CIA nas kontrolira čak i kroz isključene smartfone, računala i Smart TV uređaje, trebamo li se zabrinuti?

Prije nekoliko dana Wikileaks je objavio nove dokumente koji su procurili iz odaja američke obavještajne službe CIA-e, iz kojih je postalo vidljivo da ova organizacija raspolaže alatima kojima može hakirati i kontrolirati praktički sve ljude na Zemlji, odnosno barem onaj dio koji koristi smartfone, računala, pametne TV uređaje i sl.

Ovo nije prvi put da je Wikileaks objavio tajne dokumente američke vlade, koji dokazuju da ona protuzakonito prisluškuje, prati i kontrolira vlastite građane, ali i svjetske lidere, uključujući i one s kojima njeguje partnerske odnose. Svemu ovome pridonio je i Edward Snowden, koji je zbog otkrivanja tajni NSA, morao pobjeći u – Rusiju, u zemlju za koju upravo SAD konstantno ponavljaju da krši ljudska prava.

Zahvaljujući zviždačima poput Snowdena, ali i Juliana Assangea, kojemu je, vidi vraga, na teret stavljeno navodno silovanje sobarice u hotelu, i koji se zbog toga još uvijek skriva u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, svijet je doznao da američka vlada nije baš onakva za kakvu se prodaje, odnosno kakvom je mainstream mediji žele prikazati. No jesmo li se zbog toga zabrinuli? Tehnološki osviješten dio populacije sigurno se zamislio nad ovim spoznajama, ali budući da većina SAD doživljava kao svjetskog policajca (good guys), sve će im ovo progledati kroz prste i neće se previše uzbuđivati.

Isto tako, Wikileaks je u jeku predizborne kampanje za predsjednika SAD objavio e-mailove kandidatkinje Hillary Clinton dok je obnašala dužnost državne tajnice. Oni su pokazali da su upravo SAD, zajedno sa svojim saveznicima S.Arabijom i Katarom kreirale i financirale terorističke skupine u Siriji, s ciljem ostvarenja ekonomskih interesa. Naravno, malo tko je ostao šokiran, što zbog činjenice da je to bilo otprije poznato, što zbog bezrezervne podrške američkoj vanjskoj politici. Da bi cijela stvar dobila i komičnu komponentu, Obama i Hillary su optužili Ruse da su im hakirali – izbore. Nisam siguran zvuči li ova priča luđe kao laž ili kao istina.

Najnovije otkriće, odnosno curenje dokumenata iz CIA-e, koje je Wikileaks objavio prije par dana, govori da najgore tek dolazi. U 8761 dokumentu koje su za sada neimenovani zviždači proslijedili Wikiealsku, vidljivo je da CIA ima, odnosno da je imala, alate kojima može «ući» u bilo čiji Android i iOS smartfon, ili pametni TV uređaj.

Pored činjenice da bilo koja obavještajna agencija može protuzakonito hakirati bilo čiji mobitel, koja je sama po sebi zastrašujuća i zabrinjavajuća, problem je sada toliko veći što je CIA izgubila kontrolu nad svim ovim tehnikama. Naime, najveći informatički stručnjaci navode da je ova agencija koristila viruse i sve vrste malicioznog softvera s nekoliko stotina milijuna linija koda, koji sada lako može biti dostupan svim hakerima, dakle i onima s još nečasnijim namjerama od američke vlade.

Wikileaks je u ovom trenutku odlučio ne pustiti u javnost sav maliciozni softver, upravo zato da ne bi bio dostupan raznim kriminalnim skupinama, ali je jasno dao do znanja koliko je ova igra američke administracije zapravo opasna. Da bi stvar bila još gora, većina ovih hakerskih tehnika i pratećih dokumenata kupljena je ili ukradena od tajnih službi drugih zemalja, a CIA ih je, umjesto da zakrpa sve njihove sigurnosne rupe, namjerno ostavila otvorenima i tako dodatno povećala rizik od napada kriminalaca, navodi stručnjak Quincy Larson.

Normalnoj i prosječno inteligentnoj osobi nakon ovoga se samo po sebi nameće pitanje jesu li za našu sigurnost, živote, pa ako baš hoćete i – mir u svijetu, opasnije kriminalne skupine ili doktrina američke politike. Naravno, na ovo pitanje svatko će potražiti odgovor kako zna i umije, a ja ću se osobno suzdržati komentiranja, iako je moj stav zapravo posve jasan.

Već je i Edward Snowden pokazao kojom lakoćom vas američka vlada može pratiti kroz kameru računala, a sada se ispostavlja da isto to može i preko mobitela. Štoviše, CIA je tehnikama koje su sada otkrivene u mogućnosti hakirati čak i vozilo spojeno na Internet, a ako ono koristi neku od naprednijih tehnika navigacije, može ga i uništiti, recimo preuzimanjem kontrole i zabijanjem u zid, ili slijetanjem u provaliju. Dokumenti kojima raspolaže Wikileaks ne govore koja je svrha hakiranja automobila, ali može se pretpostaviti da je CIA na ovaj način namjeravala vršiti atentate, dakle isto što je radila i prije, ali na manje sofisticirane načine. Znali smo da se vozila povezana na Internet mogu hakirati, ali ne i kako. Sada je je puno toga jasnije i to zahvaljujući zviždačima i Wikileaksu.

Drugi intrigantan detalj tiče se smartfona, dakle uređaja koji koristi većina svjetske populacije. CIA, a vjerojatno i mnoge druge agencije, imaju mogućnosti kompromitirati vaš uređaj bilo da on radi na Androidu ili iOS-u, i to na način da informaciju presretne prije nego što od operativnog sustava dođe do aplikacije. To znači da je instalacija svih zaštita zapravo beskorisna. Usprkos činjenici što proizvođač aplikacije koristi enkripciju (npr. WhatsApp) ova metoda hakerima omogućuje da trenutno očitaju ono što tipkate, dakle prije nego što signal iz tipkovnice uopće stigne do aplikacije.

