Fortnite izbačen iz App Storea i Play trgovine nakon kršenja pravila. Epic Games pokreću tužbe protiv Applea i Googlea

Izdavač superpopularne igre Fortnite jučer je krenuo u otvoreni rat s Googleaom i Appleom po pitanju ograničenja u distribuciji aplikacija na Androidu i iOS-u. Epic Games, još poznat po Unreal Engineu i Epic Games Store trgovini igara za računala, jučer je u Fortnite verziji igre za iOS i Android uveo značajku koja krši pravila AppStorea i Google Play Trgovine, nakon čega je igra uklonjena iz navedenih trgovina.

Sve aplikacije koje se nalaze u AppStoreu ili Play Trgovini dužne su sve transakcije vršiti preko Googleovog, odnosno Appleovog mehanizma za naplatu, tako da vlasnici trgovine mogu uzeti svojih 30% prihoda izdavača. Epic je u Fortnite uveo opciju kupovine svoje V-bucks valute koristeći vlastiti način naplate, preko kojeg je cijena istog iznosa V-bucksa manja nego preko Appleovog, odnosno Googleovog načina naplate.

Nedugo nakon što se nova značajka direktnog plaćanja pojavila u mobilnoj verziji igre, najprije Apple, a potom i Google izbacili su Fortnite iz svojih trgovina. Na mobilnim uređajima, Fortnite se trenutno može preuzeti na Androidu koristeći installer (apk) te u Samsungovoj Galaxy trgovini.

Nakon što je Fortnite izbačen in trgovina, Epic Games je objavio da je pokenuo tužbe protiv Applea i Googlea za monopol na distribuciju i naplatu aplikacija i sadržaja na iOS-u i Androidu. Isto tako je krenuo u otvoreni medijski rat, objavom videozapisa koji je svojevrsna parodija Appleovoj reklami na tematiku Orwellove knjige “1984” kojom je opisivao Microsoftov monopol.

U optužnici, Epic navodi kako se Apple 90-ih godina prošlog stoljeća borio protiv Microsoftova monopola, a kako je Googleov moto duže vremena “Don’t be evil”, a obje tvrtke su usvojile ponašanje protiv kojeg se godinama bore, veli Epic.

Tvrtke poput Tindera ili Micorosofta već su izrazili nezadovoljstvo po pitanju načina naplate sadržaja u dvije najveće trgovine aplikacijama na smartfonima. Sam Epic dugo je vremena odgađao izdavanja mobilne verzije Fortnite upravo zbog 30% udjela u prihodima koje uzimaju trgovine. Protiv Apple je pokrenut i postupak u SAD-u za utvrđivanja je li App Store na iOS-u monopol, a posljednja zvučnija vijest u tom procesu bila je Microsoftova objava kako servis za streamanje igara xCloud neće biti dostupan na iOS-u jer prema pravilima AppStorea, Apple mora imati uvid u svaku igru na platformi.

Kako će ovaj sudski spor završiti, ostaje za vidjeti. Budući da Apple s iOS-om nema monopol na tržištu smartfona i budući da Google na Androidu dopušta instalacije drugih trgovina i aplikacija, više sam mišljenja da će spor završiti pobjedom Applea i Googlea. Ne treba isključiti ni sve veći pritisak na tehnološke tvrtke od strane regulatora, ali i američke administracije, tako da je sve moguće.

via: 1, 2, 3

 
 

Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT