Bloomberg: SAD je izgubio trgovinski rat s Kinom, a račun će platiti američki građaniStara američka poslovica kaže: „What goes around, comes around“. Upravo nju bismo sada mogli primijeniti na vijest, koja zapravo i nije vijest, već samo sumiranje svega što se u američko-kineskim odnosima događalo zadnjih nekoliko godina.

Podsjetimo, dolaskom na vlast, Trump je obećao trgovinski rat s Kinom zbog prevelikog američkog deficita kojeg njegova zemlja ostvaruje u robnoj razmjeni s trenutno drugom najvećom ekonomijom svijeta.

Sve je krenulo od carina na aluminij i željezo, a polako se proširilo i na prehrambenu industriju. Sasvim legitimno s američke strane s obzirom na osjetno veći uvoz od izvoza. No, Trump ovom problemu nije pristupio po pravilima Svjetske Trgovinske Organizacije, koju je njegova zemlja i osnovala, već se u svom stilu ponašao kao slon u staklarnici.

Krenuo je đonom i počeo neselektivno kositi mitraljezom. Bilo je samo pitanje vremena kad će na red dođi kineski tehnološki sektor, koji je zapravo i najveći trn u oku američkih think-tankova. Tako je najveću kinesku tehnološku kompaniju Huawei optužio za špijuniranje, ne predočivši za svoje tvrdnje nikakav dokaz, što bi se inače uklopilo u pravne okvire SAD-a pa čak i Kine.

Naprotiv, Trump je proglasio „National Emergency“, odnosno instituciju iz ustava koja mu dopušta da dekretom zabrani poslovanje neke kompanije ako smatra da je ugrožena nacionalna sigurnost. Nažalost, zakonodavci očito nisu pretpostavili da će ova institucija praktički biti zloupotrijebljena, posebice ne na ovakav način.

Štoviše, u duhu američke vanjske politike nakon Drugog svj. data, Trump je i svoje saveznike iz NATO-a i EU pokušao uvući u ovaj trgovinski rat koji je zbog daljnjih sankcija kineskim kompanijama zaprijetio novom podjelom svijeta. Do sada su ga poslušali samo Velika Britanija, Australija, Novi Zeland, Švedska i – Srbija, potpisavši s američkim ministarstvom trgovine pakt o nedozvoljavanju „nepouzdanim tehnološkim kompanijama“ sudjelovanje na natječajima za izgradnju 5G mreža. Ovdje se očito mislilo na Huawei, no s obzirom na već potpisane ugovore i početak izgradnje 5G mreža, Trump je tu malčice zakasnio.

Naravno, Trumpove sankcije su Huaweiju načinile poprilično štetu, ali kompanija se i dalje drži, a velik dio analitičara polaže nade u novu Bidenovu administraciju koja bi narušene odnose s Kinom trebala vratiti u normalu, posebice nakon što je sada više nego očito da je SAD izgubio trgovinski rat, baš kao što smo i predviđali u njegovom početku.

Naime, način na koji je Trump legitiman spor htio riješiti dizanjem na zadnje noge i bez ikakvog promišljenog poteza, doveo je do toga da je američki izvoz u Kinu dodatno pao po znatno većoj stopi nego kineski u SAD (podaci za 2019.). Svemu je kasnije kumovala i pandemija koronavirusa koju su Kinezi očito uspjeli staviti pod kontrolu i zadržati gospodarski rast, dok SAD bilježi najveće stope zaraze proporcionalno broju stanovnika, kao i najveću smrtnost u zemljama u kojima se vodi statistika. No to je sada već priča o američkom nakaradnom zdravstvenom sustavu koji nije mjerljiv ni sa jednim u ostatku svijeta.

Poseban ton cijeloj priči daje činjenica što članak o gubitku trgovinskog rata objavljuje Bloomberg – isti onaj medij koji je zdušno podržavao Trumpovo divljanje. Sjetimo se samo kad je htio podvaliti dokaz o Huaweijevom backdooru u mobilnoj mreži talijanskog Vodafonea, što je ovaj isti dan opovrgnuo, no Bloomberg je sljedećih tjedan dana isti članak boostao na Facebooku, svjesno šireći pritom lažne vijesti i proizvodeći upravo onakve likove kakvi su 6. siječnja upali u Kongres.

Bloomberg je isto tako bio objavio lažnu vijest da se u kineskoj tvornici Foxconn, koja proizvodi iPhone, u ove uređaje ugrađuje čip koji služi za špijuniranje kineskoj vladi. Tim Cook je ovo instantno demantirao, no to baš i nije promijenilo mišljenje Trumpovog biračkog tijela.

Dakle, sada kada Trump napokon odlazi, Bloomberg objavljuje podulju analizu propasti Trumpovog plana o trgovinskom ratu s Kinom i priznaje očiti debakl. Veću štetu su pretrpjele američke kompanije nego kineske, a ako se ovaj rat carinama i podjelama u tehnološkom sektoru nastavi, američke kompanije će trpjeti daljnju štetu, koju će na kraju platiti sami američki građani. Slično kao za gradnju zida prema Meksiku.

Bloombergov primjer pokazuje da sad kad je Trump na odlasku, mediji koji su ga dosad uzdizali, cipelarit će ga i dok je u knockdownu, slično kao što su hrvatski mainstream mediji Todoriću 20 godina virili iz analnog otvora, sve dok na površinu nije isplivala ponzi-shema koju je izgradio zajedno s partijama na vlasti, nakon čega su počeli urinirati po njemu.

S obzirom da je globalizacija, čiji su protagonisti inače upravo Amerikanci, došla do točke s koje više nema povratka, svaki pokušaj tehnološke podjele svijeta naudit će najviše onima koji ju pokušavaju zaustaviti, a to je u ovom slučaju SAD. Nadamo se samo da će američki think-tankovi iz ovoga naučiti lekciju, iako nije isključeno da će ići i na "nuklearnu opciju", odnosno u neku vrstu samoubilačke misije kao potez očajnika, pri čemu će svakako biti mnogo kolateralnih žrtava.