Elephone S3 - Recenzija

IMG_2904

Elephone nije jedan od najpopularnijih kineskih proizvođača na našem području, ali se koliko-toliko uspješno uspio postaviti izvan granica Kine. Nedavno smo testirali P9000 koji je zapravo tvrtkin najbolji model u ponudi koji ima "tek" procesor Helio P10 namijenjen srednjoj klasi, što dovoljno govori o trenutnim Elephoneovim ciljevima.

Ovog puta na testu imamo Elephone S3 čiji je fokus na izgledu i kvaliteti izrade, a ispod poklopca se kriju komponente koje će zadovoljiti prosječne korisnike, iako su prikladnije prošlogodišnjim uređajima. Naravno, cijena je razlog zašto nije išlo bolje od toga.

GLAVNE KARAKTERISTIKE
Dimenzije

142 x 70,5 x 8,3 mm
Masa

145 grama
Zaslon

5,2" IPS LCD, 1920 x 1080, 424 ppi
SoC

MediaTek MT6753
CPU

8x Cortex-A53 1,3 GHz
RAM

3 GB
Interna memorija

16 GB
Micro SD

do 128 GB
Povezivanje

WiFi 802.11 b/g/n, A-GPS, Bluetooth 4.0, FM radio, micro USB
OS

Android 6.0.1 Marshmallow, ELE Launcher
Kamera

13 MP; 1080p video
Prednja kamera

5 MP; 480p video
Baterija

2100 mAh
Cijena

Ustupio


PREDNOSTI

NEDOSTACI

Dizajn, tanki rubovi oko zaslona

Rubovi 2.5D stakla su nazubljeni
Solidna kamera

Nespretno baratanje micro SD i SIM karticama
Dolazi s najnovijim Androidom, opcija čistog sučelja

Ispodproječna autonomija
DIZAJN I KUĆIŠTE


Kad za otprilike 1300 kn dobijete smartfon s metalnim kućištem, možete reći da ste dobro prošli. Elephone S3 je jedan od onih uređaja za koji možete reći da ste ga već negdje vidjeli zbog toga što je dizajniran u maniri gotovo svih ovogodišnjih (ali i prošlogodišnjih) modela. Kao da to nije dovoljno, Elephone je išao na 2.5D staklo i izuzetno uske rubove oko zaslona što je bilo dobar razlog da S3 bude jedan od najkompaktnijih smartfona s 5,2-inčnim zaslonom. Nažalost, isto se ne može reći i za debljinu kućišta koje iznosi 8,3 mm. Još bi bilo razumljivo da je ugrađena baterija velikog kapaciteta, no budući da je samo 2100 mAh, zaključak je da je moglo i bolje. Jasno, tu su i neki drugi faktori osim baterije koji su u konačnici utjecali na konačni izgled.Prednja strana je bijele boje i zaštićena je Dragontrail staklom, a rubovi i poleđina su od metala. Taj metal je dostupan u sivoj i zlatnoj boji, a pred nama je potonji. Kao što je viđeno u bezbrojnim situacijama, u lijevom rubu se nalazi ladica s utorima za micro SD i SIM kartice, no kombinacija je malo drugačija od očekivanoga, iako nipošto nije prvi put da se susrećemo s njom. Naime, jedan utor je predviđen za micro SIM kartice koje već polako nestaju, a drugi je za nano SIM ili micro SD. Problem može nastati ako imate nano SIM karticu pa ćete tako eliminirati mogućnost proširenja memorije, osim ako nemate adapter s nano na micro SIM.

Na suprotnoj strani imamo tipke za regulaciju glasnoće i zaključavanje, iznad zaslona je 3,5-mm priključak za slušalice, a ispod micro USB priključak, mikrofon i zvučnik za multimediju. Za razliku od modela P9000 koji za navigaciju ima jednu kapacitivnu tipku, S3 se oslanja na virtualne tipke. S prednje strane se nalaze još kamera, zvučnik za pozive, senzor za svjetlo i LED lampica za obavijesti koja svijetli crveno i zeleno. Na poleđini nema prevelike gužve - tu je samo glavna kamera s pripadajućom LED bljeskalicom i čitač otisaka prstiju.Na čvrstoću kućišta nema nikakvih prigovora, a ergonomija je vrlo dobra. Rubovi su malo oštriji, ali ne toliko da bi to bila zamjerka. Jedna sitnica upada u oči, a to je završna obrada 2.5D stakla. Umjesto da je u proizvodnji bilo zaobljeno bez vidljivih linija, dogodilo se upravo suprotno - linije su vidljive cijelom dužinom (vidi sliku). Pretpostavljamo da ovo neće biti deal breaker, ali nekomu bi moglo zasmetati. S druge strane, S3 na zaslonu ima tvornički zalijepljenu zaštitnu foliju pa se barem ne morate brinuti oko toga.

Sadržaj paketa je prilično standardan, ali na malo drugačiji način. Uređaj se isporučuje u bijeloj plastičnoj kutiji na kojoj su ispisane osnovne informacije, a unutra se nalazi punjač od 2 A, USB kabel dužine 100 cm koji može poslužiti kao mjerna vrpca, alat za otvaranje ladice za kartice te kratke upute na više jezika. Zanimljivo je da na naslovnici uputa isječak koji nije ništa drugo nego Meizuovo Flyme sučelje, što možda govori malo više o porijeklu, tj. procesu proizvodnje ovog uređaja.

ZASLON


Otkad su IPS paneli potisnuli TN panele zbog brojnih prednosti, upravo su postali najviše korišteni u mobilnom svijetu. I tu ima raznoraznih kvaliteta, a ovaj u S3 je u nekakvoj zlatnoj sredini, čak iznad očekivanja s obzirom na cijenu. Boje su precizne i možete ih prilagoditi u postavkama zaslona, kontrast je vrlo dobar, kao i vidljivost na otvorenom prostoru. Na 5,2" je full HD rezolucija idealna, s gustoćom piksela preko 400 ppi.

HARDVER, PERFORMANSE I POVEZIVANJE


Do sada je na mob.hr-u obrađen niz smartfona s MediaTek MT6753 procesorom, a što se tiče njegovih sposobnosti - još uvijek nije za mirovinu. Sastoji se od osam 64-bitnih Cortex-A53 jezgri takta 1,3 GHz i grafičkog čipa Mali-T720 i još uvijek pruža solidne performanse na 1080p zaslonima. Da ne bi bilo kašljucanja, tu je i 3 GB RAM-a. Osim dobrih performansi samog sustava te prilično brzog učitavanja web stranica, dobro se snalazi i s 3D igrama. Naslovi poput Asphalta 8 ili Modern Combat 5 ne rade glatko kao na uređajima s najmodernijim procesorima, ali u svakom slučaju ne rade ni loše.

Screenshot_20160621-002832 Screenshot_20160621-002840

Zvučnik koji je smješten tako da nije prigušen kad je uređaj položen na poleđinu je zadovoljavajuće jak, a i sama kvaliteta zvuka je vrlo dobra. U paketu nema slušalica, ali na svima koje su isprobane na S3 je dobiven čist i snažan zvuk.

size="medium"

Od bežičnog povezivanja imamo Wi-Fi čiji je domet jednako dobar kao i kod većine smartfona, Bluetooth 4.0, 2G/3G/4G, GPS te FM radio. Mnogima je poznato tzv. Turbo preuzimanje sa Samsungovih uređaja, a nalazimo ga i ovdje. Radi se o istovremenom korištenju Wi-Fi i 3G ili 4G mreže kako bi se velike datoteke (preko 20 MB) skidale brže. Žičano ide preko klasičnog micro USB kabla, a podržava i USB OTG. Kvaliteta zvuka kod glasovnih poziva je izvrsna.

SOFTVER I SUČELJE


Elephone ima vlastiti ELE Launcher koji ima deset tema od kojih sve imaju ikone različite od tvorničkog Androida 6.0 Marshmallow te, naravno, nema klasični izbornik s aplikacijama nego su sve smještene na početnim zaslonima. Paralelno s time, instaliran je i klasični Androidov launcher, zapravo generički koji je prisutan u brojnim modelima iz Kine, ali i ostalih zemalja koji donosi sve ono što je otprije poznato - klasično sučelje s izbornikom aplikacija te dobro poznate Android ikone.

size="medium"

Ako krenemo od zaključanog zaslona, tu nalazimo dva prečaca - za glasovne naredbe i kameru. Uređaj se može otključati unosom PIN-a, lozinke ili jednostavno dodirom senzora za otiske prstiju. Senzor sigurno nije među najbržima na tržištu, ali je dovoljno brz za ugodan rad i usto je dovoljno precizan, iako se dogodi da ne prepozna otisak od prve. Registracija jednog otiska prsta zahtijeva deset dodira, za što vam treba manje od deset sekundi. Kad je uređaj otključan, dodir senzora služi za listanje početnih zaslona. Elephone S3 podržava i geste za brzo pokretanje aplikacija, kao i buđenje iz stanja pripravnosti s dva dodira zaslona, poznato kao tap to wake.

size="medium"

Za navigaciju kroz izbornike i aplikacije se koriste virtualne tipke na zaslonu koje se mogu i sakriti kako ne bi zauzimale dragocjeni prostor, a ponovno se prikazuju povlačenjem prsta od dna zaslona prema gore. Bit će potrebno malo privikavanja jer lijeva tipka otvara opcije/postavke sustava ili aplikacije, srednja home tipka kratkim pritiskom vraća na početni zaslon, dva kratka pritiska zaključavaju uređaj, a dugačkim otvara popis posljednje korištenih aplikacija, dok je desno klasična back tipka. Centar za obavijesti i postavke su identični generičkom Androidu, kao i mnoge druge aplikacije poput Fotoaparata, Galerije, Glazbe, Kalendara, Kalkulatora, Poruka, Telefona itd.

Od aplikacija koje ne spadaju u standardnu Androidovu, tj. Googleovu ponudu su instalirane samo Elephone Service za podršku te verzija Xendera (aplikacija za bežični prijenos datoteka s računala ili drugog smartfona) koja je malo prilagođena Elephoneu te nosi naziv ELE Xender. I to je to, nakon prvog uključivanja imate samo tvorničke aplikacije i Trgovinu Play, čak ćete morati instalirati i Gmail, Play glazbu, YouTube i ostale aplikacije koje vam svakodnevno trebaju.

size="medium"

Googleova tipkovnica je sastavni dio sustava i nije potrebno trošiti riječi jer je definitivno jedna od najboljih. S3 ima i neko softverskih poboljšanja za zvuk, doduše, malo smiješnih naziva - BesAudEnh za slušalice, BesLoudness za vanjski zvučnik te BesSurround za prostorni zvuk.

Izostanak svih nepotrebnih (i potrebnih) aplikacija se odlično odražava na dostupnu internu pohranu - prije nego je krenete puniti datotekama i aplikacijama, bit će vam dostupno nešto više od 11,5 GB.

KAMERA


Stražnja kamera je dobro i naširoko poznata Sony IMX135 sa senzorom rezolucije 13 MP i otvorom blende f/2,2 te LED bljeskalicom, a stražnja je OV5670, maksimalne rezolucije 5 MP te otvora blende f/2,4. Mnogi proizvođači ponude tek nekoliko rezolucija za fotografije, no ovdje imamo od maksimalnih 13 preko 12, 8, 5, 3, 2, 1,3, 1, VGA sve do QVGA. Kod odabira rezolucije za video biste mogli ostati malo zbunjeni jer su ponuđene kvalitete Precizno, Visoki, Srednji i Niski, a odgovaraju rezolucijama 1080p, 720p, 480p i 144p. Kamera ima i mogućnost snimanja usporenog videa, no samo u VGA (640 x 480) rezoluciji, a usto je vrlo trzav. Naravno, snima i panorame i HDR fotografije.

Prednja, ili popularno selfie kamera fotografije snima u najvećoj rezoluciji od 5 MP, a video tek u 480p ili 144p tako da nemojte računati na oštre video snimke. Ima i popularno uljepšavanje lica te HDR.

size="medium"

Na području kvalitete je sve relativno balansirano, crvena boja nije previše izražena, ali malo odstupa od stvarne nijanse, a plava i zelena su u granicama očekivanog. Kako pada količina svjetla, tako pada i kvaliteta, a raste šum, no to nije nikakvo iznenađenje. Kamera na S3 može poslužiti za noćne fotografije, ali nedostaci koje pokazuje su prilično veliki problem. Gotovo sve fotografije su pretamne, a jasno je da ne možete baš u svakoj situaciji koristiti bljeskalicu. Kad smo već kod toga, ima jednu LED bljeskalicu pa prevladavaju hladni tonovi, no barem joj ne nedostaje snage za normalne udaljenosti do predmeta u fokusu. Ukoliko imate volje i/ili potrebe, možete se igrati s ručnim postavkama. Moglo bi se reći da je kontrast dosta loš i često ćete posegnuti za HDR-om kako biste ga poboljšali. Video zapisi u rezoluciji 1080p su oštri uz nešto trzanja kod brzih pokreta kamere.Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

[responsive_youtube v=e2IkgD8RCzs]

BATERIJA


Do sada smo uglavnom pisali pohvale, ali treba nečemu i prigovoriti. Dok ste čitali specifikacije ste već vjerojatno bili skeptični prema bateriji i tu biste bili u pravu. Zaslonu od 5,2" i osmerojezgrenom procesoru bi odgovarala baterija veća od 2500 mAh, ali Elephone se nije isprsio te je ugradio izvor napajanja od samo 2100 mAh. Ne brinite, prema nekakvoj prosječnoj potrošnji koja uključuje sinkronizaciju e-mail sandučića, korištenje instant messaging aplikacija, surfanje, pregledavanje videa na YouTubeu i nekoliko glasovnih poziva, izdržat će od jutra do večernjih sati.

Kako trajanje baterije uvelike ovisi o samom korisniku, može se dogoditi da vas izda i u popodnevnim satima, ali isto tako može izdržati i više od 24 sata. Ono što je sigurno je da ćete vrlo teško dobiti preko tri sata uključenog zaslona. Unatoč Androidu 6.0 koji ima Doze čija je zadaća da eliminira rad aplikacija u pozadini ako se duže ne koristi, Elephone S3 preko noći s uključenim Wi-Fijem potroši i do 20% kapaciteta baterije. Srećom, priloženim punjačem od 2 A se napuni od 0 do 100% za otprilike 80 minuta.

ZAKLJUČAK


Elephone S3 je smartfon pristupačne cijene, a solidnih mogućnosti. Ima natprosječni zaslon, ali isto tako i bateriju koja je svakako ispod prosjeka. Kvaliteta izrade je izvrsna, kamera je dobra, ali ne i među boljima te dolazi s najnovijom verzijom Androida i vrlo vjerojatno je jedan od najboljih izbora prema omjeru uloženo/dobiveno.

Ako želite da bude još jeftiniji od ovih 1300 kuna, prilikom kupovine u Honorbuy web shopu unesite kôd MOBHR za 5 € popusta.