Kriptovalute

Ethereum Merge prošao uspješno. Prelazak na Proof-Of-Stake smanjit će potrošnju struje za 99%Danas je veliki dan za Ethereum. Blockchain mreža druge (po tržišnoj kapitalizaciji) kriptovalute danas je s POW (Proof-Of-Work), nakon nekoliko godina priprema i prilično teškog rada developera, prešla na POS (Proof-Of-Stake) mehanizam rudarenja.Ovo konkretno znači da će se za rudarenje Ethereuma od sada trošiti 99,9% manje električne energije, što se, eto, slučajno poklopilo s teškom energetskom krizom u svijetu. Treba reći da se i mnoge druge kriptovalute, NFT-ovi i Web3 projekti oslanjaju na Ethereum mrežu pa će ovaj tzv. Merge izravno utjecati i na njih.

U trenutku objave da je Merge uspješno obavljen, cijena Ethereuma, ali i drugih kriptovaluta, je lagano porasla. Također, za vrijeme priprema u zadnjih nekoliko mjeseci, Ethereum je pokazao veću „snagu“ od Bitcoina, koji još uvijek radi na POS mehanizmu, te se u određenim situacijama ponašao kao vodilja tržišta, preuzevši tu ulogu od Bitcoina.

Proof-Of-Work je u zadnje vrijeme bio meta kritika zbog iznimno velike potrošnje energije, da su neke države počele razmišljati o zabrani rudarenja temeljenog na ovom mehanizmu, no oko toga za sada još uvijek nema konsenzusa, s obzirom da je ova tema u velikoj mjeri podložna manipulacijama. U medijima je dosta dezinformacija o tome koliko električne energije se troši na rudarenje, a znamo da njih danas nije teško proširiti.

U svakom slučaju, ovo je veliki dan za Ethereum, ali i cijelu kripto industriju, no s obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju u svijetu, ne treba očekivati nekakav brzi rast cijena kriptovaluta. Ovom prilikom podsjetimo da je kripto tržište od početka ove godine usko vezano za tržište vrijednosnica, koje se trenutno nalaze u bear marketu. Prije samo dva dana zabilježen je najveći pad burzovnih indekasa Dow Jones, NASDAQ i S&P500 još od lipnja 2020. godine. Posljedično tome, kriptovalute su slijedile primjer.

Razlog je bio najnoviji izvještaj o inflaciji u SAD u kolovozu, koja je bila iznad očekivanja, a to izravno upućuje da će američki FED u rujnu podignuti kamatne stope za više od 0,75 postotnih bodova, kao što je bio slučaj proteklih mjeseci.

Za neupućene, povećanje referentnih kamatnih stopa uvodi se zbog obuzdavanja inflacije, ali loše utječe na tržište kapitala. Naime, kompanije se teže zadužuju, zbog čega manje ulažu, a to posljedično vodi prema recesiji. Za sada još uvijek ne znamo jesu li kriptovalute u ovom bear marketu dosegnule dno, ali možemo reći da se drže oko 200WMA (200 Week Moving Average) vrijednosti, što je u dosadašnjim bear marketima bila donja granica, nakon čega bi u pravilu uslijedio novi bull run.