Android

Dijelovi Samsunga Galaxy S 23 Ultra koštaju 469 dolara, od čega najveći dio otpada na Qualcommov procesor

Counterpoint je složio lijepu infografiku koliko koštaju pojedine komponente najpopularnijeg Android telefona na svijetu. Prema njihovim izračunima, dijelovi za Samsung Galaxy S23 Ultra koštaju 469 dolara, no odmah treba napomenuti kako u ovu formulu nije uključen R&D (Research and Development) te mnogi drugi faktori.

 

Tako je najskuplji dio uređaja Qualcommov procesor – Snapdragon 8 Gen 2, koji zajedno s modemom čini 35% cijene. Na zaslon i bateriju otpada 18%, kameru 14%, memoriju 11%, kućište 8% te na sve ostale komponente 15%.

Vjerojatno ste primijetili solidnu razliku između cijene dijelova i maloprodajne cijene uređaja, no to nikako ne znači da ona predstavlja Samsungov profit. Counterpoint ne navodi kolika je točno prodajna marža, a osim već navedenog R&D troška, treba dodati i troškove transporta i marketinga, koji su također nepoznanica, ali sigurno nisu zanemarivi.

 

Svakako je najzanimljiviji podatak o cijeni Qulacommovog procesora, zato ne čudi da Samsung i dalje radi na razvoju vlastitog Exynosa, koji bi mu znatno smanjio troškove samim time što ga sam proizvodi, čime izbjegava plaćanje Qualcommove marže i smanjuje troškove trasnsporta.