Android

DeX - jedan od razloga zbog kojeg biste mogli poželjeti Samsung Galaxy Note 10 ili njegovog većeg brataNovi Note(i) 10 su predstavljeni, i prašina (ako se uopće digla) polako se počela spuštati. Vrijeme je da oni koje je novi model zaintrigirao, počnu slagati financijsku konstrukciju, a onaj rezervirani dio kupaca dobro će promisliti koliko im je prelazak na novi model zaista potreban.

O našim dojmovima ćete opširnije moći pročitati u recenziji kad nam uređaj stigne na test, a do tada bi možda bilo dobro spomenuti jedan zanimljiv detalj o Noteu 10, koji svima možda i nije upao u oko.

Naime, radi se o DeX-u, Samsungovom sustavu povezivanja mobitela s većim monitorom, kako biste ga mogli koristiti kao osobno računalo. Prva generacija je zahtijevala nabavku svojevrsnog docka, u koji ste uključivali tipkovnicu i miša, a druga je to postizala izravnim kablovskim spajanjem mobitela s monitorom.

Na Noteu 10 lansirana je treća generacija DeX sustava, koja predstavlja možda i najveći korak naprijed u njegovoj evoluciji. Novi DeX sada funkcionira tako da se sam uređaj izravno spaja na Windows ili Mac računalo, na kojem odmah možete vidjeti sve svoje aplikacije, desktop, odnosno sadržaj kojeg držite na mobitelu.

Dakle, novi DeX omogućuje da vaš Note 10 koristi tipkovnicu, zaslon i trackpad (ili miša) vašeg prijenosnika i da na njemu radite isto ono što biste inače radili na samom mobitelu. Štoviše, sustav omogućuje Drag & Drop način prebacivanja sadržaja s Notea 10 na računalo i obrnuto, što bi, prema onome što smo vidjeli na sinoćnjoj prezentaciji, moglo postati jedno od najboljih sličnih rješenja, odnosno pretpostavka za svojevrsnu integraciju smartfona i klasičnog računala.

Jasno, za bavljenje ovim sportom trebat će vam odgovarajući USB-C -> HDMI kabel, što ne bi trebalo biti teško nabaviti, a s obzirom na novo Samsungovo partnerstvo s Microsoftom, bit će jednostavnije koristiti i Office alate, koji će na Noteu 10 već biti instalirane.

Naravno, kako će sve funkcionirati u praksi, ostaje za vidjeti kad nam uređaj stigne na test (znam, dosadan sam s ovom poštapalicom), no to je jedini način da se uvjerimo u funkcionalnost i praktičnost najnovijeg DeX-a, koji, ako je suditi po najavama, zaista puno obećava.

Osobno sam sretan što Samsung DeX nije ograničio samo na Windows PC, budući da će raditi i na Macu, što će automatski proširiti krug korisnika.