EU želi na mobitele vratati izmjenjive baterije, ali proizvođačima bi to mogao biti veliki problem

Nakon friško zabilježene pobjede nad proizvođačima elektroničkih uređaja u disciplini standardizacija punjača, EU se okuražila i sada želi krenuti dalje. Glavni razlog za uvođenje USB-C priključka kao obaveznog za široki spektar uređaja bilo je smanjenje elektroničkog otpada. Naše mišljenje je da se to neće dogoditi, barem ne u mjeri u kojoj EU birokrati to priželjkuju, ali ne možemo prikriti zadovoljstvo uzrokovano Appleovom kapitulacijom, bez obzira što ćemo na iPhone s USB-C priključkom vjerojatno čekati još dvije godine.

E sad, najnovija ideja europarlamentaraca je vratiti izmjenjive baterije na mobitele, ali i mnoge druge elektroničke uređaje, što svakako pozdravljamo. Sjetite se samo koliko su mobiteli dulje trajali kad smo jednostavno mogli mijenjati baterije, a neki su na put nosili i rezervne.

Treba li uopće spominjati situacije kad bi se baterije napuhale i pritom uništile cijeli mobitel? Da su bile izmjenjive, stradao bi još eventualno poklopac.

EU proizvođačima sada daje otprilike 3,5 godine da proizvodnju, lance dobave i sve ostale potrebne radnje prilagode novoj regulativi, kako bi izmjena baterija bila, ako ne nužno moguća u režiji samih korisnika, onda barem puno jednostavnija nego što je slučaj sada. Tehnologije brzog punjenja dodatno su naštetile životnom vijeku baterija, stoga su one nakon otprilike dvije godine osjetno slabijeg kapaciteta nego kad su bile nove. Postoji veliki broj korisnika koji bi nastavili koristiti mobitel star godinu i pol ili dvije, no odlučuju se na kupnju novog jer izmjena baterije u servisu zna potrajati, a u nekim slučajeva je i upitne isplativosti.

Ovaj prijedlog samo je dio sveobuhvatne želje da se olakša popravljanje uređaja, ali i da ih se ne baca zbog trivijalnih stvari kao što je izmjena baterije.

No, s druge strane, proizvođači bi ovdje mogli naići na problem, s obzirom da će takva regulativa sasvim sigurno utjecati na dizajn i općenito proces proizvodnje, pa bi se vrlo lako moglo dogoditi da uređaji zbog toga dodatno poskupe.

Na kraju krajeva, nadamo se da će rok koji je dan biti dovoljan da se pronađe odgovarajuće rješenje, jer je željeni ishod sada zaista u interesu smanjivanja otpada, ali i korisnika samih, dok za cijene možda i ne moramo toliko brinuti, budući već zadnjih nekoliko godina svjedočimo njihovom konstantnom poskupljenju.