Ekskluzivno: testirali smo A1 Hrvatska 5G mrežu

Kao što već vjerojatno znate, ova godina protječe u pripremama za komercijalno uvođenje 5G mreža širom svijeta. Istina, u nekim zemljama poput Koreje, SAD i Velike Britanije, nekolicina njih je već u funkciji, no još uvijek se nalaze u ranoj fazi razvoja i s ograničenom pokrivenošću.

U ostatku svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, trenutno traju pripreme za uvođenje ove nove tehnologije, u čemu sudjeluje i operater A1 Hrvatska, čija se testna 5G mreža veće neko vrijeme nalazi u pogonu.

Tako smo zahvaljujući ljubaznom osoblju iz A1 Hrvatska i Huaweija imali priliku prvi testirati 5G mrežu ovog operatera na području Zagreba, koja je, kao što je već rečeno, još uvijek u testnoj fazi. Operateri čekaju da država raspiše natječaj za dodjelu koncesija za korištenje frekvencija, nakon čega će 5G mreže napokon biti komercijalno dostupne.

Za ovaj test nam je poslužio uređaj Huawei Mate 20X 5G, koji bi se ubrzo trebao pojaviti u prodaji. Testiranje smo proveli u centru Zagreba i na Vrtnom putu, tj. u okolici sjedišta A1 operatera, te prema slikama i videu koje prilažemo, uspjeli smo postići brzinu od 1 Gbps, što je osjetno više od onog što nam trenutno nude 4G mreže.

Naravno, 5G mreža je još u eksperimentalnoj fazi i za očekivati je da će brzine vremenom narasti, jer je prema standardizaciji 1 Gbps minimalna brzina koju bi 5G trebao pružati, dok bi kroz koju godinu razvoja trebala doseći i 10 Gbps.

Suprotno uvriježenom mišljenju, kod 5G mreža nije bitna samo brzina, već i broj slobodnih kanala zahvaljujući višim frekvencijama, što konkretno znači da će na jednu baznu stanicu istovremeno moći biti spojeno više korisnika nego što je to slučaj bio na prijašnjim generacijama.

O samim frekvencijama je za sada još prerano govoriti, budući da ne znamo koji će spektri biti ponuđeni, no s obzirom na preporuke EU regulatornih tijela, možemo očekivati prvo 3,5 GHz, a nakon toga 700 MHz (kad se oslobodi od TV kanala). Potonja je posebno zanimljiva jer će zbog njezine prirode, odnosno većeg dometa, biti omogućena veća pokrivenost signalom, kao npr. cesta, mora i ruralnih krajeva.

Ove frekvencije spadaju u tzv. sub-6 GHz skupinu i rezultirat će solidnim dometom i pokrivenošću u odnosu na skupinu iznad 6 Ghz, koju još nazivamo „milimetarskim valom“.

U SAD neki operateri trenutno raspolažu mrežama koje rade na 28 i 39 GHz. Njih karakterizira iznimno velika propusnost, tj. brzina prijenosa podataka u kombinaciji s velikim brojem slobodnih kanala, odnosno mogućnosti istovremenog korištenja od strane većeg broja korisnika.

Međutim, ovaj signal ima jako kratak domet od svega par stotina metara, a u gusto naseljenim gradskim područjima imat će još kraći. Drugi je problem slabo ili nikakvo probijanje barijera kao što su zidovi zgrada, tako da će milimetarski val vjerojatno biti korišten u kombinaciji sa sub 6 GHz spektrima, i to na određenim mjestima s velikom koncentracijom korisnika.

Dakle, A1 5G mreža je u testnoj fazi već neko vrijeme, a da bi proradila komercijalno, Vlada RH treba raspisati natječaj za dodjelu koncesija. Također, za očekivati je da će i proizvođači uređaja uskoro ponuditi odgovarajuće modele s podrškom za 5G mrežu, a jedan od prvih na našem tržištu bit će Huawei Mate 20 X 5G, o kojem ćete uskoro moći čitati opširnije.

Ovom prilikom se zahvaljujemo i Huaweiju na ustupanju uređaja kao i djelatnicima operatera A1 Hrvatska, koji su nam omogućili da među prvima testiramo 5G mrežu u Hrvatskoj.

Video

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT