Društvene mreže

Elon Musk bi mogao X (bivši Twitter) potpuno ukinuti u Europskoj uniji

Propast Twittera, odnosno platforme X, kako ju je prekrstio novi vlasnik Elon Musk, možda neće ići tako polako kao što smo mislili, već puno brže. Ako je vjerovati najnovijim signalima koji stižu iz same kompanije, Elon Musk bi mogao potpuno ukinuti X za korisnike u Europskoj uniji, odnosno svim EU građanima blokirati pritup ovoj još uvijek relativno popularnoj društvenoj mreži.

Kao razlog navode se regulatorne prepreke na koje platforma konstantno nailazi, te česte optužbe da ne čini dovoljno kako bi se spriječila govor mržnje i širenje lažnih vijesti, odnosno dezinformacija. Da ne bismo ulazili u problematiku definicije ovih pojmova, podsjetimo da je EU već nekoliko puta intervenirala, tjerajući Twitter na posebno označavanje određenih medijskih kuća kao „sponzoriranih od strane države“, no to se provodilo selektivno. U svjetlu najnovije geopolitičke situacije, situacija na X platformi dodatno je eskalirala. Isto tako treba podsjetiti da Elon Musk sam sebe često promovira kao „apsolutista slobode govora“, što je dodatno dolilo ulje na vatru, budući da se EU regulatori ne očito slažu s njegovim viđenjem tog pojma.

Ovu informaciju prenio je Reuters, pozivajući se na „izvore upoznate sa situacijom“, no za sada se još uvijek čeka komentar X-a.

Povezano: X uvodi pretplatu od 1 dolara godišnje za nove korisnike zbog borbe protiv botova