Treća velika stvar su pametni televizori. Novi dokumenti su pokazali kako CIA s lakoćom hakira Samsungov Smart TV, te da on centrali šalje informacije čak i kad je isključen. Naravno, radi se o prividnom isključenju, jer dok mu je god dostupan izvor napajanja, on može slati informacije. Isto vrijedi i za mikrofone svih pametnih uređaja. Dok su god spojeni na izvor napajanja, mogu slati informacije, a ako mislite da ćete problem riješiti isključivanjem iz struje, provjerite je li prazna baterija (možda nije ni prazna kad vi mislite da je prazna). Sada postaje jasnije zašto sve manje mobitela ima izmjenjivu bateriju.

Ako CIA želi znati što radite, znat će. Istina, ovo samo po sebi ne bi predstavljalo problem da nije protuzakonito. Naime, vlast ima pravo ući u svačiji telefon i računalo ukoliko posumnja da se bavi kriminalom, ali ne bez sudskog naloga. Ovdje je slučaj da se sudovi zaobilaze, dakle da izvršna vlast bez suglasnosti sudbene kontrolira i špijunira građane. Dakle vlada zemlje koja se diči vladavinom prava – postupa protupravno, a trodioba vlasti ostaje mrtvo slovo na papiru.

U svemu ovome ima i dobrih vijesti. Samim time što su ovi podaci sada dostupni javnosti, Apple, Google, Samsung i mnoge druge kompanije će svakako poraditi na krpanju sigurnosnih rupa, tako možemo očekivati da će se situacija svakako popraviti, barem kako ih ne bi iskoristile kriminalne skupine. Sva dosadašnja curenja su pokazala, a ovo najnovije potvrdilo da je američka vlada uvijek jedan korak ispred, a kako će sve ukradene informacije upotrijebiti, sam Bog zna.

 
      
 • Mario

  Pošto se u gornjem tekstu WM 10 mobile ne spominje u kontekstu hakiranih OS-a, možda bi svi zabrinuti trebali promjeniti mobitele 😂😂😂

 • ante je car

  I kad google i ostali i nadu zakrpe za ovo CIA ce dotad bit jos naprednija. Vjerojatno i ovo sta si ti pisa i ovo sta ja pisen prolazi kroz njihov sistav i obradeno je da se vidi u kojem smislu se govori. Samo me zanima zasto onda puste kriminalce ne povataju s obziron da imaju podatke o kome god oce. Mozda zato sta njima odgovara kaos.

 • Krešimir Blažev

  Eto, WP je toliko mrtav da ga čak ni CIA ne prati 🙂

 • Krešimir Blažev

  Pitanje je šta je kome uopće interes i do koje razine im kaos odgovara, odnosno do koje razine imaju kontrolu nad njim.

 • Mario

  Kreso, malo offtopic, ali htio bi pitati kada će (i da li će) Blackberry Keyone biti na recenziji? Postavio sam pitanje ispod teksta o njemu, ali nisam dobio odgovor. Unaprijed hvala!

 • Krešimir Blažev

  Sorry, nisam vidio. Ugl. tesko. Pitanje je hoce li uopce doci na nase trziste, tako da sumnjam. Ako ipak dodje, potrudit cemo se nabaviti ga.

 • Kmica

  E što će se kod mene sranja u životu nadgledat i naslušat da mi ih je baš žao. To je dvosjekli mač, onaj ko zna da ga čuju i vide je u prednosti jer im može servirati što želi.

 • marko

  Ih baš će mene pratit

 • THK

  Drago mi je da će uz sve više ovakvih spoznaja konačno nestati i pojam “teoretičar zavjera”. A najjači su mi ovi “Ja nemam što skrivati”…

 • Krešimir Blažev

  Neće nestati, uvijek će biti šarlatana. Ali kako sve više detalja bude izlazilo u javnost, svakako će se stvoriti jasnija granica između onih koji raspolažu znanjem i redikula.

 • Hrx

  Nije Snowden pobjegao u Rusiju nego je bježao preko Rusije kad su mu Ameri poništili putovnicu i morao ostati. Prati ga na Twitteru. Čak je bilo riječi o tome da bi ga mogli vratiti kao poklon Trumpu.
  A onda ovo: https://www.theguardian.com/media/2017/mar/10/wikileaks-julian-assange-silicon-valley-response-cia-russia
  Više me strah pro-ruskih naivčina poput tebe i Pernara nego nekakve CIA-e (a nije da se njih ne bojim).

 • Krešimir Blažev

  Znamo sve to, ali je činjenica da je ostao u Rusiji i da su mu oni pružili utočište. Naravno i njima je u interesu imati bivšeg CIA-inog obavještajca pod svojom kapom. Isto vrijedi i obrnuto, zar ne? Poanta je bila u ironiji. To da će ga vratiti Trumpu su glasine, ali ne bih se čudio da se to i dogodi, zato jer su obavještajci inače predmet trgovine između agencija.

  Znači ja sam pro-ruska naivčina samo zato jer kritiziram američku politiku? Nevjerojatna sposobnost logičnog zaključivanja 🙂
  “Nekakve” CIA-e? Ma baš je nekakva, priča za malu djecu…

 • JFK

  Ako kritiziraš Ameriku, odmah si rusofil. Ako kritiziraš HDZ, odmah si četnik. Ako nemaš akvarij kući, odmah si peder. Tvoj komentar zapravo govori o tebi. Umjesto argumentacije, koristiš zamjenu teza i isključivost.

 • Dr.Proteus

  Čak da su Rusi i hakirali izbore i da su pomogli Assangeu da objavi dokumente, to ne amnestira američku vladu za protuzakonito prisluškivanje i špijuniranje. Radi se o tome da cijelom svijetu popuju oko vladavine prava i poštivanja ljudiski prava, a sami sva ta prava krše i zaobilaze.

 • Dr. Proteus

  Lik korisri termin “nekakve” CIA-e. ZnačI želi umanmjiti njezin značaj u cijeloj priči, a onda ipak kaže da se i nje boji, jer kao da mi mislimo da je objektivan. Pa djeca u 3. osnovne ovo ne bi popušila 😀

 • Krešimir Blažev
 • marko

  Ovo postala politička stranica 😂

 • Krešimir Blažev

  Ne brini. Sad ce recenzija Huaweija P10 tako da u cijelu pricu ubacimo i Kinu 🙂

 • marko

  Čekam 😊

 • JFK

  Realno, na svim portalima je objavljena vijest o ovome, ali ni jedan od njih se nije usudio malo dublje ući u tematiku. A kad se iznose tehnološke pojedisnoti, zašto ne bi i pozadine priče, tako da svaka čast za ovo

 • Andy Mili

  ako je to stvarno tako (a sigurno nije) tada za razliku od velike većine korisnika smartphona imam djelomičnu slobodu i privatnost

 • Judge Judy

  Spominje se i windows mobiteli u drugim izvorima

 • WP je sad najbolji za porniće gledat. Al samo meke i lezbo da ne bi bilo sad i ovo i ono…

 • Mijo Žužul

  Onda je ekipa koja ima rootane mobitele i često minja software sigurnija ?

 • Krešimir Blažev

  Iz ovoga proizlazi da to nije bitno, čim oni mogu presresti podatak u najranijem stadiju. Vjerijatno će u međuvremenu izaći još detalja, budući da Wikileaks još nije ni pustio sve što ima.

 • brat_goran

  Agent Smith je lice koje ulijeva povjerenje :). Elem, geopolitika je duboka voda i vecini je neinteresantna zbog sirokog vremenskog i geografskog konteksta. Ali ovo sto imamo danas, npr Brexit i Trump, se cinilo samo prije godinu kao sf. Jucer sto je bilo teorija zavjere je danas gola istina. Fake news npr koji vedri i oblaci, do jucer su se ljudi kleli da je istina ono sto su vidjeli svojim ocima, danas je malo drugacije, iako priznajem, vecina ljudi nema pojma, kolektivna svijest, politicka korektnost nas ubi, jednostavno jebeni matrix. Na pojavu wiki leaks nisu ni najveci teoreticari zavjere racunali, ili to da ce americki predsjednik tako ostro na establishment. Otkad znam za sebe mi je nalijepljeno bilo sta na kameru od laptopa, a i pisao sam ovdje nedavno da sam skoro siguran da se mobitel prisluskuje od npr oglasivaca kao amazon, pricam o necemu i kasnije bam reklama tog proizvoda. Vise od prisluskivanja me brine tisina kad se otkrije da mainstream mediji lazu, nikom nista bukvalno. Btw gdje je sad nedemokratska Libija na vijestima ili Irak sa kemijskim naoruzanjem. Tisina i odustvo reakcije na najvece lazi mi je najgora u svemu tome. Ili bukvalno smo imali Obmanu nobelovca za mir koji je usput receno bacio tisuce bombi za svoga mandata ili cinjenica da je Saudijska Arabija bila predsjedavajuca UN-ovog odbora za ljudska prava, to je ono sto vrijedja inteligenciju covjeka. Odsustvo reakcije na te drustvene poremecaje. U nacistickoj njemackoj je postojalo ministarstvo propagande, ali ovi iz holivuda su 10 puta gori, jer su suptilniji i lako probavljivi. Naslov filma kapetan amerika ce sve sam reci, Goebels se okrece u grobu :). I opcenito opcu panamerikanizaciju drzim za losu, americki politicki marketing (kovanica komicara pervana 🙂 ) je omogucio njihovim firmama razmjere kakve imaju danas (pogle kolu, mcdonalds,burger king, starbucks – ljudi tamo idu i da budu kul, da okuse tu americku hranu i pica :), ) , konstantna promocija americkih ideala, nacina zivota, filma, muzike, jednostavno bi ih covjek na ranu privio. A ono najradije bi izbrisali indijance i dvije atomske bombe, iako su ih mediji dobro opravdali, al eto. Na kraju mali offtopic, ali poenta je da prisluskivanje nama pojedincima najmanji problem, ono kao da to nismo ni ranije znali. Visoku politiku i vojno ekonomske racunice ionako mozemo samo nagadjati, jer baratamo mizernim podacima, odnosno vjeciti antagonizam amer i rus, su tu ocito zbog obostranih interesa. Velika para se okrece na strahu od rusa, terorista i sl, to je jedino sigurno 😉

 • Krešimir Blažev

  Eto, zato postojim mi ne-mainstream da popravimo stvar 🙂

 • Mustrashh

  Fora je u tome sto se ‘teoreticar zavjere’ koristi i za lako dokazive stvari. Uzmimo za primjer siriju. Hrvatsko oruzje zavrsava kod Al Nusre (ogranak Al Quaede). Novinari cak i napisali par clanaka o tome, no ubrzo su ih pokopali u bespuca interneta. Vesna Pusic sretna, a na pitanja o tom oruzju odgovara da se ne zeli baviti teorijama zavjere.

  Opcenito danas u neoliberalnom svijetu, ako kazes da ameri i izrael uz pomoc terorista koje sami obucavaju i opremaju ruse legitimne vlade, onda si teoreticar zavjere. Unatoc tome sto imas pregrst dokaza. Ako kazes da si protiv masovne imigracije, ti si rasist (iako islam nije rasa, vec religija), ksenofob, homofob…

  Dakle, ako te netko prozove, nalijepis mu etiketu da je ovo ili ono i rijesena stvar. MSM to rado prihvate, i voila. I onda se jedan CNN cudi sto im gledanost rapidno opada. Ima dosta glupih ljudi, ili pak ljudi koje takve stvari uopce ne zanimaju. I jedne i druge shvacam. No ocito ima dosta ljudi kojima je sve to dopizdilo, pa su poceli izbjegavati i novine + tv kanale koji su nekad glasili kao sinonim istrazivackog novinarstva.

  Uzmi samo za primjer americke izbore za predsjednika… Ono sto su novinari u istima radili nije bilo nikakvo izvjestavanje, vec cisto navijanje. Bez slobodnih medija sva ova otkrica vrijede pisljivog boba. A mediji su toliko slobodni danas da bi Goebbels bio zavidan sadasnjim vladarima ‘slobodnog svijeta’.

 • Mustrashh

  Nije problem prisluskivanje svijeta. Uostalom, za takve stvari je CIA i osnovana. Ameri se nece buniti protiv toga, to je sigurno.

  Problem je u tome sto je unutar CIA-e nastao ogranak koji oponasa i radi kao NSA. Dupli trosak. A CIA-i je zabranjeno raditi na americkom tlu. Dakle tu ne smiju nikoga prisluskivati, niti voditi bilo kakve operacije.

  No oni su upravo to i radili. A direktor CIA-e je na kongresnom saslusanju u vise navrata ponovio da to ne rade. Sad bi logika nalagala da taj lazov zavrsi u zatvoru. A kako je Trump na vlasti, ne bi me cudilo da napokon jedna veca riba i zavrsi u zatvoru. Jer na kraju krajeva, tokom izbora su cak i Trumpa prisluskivali. A ako to nije udar na demokraciju, onda udar na demokraciju ni ne postoji, niti ce ikad postojati.

  Problem su i silni ‘zero day’ exploiti. CIA je ubacivala svoje operativce kao kodere u MS-u, Appleu, Googleu, itd. I na taj nacin dobiju pristup stvarima cak i ako im te kompanije odbiju pristup. A o industrijskoj spijunazi da ne pricamo.

  Izgleda da su na sve to + hakerske alate utrosili 90 milijardi dolara. I nitko ne shvaca od kud je ta lova dosla, jer po spisima i sluzbenim dokumentima, sve to ne postoji. I na kraju su sve te viruse, trojane i alate izgubili. Dakle amerikanci potrosili ogromnu svotu novaca da naprave nesto sto sada vjerojatno imaju i rusi, i kinezi -> za besplatno.

  No o ovome se jako malo pise. Posebno u americkim medijima koji su ocito jako dobro kontrolirani od strane vladajuce kaste. U normalna vremena, ovo bi bio takav skandal da se Watergate ne bi vise nikad ni spomenuo. No zavrsit ce ispod tepiha.

  Kao sto je zavrsilo i to ‘rusko hakiranje’. Nikad dokaza, nikad nicega. Samo napisano da su to rusi i game over. Jednako tako je bilo i za oruzje za masovno unistavanje od strane Iraka. Nikad nista pronadjeno ili dokazano, 1,5 milijuna ljudi mrtvih, hrpa raseljenih, drzava u kaosu… Da li je itko odgovarao za to? Da li novinari traze da itko odgovara?

  Naravno da ne. Jednako tako ce zavrsiti i ovaj ‘skandal’. Unatoc Trumpu koji ce sigurno pokusati vristati i spominjati to na milijarde nacina.

 • Krešimir Blažev

  Tocno to. Ako imalo odudaras od mainstreama i ako propitkujes doktrine, odnah te ridikuliziraju, lijepe etikete i proglase ljubiteljem Putina 🙂

  S druge strane, imas sarlatane poput Pernara, koji nastupaju cirkusantski, sto mainstreamu i kreatorima propagande zapravo olaksava posao.

  Sto se medija tice, primjer Sirije i bitke za Alep je najbolji primjer kako propaganda funkcionira. Ispalo je da pola Alepa ima n+1 bolnica, sirotista i azila za zivotinje, a sad recimo kad Ameri bombardiraju Mosul, u kojem je civila visestruko vise, nema nikakvih izvjestaja o njihovom stradanju. Ali jbg, onaj tko ne prati, tesko ce shvatiti o cemu se radi i idealan je za konzumaciju jeftine propagande. Najlakse je popusit pricu o zlom Assadu koji kolje djecu i Putinu koji kojemu se drogira botoxom

 • Mustrashh

  Fora sa Aleppom je sljedeca. Isti je 2011 imao oko 2,3 ili 2,4 milijuna stanovnika, ne sjecam se tocno, no tu je negdje. Pisalo se sve i svasta, kao sto ocito i sam znas. A najjaci su natpisi kako se jadni stanovnici Aleppa bore protiv zlog Assada.

  I onda kad je istocni dio napokon pao (tj. oslobodjen je), oko 30 000 ‘civila’ je odlucilo ne ici sa Assadom, vec evakuacija prema istoku. Dakle, cijelo vrijeme prica se predstavlja da je cijeli jebeni Aleppo protiv Assada. A na kraju 30 000 ih ne podrzava Assada, i to velika vecina nisu uopce Sirijci, vec strani placenici ili jednostavno radikali koji su dosli kako bi omogucili novi kalifat. Bolesno.

  A to o bolnicama i skolama… Kad bi ih sami Aleppo imao toliko, mislim da bi svi Sirijcima zavidjeli na Assadu. Jer toliko broj bolnica u samo jednom gradu? Majko mila, pa ja bih postao musliman i otisao zivjeti pod Assadom.

  No sad je ta prica gotova. Na srecu nisu zavrsili ‘oslobodjeni’ kao Iracani ili Libijci. Zahvaljujuci Putinu. Isti to naravno nije napravio iz dobrote, vec iz svojih interesa. No meni osobno je lik od totalne nepoznanice (znao sam za Putina naravno, ali ne dobro njegov lik i djelo) postao car nad carevima. U obrani vlastitog interesa popisao se po zapadnom imperijalizmu.

  Svi njegovi govori, nevezani za rat su odlicni. Samo bolesna osoba se s tim ne bi slozila. A najdrazi mi je kad drzi krajem godine govor pred 1400 novinara iz cijelog svijeta, i kad se popisao i posramio onog BBC reportera. Ovaj jednostavno nije imao odgovora. Taj govor svatko lako nadje na jubitou, dosta je popularan.

  No jbg, sloboda na zapadu je smijurija. Dovoljno je pogledati sta EU i francuski vladari rade trenutacno La Pen. Iskreno se nadam njenoj pobjedi, ali tesko do nemoguce.

 • Najjstarija djeca

  ….dođe mi da naglasim u oglasniku kod prodaje smartfona kako isti ima izmjenjivu bateriju pa je siguran od špijunaže ukoliko ju izvadi….

 • brat_goran

  Etiketiranje redovno komentiram na fbu, pogotovo u vezi ilegalnih izbjeglica. To je ta politička korektnost, koja nagriza zdrave temelje društva. Došao sam do zaključka koji granici sa paranojom, taj je, da su određene skupine tzv. influencera aka utjecatelja jel, fino na platnom spisku određenih skupina, da proguraju određene stvari u datom trenutku. Imao sam primjer svoje školske, koja se fino ugradila u Brisel i te EU strukture, u jeku izbjegličke krize su sijevali komentari, dijeljenje članaka, etikete su letjele samo tako, znate kad se dijele one slike jadne djece (naravno da su jadniji ti koji to dijele i lajkaju op.a.). Sve je to prošlo kako je prošlo, ona više ne spominje izbjeglice, ni u tragovima jbt, totalno druge stvari, putuje se, lupaju selfiji i sta sve ne, pitam ja nju poslije ok ako izbjeglice ne trebaju papire ( a madjari našli masu poderanih osobnih dokumenata, putovnica i slično), sta će onda i nama papiri, kad se tako mogu preci granice, tj. ilegalno i prijetnja općoj sigurnosti s tolikim brojem kvaziizbjeglica, pogotovo što su mediji pojačali propagandu na Max sa onom pričom da su to većinom inženjeri, doktori i tako ti visokoobrazovani. Kad bi vam reko kako me ta dugogodišnja prijateljica blokirala, ne bi mi vjerovali. (Predsjednica je masu nekih foruma za demokraciju, ono baš se uhljebila u EU institucije). Tad sam iz prve ruke vidio da se možda radi o dužem platnom spisku i da većinom ljudi imaju cijenu.

 • Krešimir Blažev

  Od 2,5 mil stanovnika (sam grad), oko 130.000 je bilo pod opsadom u zadnjih mjesec dama, iako se iz UN-a spominjala cifra od 250.000. Kad su počele posljednje borbe, oko 100.000 je prebjeglo na Assadovu stranu, jer su linije obrane “opozicije” popustile. Dakle 100.000 su zapravo držani kao taoci Al Nusre i ostalih umjerenih galvosječa. Tih 100.000 CNN i ostali fake news mediji ni jednom rječju nisu spominjali, već su se fokusirali na onih 30.000 koji su zapravo strani plaćenici, njihove obitelji, džihadisti i ekipa ala “djevojčica Bana” koja je služila za propagandu. Smijurija par exellence.

  Najveća tragedija je u tome što su istu priču papagajski ponavljali svi zapadni mediji, uključujuć i naše, ali eto, pošto smo NATO-puppet država, drukčije nije trebalo ni očekivati. E sad, u međuvremenu se ipak pojavila kritična masa osvještenih Hrvata, čiji su komentari na člancima u Večernjem, Jutarnjem, Indexu i ostalim “news” portalima bili suvisliji od članaka samih.

  Glede Putina, najveća fora mi je bila kad je u vrijeme ukrajinske krize Berlusconi s njim pričao preko telefona i onda talijanske medije izvjestio o razgovoru. Berlusconi je rekao da mu je Putin rekao “Non mi fermo”, što se može prevesti kao “Neću stati” ili “Neću odustati”, ali su britanski mediji preveli kao “I cannot be stoped”, da bi naši talenti iz jutarnjeg na naslovnicu stavili “Putin: ništa me ne može zaustaviti”. Debilnom hrvatskom puku dovoljno.

  Treba li uopće spominjati napumpavanje krize na Baltiku? Mislim jebote, u zadnje 3 godine, Ameri su u 3 baltičke zemlje doveli toliko tenkova i tehnike, što su mediji sve uredno popratili i ljude isvjestili kako je to obrana od ruske agresije. Onda recimo naši mediji prenose da Rusija na Baltiku provocira i pokazuje miđiće, a baltička flota je u Kalinjingradskoj oblasti smještena od ’45. Tamo nemaju ni više ni manje oružja nego za vrijeme Sovjetskog Saveza.
  Kao kruna svega, Ameri naprave paradu u Narvi, pograničnom gradu u Estoniji s ruskom većinom, kojeg od Rusije dijeli samo most. Kako to protumačiti nego kao provokaciju?

  Naravno, sad će se javit dežurni botovi i nas dvojicu okarakterizirat kao rusofile i ljubitelej Putina 🙂

 • Mrle

  Kakav šarlatansko crno bijeli osvrt na ozbiljnu temu. A tek komentari, kaže jedan lik kako su SF filmovi za djecu američka propaganda😂
  Pa daj se čovječe drži tema o kojima nešto znaš, a ne trkeljat svoje subjektivne opaske i to prodavat pod činjenice.

 • Krešimir Blažev

  Toliko slova, a nijedan kontra argument. Samo vrijeđanje. Šteta prostora na serveru.

 • brat_goran

  Propagandnije ne može zvučati od cpt Amerika, možda da napravim paralelu sa kapetan istočni Timor? Sta je to nego veličanje nacije u naslovu. Holivud je većinom propagandna mašinerija, složio se ne složio, omalovažavat možeš do ujutru ;).

 • JFK

  Mrle sine, za ovo tvoje je potrebna patologija, sorry

 • Mustrashh

  Nemam FB-a, niti ga planiram nabaviti, tako da takvih problema nisam imao. No pogledaj ovaj video:

  Nakon sto sam to vidio, nisam mogao vjerovati. Ali ajde, jednostavno je saznati da li lik sere, ili pak prica istinu. Napravih twitter account i krenuh hvaliti svaki trumpovu objavu. Nije proslo ni 1h, saznah da moju postovi nestaju u bespucima interneta.

