Biznis

Facebook mora platiti 1,2 milijarde eura kazne zbog transfera osobnih podataka EU građana u SAD

Meta, američka kompanija u čijem vlasništvu se nalaze Facebook, WhatsApp i Instagram, kažnjena je od strane Europske unije s 1,2 milijarde eura za kršenje propisa o pohranjivanju osobnih podataka građana.

Europska Unija je već ranije propisala da svi podaci građana zemalja članica moraju biti pohranjeni na serverima unutar same EU, nakon čega su iz Facebooka bili najavili moguće povlačenje s europskog tržišta.

Ipak, do povlačenja nije došlo, ali očito ni do pokoravanja EU regulativi, zbog čega je sada izrečena ovako visoka kazna, koja zapravo predstavlja rekord, nakon one od 746 milijuna eura, koju je 2021. godine platio Amazon.

Zabrinutost EU regulatora potječe još od 2013. godine, kad je američki zviždač Edward Snowden otkrio neviđene razmjere špijuniranja i nadgledanja koje provode američke tajne službe i agencije nad europskim građanima, pa čak i političarima. Najeklatantniji primjer bio je špijuniranje službenog telefona njemačke kancelarke Angele Merkel.

Kako prenose gore Politico i Bloomberg, od Mete se i dalje zahtijeva da podatke građana ne šalje u SAD, no to se u ovom trenutku odnosi samo na Facebook, dakle ne na WhatsApp i Instagram. Hoće li se Zuckerbergova tvrtka napokon pokoriti ili će i dalje plaćati kazne, vidjet ćemo. To će vjerojatno ovisiti o njihovoj vlastitoj kalkulaciji o isplativosti.

Uskoro opširnije…