EMUI 11 službeno predstavljen

Huawei je danas predstavio novu verziju svog korisničkog sučelja. Riječ je o dobro poznatom EMUI-u u 11. inačici. Baš kao i prethodna deseta, i ova je temeljena na Androidu 10. Vizualne razlike su minimalne, a što i u konačnici nije ni loše jer je EMUI posljednjih godina konačno došao na jednu razinu da više nemamo posebnih prigovora na njegov vizualni identitet. Promjene su se dogodile u raznim segmentima koje koristimo svakodnevno, a ovim putem pokušat ćemo pokriti sve one koje smo primijetili u posljednjih par dana koliko smo ga imali prilike koristiti.

Always On zaslon zgodna je funkcija na svim smartfonima koji ne dolaze s LED-icom za obavijesti, ali čak i na onima koji dolaze. Ipak, u prvom slučaju ćete samim pogledom na smartfon vidjeti imate li propuštenih obavijesti ili ne i koliko je sati. Naravno, Always On bio je dostupan i u prošloj inačici, ali sad su dodane nove pozadine od kojih su neke čak i animirane. Nisam siguran koliko će animirane pozadine utjecati na trajanje baterije u odnosu na statične, ali definitivno izgledaju moderno. Možete čak staviti i vlastite fotografije za pozadine i to ne samo statične već i animirane, odnosno one “live” fotografije koje uhvatite s kamerom smartfona.

Moramo napomenuti da ovu funkciju neće moći koristiti apsolutno svi Huaweijevi smartfoni, a što primarno ovisi o vrsti zaslona koja je ugrađena u njih. Generalno samo OLED zasloni podržavaju ovakvu funkciju jer troše minimalno baterije. LCD zasloni bi u ovakvom režimu bili iznimno veliki potrošači pa je na smartfonima s takvim zaslonima ova funkcija onemogućena.

Blagi redizajn doživjela je i galerija fotografija koja je sad malo intuitivnija i možete bolje prilagoditi način prikaza fotografija u njoj. Primjerice, sad su dostupni prikazi po danu i po mjesecu, pa tako možete vidjeti sve fotografije snimljene redom po danima ili po mjesecima. Zgodno ukoliko tražite neku sliku od prije pola godine. Šteta što ovo nije podržano i unutar albuma tako da možete tražiti isključivo fotografije koje ste vi uhvatili na ovaj način. Vjerujem da će i to doći s nekom od budućih nadogradnji.

Cijelo sučelje doživjelo je i male promjene s animacijama, a koje su sad nekako logičnije. Ovakve promjene vide se unutar raznih aplikacija poput one za pozive ili u galeriji fotografija, ali ne samo tu već i unutar samih ikonica za uključivanje 5G mreže ili DND načina rada među brzim prečacima. Teško je riječima opisati što se točno događa i na koji način su se promijenile, ali definitivno sve nekako izgleda bolje i uglađenije.

Fora je i što smartfon sada vibrira u ritmu glazbe kojom zvoni. Koliko se god ovo činilo kao nešto bespotrebno, zapravo je vrlo zgodno, pogotovo kad se nalazite u društvu za stolom gdje više smartfona može vibrirati na dolazni poziv. Ovime ćete uvijek znati da je to baš vaš uređaj.

Od sad možete i aplikacije smjestiti u male prozorčiće što bi trebalo poboljšati multitasking. Teoretski je ova opcija zamišljena kao da ne prekidate video koji gledate i da brzinski odgovorite na poruku koja vam je došla. Veličinu tog prozorčića možete vrlo lako i prilagoditi po veličini. Ovakvu sličnu funkciju već smo isprobali na nekim smartfonima i osobno ju nisam pronašao pretjerano korisnom osim u situaciji kad bi mi zatrebao kalkulator. Primjerice, povrh fotografije bih otvorio kalkulator u malom prozoru i zbrojio ili podijelio određene brojeve s fotografije bez da sam se morao prebacivati iz galerije u kalkulator. A sad ukoliko vi pronađete još koju korisnu situaciju, slobodno nam recite.

Jedna od zapravo zgodnijih funkcija novog EMUI-a nije toliko vezana uz sam smartfon koliko uz MateBook prijenosnike. Unutar recenzije MateBook X Pro prijenosnika, demonstrirali smo Huaweijevu Share funkciju uz pomoć koje s jednim dodirom smartfona o kućište laptopa možete prenijeti zaslon smartfona na zaslon laptopa. E sad, koliko god je ova funkcija bila zgodna jer ste mogli upravljati smartfonom putem vašeg laptopa, sad to možete čak i na još većoj razini iskoristivši prethodno objašnjenu opciju korištenja malih prozorčića. Štos je u tome što sve te aplikacije koje možete otvoriti u malim prozorima, možete isto tako rasporediti po zaslonu vašeg laptopa i na taj način simultano koristiti nekoliko njih na većem zaslonu.

