukoliko S&P500 ne probije spomenuti resistance, u sljedećih nekoliko mjeseci je vrlo izvjestan pad na područje od oko 3000 - 3200 bodova, a to znači da će u tom potonuću za sobom povući i cijelo kripto tržište. U tom scenariju, Bitcoin će vjerojatno pasti na otprilike 12.000 dolara, altcoini će izgubiti dodatnih 60-70% vrijednosti, dok će mnogi shitcoini nestati. Ne treba zaboraviti ni povijesni Bitcoin ciklus, koji pokazuje da mu cijena nakon svakog paraboličnog rasta (zadnji vrhunac je bio u studenom 2021.), cijena padne za cca. 85%, a područje između 11.000 i 12.000 dolara odgovara upravo toj jednadžbi.

Zbog svih navedenih faktora, smatramo da je ulaganje u kriptovalute u ovom trenutku i dalje prilično rizično, iz razloga što nemamo konfirmaciju da je bear market završen, odnosno da su cijene dotakle dno. Da se to eventualno dogodi, cijena Bitcoina bi se u sljedećih nekoliko mjeseci trebala zadržati između 21.500 i 25.000 dolara.