Društvene mreže

Facebook i Instagram bez reklama za 9,99, odnosno 12,99 eura mjesečno

Meta, krovna kompanija Facebooka i Instagrama ponudila je europskim korisnicima model mjesečne pretplate na ova dva servisa. Ukoliko ste voljni platiti 9,99 eura mjesečno za Android verziju, odnosno 12,99 za iOS, moći ćete uživati u Facebooku i Instagramu bez reklama. Ponuda vrijedi za građane EEA (EU, Island, Norveška i Lihtenštajn) i Švicarske.

Nakon 1. ožujka 2024. godine, svaki dodatni povezani račun koštat će vas 6, odnosno osam eura, navodi se u službenoj objavi.

Naime, 6. ožujka sljedeće godine na snagu stupa DMA (Digital Market Act), koji velikim digitalnim platformama kao što je Meta zabranjuje prikupljanje podataka u svrhu dijeljenja među servisima iste kompanije. To konkretno znači da vaši podaci prikupljeni na Facebooku neće smjeti biti iskorišteni na Instagramu.

Iz Meta kompanije poručuju kako su se na ovaj potez odlučili kako bi u potpunosti ispoštovali regulativu Europske unije, budući da ih je ista klasificirala kao „gatekeepere“, odnosno velike digitalne platforme s velikim utjecajem, koje raspolažu s velikom. količinom osobnih podataka građana.

Usluga bi trebala biti dostupna tijekom studenog.