  Ok, kontam ne razumijem twitter jer isti ne koristim. Napravih novih account, spajam se preko vpn-a (njemacka) na twitter i idem pljuvati trumpa i njegove postove. Evo dosta poslije, ti postovi su i dalje svima vidljivi, lajkani i sherani.

  Dakle, poserem se na te drustvene mreze, mjesta gdje slobodni govor ne postoji, niti vise pokusavaju glumiti da postoji.

 • Mustrashh

  Umjesto trolanja (ne mogu vjerovati da JA ovo pisem… Ica mi nece oprostiti 🙁 ), slobodno se pridruzi raspravi. Ja cu uvijek rado normalno raspraviti sa bilo kime.

  No lakse je napisati totalnu glupariju, posebice kad nemas sta pametnije za reci 😉

 • Mrle

  Evo ti kontra argument, prvo kažeš kako ti je jasno zašto je sve više neizmjenjivih baterija da bi na kraju rekao kako se nadaš da će proizvodjači doskočit špijunima pa prilagodit tehnologiju. Daj se dogovori sam sa sobom.
  Spominješ goebelsa u komentarima koji je radio propagandu i otrovao svoju djecu btw. Pa vi ste stvarno pacijenti. Ovdje je riječ o špijuniranju čovječe. Pa neće cia hakirat mobitele da bi tebi slala propagandu.
  A ovi tvoji indijanci u komentarima, a jooj. Sve sami geopolitički stručnjaci, koji pojma nemaju već izvlače zaključke iz tvog autoriteta.
  Iz ovog se da izvuć milion argumenata, a ti moj autore uvijek, ali uvijek kritičare nazivaš trolovima. Da mi se da tipkat još bi ti objasnio tvoje crno bijelo vidjenje. Ovo je na razini pernara otprilike.
  I da, znam da te nisam točno citirao jer je nemoguće pročitat tvoj tekst još jednom bez odlaska na wc.

 • Mrle

  Pa brate gorane, ajd ako je to i istina šta je onda house of cards? Enemy of the state? Itd itd
  To rade unutarnji americki neprijatelji?

 • Krešimir Blažev

  Vidim da moram crtat, pa ajmo redom:

  1. Tehnologija se uvijek može prilagodit. Sad kad su proizvođači postali svjesni što im ovi rade, sasvim sigurno će poradit na tome.
  2. Goebelsa sam u komentaru spomenuo u kontekstu propagande u odgovoru Mustrashhu. Pokušaj razlikovati kontekst članka od odgovora na komentar. Rasprava se raširila i kasnije izneseni detalji nisu nužno vezani uz inicijalnu priču.
  3. Indijanci u komentarima? Ne treba biti geopolitički stručnjak za povezati neke stvari. Nisam ni ja stručnjak, samo promatram i zaključujem isto kao i velik broj drugih građana koji vide što se oko njih događa. Ovaj članak je zapravo informacija o činjenicama, uz objašnjenje i moj kometnar. Tehnološki detalji iz ove priče očito imaju i političku pozadinu, i ako ih promatramo odvojeno, uvijek faliti ključni dio.
  4. Ti si nastupio trolovski. Počeo si vrijeđati bez argumenata, što se nikako ne može nazvati kritikom. Iskreno, sad kad sam vidio da si počeo pisati «argumente» ponadao sam se da ću pročitati nešto pametno, ali sve skupa je hrpa nepovezanih detalja.
  5. Na kraju opet feljm, hejt i uvrede. Ja ni jednom riječju tebe nisam napao, a ti si ovim komentarom zapravo pokazao svoju razinu. Ne sviđa ti se što si pročitao, ali ne znaš kako argumentirano raspravljati. Ili možda nećeš jer pravih argumenata zapravo nemaš pa reagiraš emotivno i infantilno.

 • Mustrashh

  Da, ja svoje misljenje o trenutacnoj situaciji u svijetu baziram na jednom CIA clanku Kresimira… Odrasti covjece. I prestani pusiti jutarnji/index/vecernji propagandu.

  I da, trol si. Jer uletio si sa 1-2 recenice u komentiranje, bez da si iznio svoj stav i barem neke argumente. Umjesto toga po drugi put uletis kao trol i vrijedjas bez potrebe.

  Tipicna definicija trola.

 • brat_goran

  Goebbels je mogo i mater otrovati što se mene tiče, ali to ne mijenja činjenicu da onomad smo imali ministarstvo propagande, a sad ga kao nemamo, nego upalis TV i čarobna kutija te nafiluje da ne znaš jesi pošo ili došo. Čuj mi Indijanci i geopolitički stručnjaci, a ti si onda bijeli čovjek i ekspert za nas xD. Najlakše je tako ko ti, prozvati a ne ponuditi nikakav odgovor. Samo nastavi, od tebe ćemo tek napraviti pismena komentatora.

 • realist

  Dečki, uljepšali mi dan :). Ajde da ima i neko normalan pa nije neki lažni liberalno – mlitavi pripadnik puka. Vjerujem da bi uz pivicu vodili jedan veoma konstruktivan geopolitički razgovor. :). O Putinu, vođama EU i američkom “širenju demokracije” po svijetu bi se fini dokument od nekoliko tisuća riječi dao ispisati. A da je riječ samo o stvarima koji obični građanin ne zna jer prima informacije samo od mainstream medija. Svijet još uvijek na makro i mikro razinama funkcionira na dobroj staroj podijeli pa vladaj shemi (ustaša – partizan, lijevi – desni, Putin – dio EU i SAD i mnogi mnogi drugi). Kad ovce podijeliš lakše ih je manipulirati u svoje svrhe.

 • ante je car

  Mene je isto ovo iznenadilo. Ka sta me iznenadilo i prijavljivanje ljevicarskih smeca koji su me prijavljivali na objavi od indexa na moj komentar koji nije bija vrijedanje nikoga nego samo moj stav. Znači objave clanak kako je hrvatska nazadna a da u njemackoj i transvestiti odlucuju u parlamentu. I objave sliku doticnog transvestita kojeg da vidin u mraku bi dobija srcani. I ja napišen da sva srica pa smo nazadni i da nan takve karikatute ne odreduju u parlamentu kad ono nakon malo vrimena moran ponovo ukucavat lozinku za fejs i stoji mi obavijest da je moj komentar izbrisan i da pazin ubuduce.. Inace taj portal je sad primija po milijuna kuna da ne pisu protiv bandica.. Postujen svakoga al te dvolicne jugofile i ekszremne ljevicare nemogu smislit

 • ante je car

  Ziva istina. I sam san se uvjerija. Prican o necemu i dolazi mi na mob reklama za to. Inače nisan sklon teorijama zavjere i takve ljude smatran sarlatanima jer pretjeruju ka pernar ali u ovo san se uvjerija. Vjerojatno imaju algoritme koji na temelju onoga sta govorimo salju reklame

 • Mustrashh

  Le Pen je dobro rekla, podjela na desne i lijeve vec duze vrijeme ne postoji. Trenutacna podjela je na globaliste (od kojih vecina nije ni svjesna sta podrzavaju) i na one protiv globalizma (nacionaliste?).

 • Mustrashh

  Index nema veze sa jugofilima. Index je ustvari hrv verzija buzzfeeda. Dakle, priglupi sadrzaj sa click bait naslovima kojima uveseljava svoju publiku. Vijesti su u 99% slucajeva copy/paste sa stranih portala, uz naravno neizbjezno uzasni prijevod istih.

  Ne sjecam se kad sam se zadnji put spojio na index. Sigurno 2-3 godine minimalno. Prije bih to radio cisto iz zajebancije + sport sekcije, ali sam odustao i od toga. Probaj na 2 tjedna minimalno bez indexa. Odusevit ces se. A postat ces i malo inteligentniji. Priglupi sadrzaj ubija covjeka 🙂

 • Majan23

  Znači rusi takve stvari ne rade

 • Krešimir Blažev

  Ne znam. O tome za sada ne postoje ovako konkretni dokazi kao za SAD. Iskreno sumnjam da su Rusi u stanju razviti ovako sofisticirane načine uhođenja i infiltracije u tehnološki najnaprednije kompanije na svijetu poput Googlea i Appela. Možda treba pričekati neki ruski Wikileaks pa tada suditi…

  Ali ovdje je poanta nešto drugo, a to je činjenica što CIA radi suprotno američkom zakonu, a time i cijela američka vlada radi suprotno međunarodnom pravu, kojeg tako strastveno zastupa u drugim situacijama, odnosno kad joj je u interesu.

 • Majan23

  Neznam, mislim daje privatnost stvar prošlosti

 • Krešimir Blažev

  To je istina, samo da ovi svojim biračima objasne odakle im 90 milijardi dolara za tehnologiju koju su kasnije izgubili, i time doveli u opasnost cijelo društvo. Isto tako bi bilo dobro da ostatku svijeta ne prodaju priču o vladavini prava, kad su u tome gori od mnogih koje kritiziraju.

 • Oktalv8

  Jesi li ti uopće sposoban ljudski komunicirat bez vrijeđanja sugovornika? Stavove ne moraš mijenjati ali način obraćanja svakako. Na tome definitivno moraš poraditi.

  Kad si već nastupio kako si nastupio bilo bi fer predstaviti se imenom i djelom poput Krešimira a ne skrivati se iza imena Mrle jer upravo to i jest definicija trolla.

  Čovjek vodi ovu stranicu godinama i to radi jako dobro i onda navrati Mrle koji ne može pročitati sve kako treba “bez odlaska na wc”. Dno dna…

  Nisam htio ovu temu podgrijavat ali jednostavno nisam mogao istrpit vrijeđanje. Nisam Krešimirov odvjetnik niti ga on treba jer je mastor od zanata.

  Što se tiče same teme ona je itekako važna, a biti će sve važnija. Oni koji misle da se ovo svih nas ne tiče su prenaivni. Ne radi se tu samo o ciljanom praćenju ključnih igrača već svih ljudi. Jer da nije tako, oni to nebi radili. Očito je jako važno. Pojam “teorija zavjere” je iskovan upravo kad je trebalo zamagliti neke stvarne pojave i događaje. On se bez iznimke koristi u suzbijanju svakog pokušaja preispitivanja bilo kojeg događaja kojeg mase u pravilu uzimaju zdravo za gotovo. Nasuprot “teoriji zavjere” stoji drugi pojam, a to je “teorija slučajnosti” a mase ga puše svakodnevno, pa čak i češće :)) P.T. Brown bi rekao: “There’s a sucker born every minute”.

  Ako smijem reći i ako vam to išta znači, “Mustrashh”, “ante je car”, “brat_goran” i većina ljudi koji su bili na ovoj temi – svaka vam čast! Drago mi je “susrest” ljude koji imaju i koriste svoju pamet.

 • ante je car

  Ja mislin da mogu i rusi. Bilo koja zemlja koja je tehnoloski napredna i ima dovoljno strucan i obrazovan kadar moze to razvit. U teoriji i mi u hrvatskoj imamo dovoljno strucnih i pametnih ljudi da tako nesto naprave. Samo nemamo financijsku i infrastrukturnu podlogu za to. Pamet i sposobnost ne bira naciju

 • Mustrashh

  Rade i Rusi. 100%. Kao i Kinezi. Kao i… Shvacas vec poantu, pa nema smisla nabrajati gotovo svaku zemlju na svijetu.

  No Rusi sigurno ne mogu imati ovaj razmjer spijuniranja. 99,99% svijeta je na US Operativnim Sustavima (Windows, Android, MacOS, iOS…). A CIA je u nepocudne ocito ubacila svoje kodere. Kolike su sanse da ce jedan Apple/MS dozvoliti ruske programere da rade na samom kernelu OS-a?

  Nadalje, rusi sigurno imaju hrpu fantasticnih programera i hakera. Kao i kinezi. No takav pristup + takvu lovu nemaju. Cak ni kinezi.

  Ovdje je najveci problem sto je CIA postala NSA ustvari. A to je ono sto je CIA-i zabranjeno, operirati na americkom tlu. Radi slicnih stvari je nastao i watergate, a ovo je jednom milijun puta gore. I vidi vraga, nema nikakvog skandala?

  Neki vec par godina tvrde da je CIA ubila Michaela Hastingsa, jer njegova nesreca nema veze sa zdravim mozgom. Do sad nisam imao misljenje o tome, no nakon ovih leakova, vise naginjem tim ‘teorijama zavjere’.

 • Mustrashh

  Nemamo mi dovoljan broj ljudi, niti toliko strucnih. Niti imamo covjeka unutar MS/Apple/Google/itd. A sve da to sve i imamo, opet mi kite ne bi znali napraviti. Jer za sve to je potrebno vodstvo, uredjenje unutar organizacije, disciplina, itd.

  Dakle, sve vrline kojih u hrvatskoj nikako nemamo. Svijet moze biti siguran da ih mi ne spijuniramo. Barem ne u nekom vecem obujmu ^^

 • ante je car

  To i ovu rec donekle. Dovoljno pametne ljude imamo za to ali nemamo podlogu potrebnu. Mislin da cak ima nasih ljudi koji rade u google ms i slicno.. A sad koga sta i koliko spijuniramo to neznan ali imamo dobre obavještajne sluzbe nemojmo se zavaravat. Samo smo toliko mala nacija da ne djelujemo na globalnom planu. Ali mi u vojno,policijskom i obavjestajnom kadru imamo kvalitetne ljude koji su itekako sposobni.

 • Krešimir Blažev

  Htjedoh reći da nemaju mogućnosti kao Amerikanci, upravo iz ovih razloga koje je Mustrashh naveo. Isto vrijedi i za nas.

  Naravno da i Rusi špijuniraju sve živo, ali barem nisu licemjerni kao Amerikanci. Ovi rade protuzakonito, ali im to očito ne smeta da ostatku svijeta popuju o vladavini prava i demokraciju uvode dronovima, Raptorima i osiromašenim uranom.

  Evo nedavno je i State Department podnio izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu, a spomenuo j i nas. Nitko ne spori da kod nas ti problemi zaista postoje, ali je debilno kad ti to kaže netko tko je dokazano gori od tebe. Između ostalog, Ameri nama zamjeraju i pretrpanost zatvora. Da nije tragično, bilo bi smiješno.

  A mi… mi smo primjer klijentelističke države. Nije bitno koja je stranka na vlasti. Bitno je to da ćemo se Amerima naguzit i više nego što je potrebno. Slanje oružja sirijskim kozojebima je najbolji primjer. Sve kako bismo se dodvorili Americi, što je u principu OK, saveznika nam je i tako to, ali je tragedija što nitko nikad ni od vlasti, ni od opozicije nije postavio pitanje nacionalnog interesa susdjelovanja u takvim operacijama. Trebam li uopće podsjećat da nismo imali ni referendum za ulazak u NATO, nego smo ušli po dekretu.

  Sad kad se ta sirijska “opozicija” raspada po šavovima, nitko neće preuzeti odgovornost, isto kao što ni Pusićka nije htjela komentirati slanje oružja.

  A onda i najveća vanjskopolitička sramota – proznavanje sirijsih pobunjenika (terorističkih skupina) kao legitimne vlasti. Time smo se zajedno sa svojim prijateljima Amerikancima popišali po svim normama međunarodnog prava, koje eto, inače zagovaramo po pitanju Krima.

 • JFK

  Zanimljivo. Od ovoliko komentara, javila su se samo dvojica koja brane neobranjivo, i to tako što trolaju. Na kraju će mi bit žao Amerike i CIA-e kad vidim kakvi ih likovi brane.

 • Raky_b

  Mislim da su iz Wikileaksa trebali objaviti i te malware kodove… Pa bi zbog naglog pogoršanja sigurnosti od strane hakera, Google i Apple MORALI hitno zakrpati rupe… Ovako, samo ce reci da jesu, dok je svima jasno da oni rade zajedno sa CIA-om.
  Nemam sta da krijem, moja privatnost im sigurno nije interesantna a i osobno me briga ko o meni sta misli (pa me neke “kompromitirajuce informacije” ne bi nasekirale) ali mi se svakako gadi ovo sto se radi.
  Mada, zar nekom stvarno treba Wikileaks da bi saznao da nas nadgledaju?!

 • Raky_b

  Nokia 3310…stara a ne ova nova.

 • Krešimir Blažev

  Znali smo, a sad znamo i kako 🙂

 • Mitja Medvešček

  E baš će se popraviti… Sve se plašim, kao da sve te kompanije disu produžeci svjetskih vlada, odnosno, kao da sve te vladi nisu produžetci tih kompanija…

 • Tomislav Knežević

  Ok, ne znam zašto tek vidim ovaj članak, u biti znam, jer je Krešo stavio link ovog članka u članku gdje je kina blokirala w app, al ne znam zašto sam ga uspija propustit prije 6 miseci.
  Ugl, oduševljen sam razgovorom u komentarima, pa predlažem skupnu kavicu onih koji to mogu u Mercatora, vidim po slikama na recenzijama da je Krešo tamo uvijek, a kako svi znamo di je Mercator, a živimo tu u krugu 20km, udrimo jednu kavicu, malo politike, malo o mobitelima, jedan Live Forum mob hr-a!

 • Krešimir Blažev

  Haha može što se mene tiče, ubacit ću neki termin u raspored 🙂

 • Tomislav Knežević

  haha eto super, okupit ekipu, da nekako ovo vide, i druženje padne 🙂

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]