Apple

EU upozorava Apple: svako izigravanje regulative o USB-C utoru rezultirat će zabranom prodaje iPhonea

Europska komisija nedavno je donijela uredbu o obvezi ugradnje USB-C utora u sve mobitele koji će se prodavati na EU tržištu. Apple je već počeo puštati signale da će se pokoriti ovoj regulativi, budući da mu se ne isplati proizvoditi iPhone s različitim utorima za različite dijelove svijeta. Ovdje, naravno, uzima u obzir da mu je EU tržište jedno od najvećih, dakle ključno.

U međuvremenu se počele pojavljivati špekulacije kako Apple i na ovome želi dodatno zaraditi, i to na način da USB-C utor ograniči tako što bi uobičajene brzine punjenja i protoka podataka ograničio samo na vlastite ili određene licencirane kablove i adaptere, što bi svakog trećeg proizvođača automatski izbacilo iz igre.

Ponukan ovim glasinama, povjerenik za unutarnju trgovinu EU Thierry Breton, iznio je upozorenje Appleu da će svaki pokušaj izigravanja regulative, rezultirati zabranom prodaje iPhonea na EU tržištu.

Dakle, ukoliko se Apple usudi pokušati izvesti bilo kakve makinacije kako bi dodatno ušićario koji milijunčić dolara, pritom nanoseći štetu mnogim proizvođačima opreme, mogla bi ga zadesiti puno gora sudbine nego da je u startu poslušao EU komisiju.

Naravno, sve navedeno se još uvijek mora označiti kao uvjetno, budući da su sve ove informacije temeljene na glasinama, ali isto tako već desetljeće i kusur svjedočimo tome da se glasine o Appleu na koncu u većini slučajeva pokažu točnima.

Međutim, Apple realno ne mora ugraditi USB-C utor u nadolazeću iPhone 15 seriju, koja još uvijek može ostati na Lightningu, baš kao i iPhone 16 sljedeće godine. Razlog tome je rok koji je EU komisija postavila, a on je prilično rastezljiv, jer sve zemlje članice ovaj zakon moraju ratificirati do kraja 2024. godine. To znači da će tek iPhone 17, koji stiže 2025. godine morati koristiti USB-C utor, tako da praktički još dvije godine možemo biti osuđeni na Lightning.

Iako Apple često odugovlači s pokoravanjem regulativama koliko god može, mnoge glasine i procurjeli renderi sugeriraju da će iPhone 15 na koncu ipak doći s USB-C standardom. Hoće li se to zaista i dogoditi, i hoće li ga u potpunosti prilagoditi zahtjevima EU regulatora, vidjet ćemo u rujnu kad nova serija bude službeno predstavljena.

Advertisement