Možda ovo nisam baš najbolje objasnio pa da priložim i primjer u kojem otvorite video kojeg ste snimili u jednom prozoru, istovremeno otvorite zabilješke i interet i dok gledate video, bilježite što se gdje događalo, a usput na internetu provjerite neku određenu informaciju vezanu uz video. Naravno, vi vjerojatno u glavi imate drugi i možda i bolji scenarij, ali u svakom slučaju ćemo se s ovom funkcijom još dodatno pozabaviti.

U ovom načinu možete iskoristiti i kameru vašeg smartfona kao web kameru za komunikaciju putem PC-a, ali i prebacivati stvari s vašeg smartfona na PC i obrnuto uz ograničenje brzine WiFi mreže. Ukratko, 1 GB će se prebaciti za svega nekoliko sekundi, a to je što se nas tiče, sasvim pristojno.

Huawei je predstavio i dodatne kamerice koje bi trebale služiti na grupnim sastancima, ili je to barem tako zamišljeno. S obzirom da one trenutno nisu u planu za naše tržište, a dok se to ne promijeni, ovaj dio ćemo preskočiti.

Notepad aplikacija sada podržava skeniranje teksta s dokumenta uz pomoć vaše kamere. Ne na način da dokument spremite u PDF, već da doslovno kopirate tekst ispisanog dokumenta u Notepad. Nažalost, ova funkcija koliko god pristojno radi na engleskom, a u kojem slučaju ćete imati tek minimalne prepravke, toliko i ne radi na hrvatskom. Ne mogu reći da ne radi u potpunosti već se muči s određenim riječima. Nadam se da će s vremenom ovo raditi dosta bolje jer se čini kao iznimno zgodna funkcija koju će cijeniti svi koji su trebali makar jednom pretipkati veći dokument. Treba li napomenuti još jednom da taj tekst direktno možete kopirati na laptop putem prethodno objašnjene Huawei Share funkcije?

Generalno sam uvijek za pozitivne promjene, koliko god one male bile poput toga što se pristigle poruke i pozivi neće prikazati na velikom zaslonu, već samo na smartfonu, prilikom dijeljenja zaslona smartfona na televizor ili slično. To su neke sitnice koje su me uvijek brinule kad bih familiji pokazivao određen video. Nerijetko bih uključio zrakoplovni način rada, u strahu da mi jedan od pristojnih prijatelja ne bi nešto poslao što familija ne bi trebala vidjeti.

Volio bih vidjeti i još neke promjene poput dopuštanja spuštanja trake s obavijestima povlačenjem prsta po sredini zaslona, a kao što to ima većina Androida danas. Istina, ovako nešto se može vrlo lako riješiti instalacijom drugog launchera, ali zašto to ne bi imao i originalni?

Moram pohvaliti i geste koje su još intuitivnije za koristiti. Prebacivanje iz aplikacije u aplikaciju sad radi još bolje i više nema onog povremenog zastajkivanja kad bih povukao prst samo po donjem dijelu zaslona. Sad uvijek točno napravim pokret prstom koji me prebaci iz jedne aplikacije u drugu.

Ima takvih još sitnica u ovom sučelju kojih se nisam dotakao u ovom tekstu, a sve one su neke sitnice koje samo poboljšavaju to korisničko iskustvo. Kroz posljednjih pola godine došlo je toliko novih stvari u njihovu trgovinu s aplikacijama da me to iskreno oduševljava jer konačno se, barem malim koracima, mičemo od duopola Googlea i Applea.

Očekujem u idućoj inačici vidjeti i promjene vezane uz kameru i načine snimanja videa, jer čini se da cijela industrija ide u tom smjeru. Kamere u smartfonima postale su toliko napredne da je šteta ne iskoristiti još neke mogućnosti, a Huawei zaista ima tu prostora sa svojim fenomenalnim senzorima kojima još uvijek nema konkurencije na tržištu.

Što biste vi voljeli promijeniti unutar ovog sučelja? Svaki komentar je dobrodošao jer pomaže i nama u budućim recenzijama i općenito pogledu na to kako vi koristite vaš smartfon.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT