Apple Android Biznis

Fortnite izbačen iz App Storea i Play trgovine nakon kršenja pravila. Epic Games pokreću tužbe protiv Applea i GoogleaIzdavač superpopularne igre Fortnite jučer je krenuo u otvoreni rat s Googleaom i Appleom po pitanju ograničenja u distribuciji aplikacija na Androidu i iOS-u. Epic Games, još poznat po Unreal Engineu i Epic Games Store trgovini igara za računala, jučer je u Fortnite verziji igre za iOS i Android uveo značajku koja krši pravila AppStorea i Google Play Trgovine, nakon čega je igra uklonjena iz navedenih trgovina.

Sve aplikacije koje se nalaze u AppStoreu ili Play Trgovini dužne su sve transakcije vršiti preko Googleovog, odnosno Appleovog mehanizma za naplatu, tako da vlasnici trgovine mogu uzeti svojih 30% prihoda izdavača. Epic je u Fortnite uveo opciju kupovine svoje V-bucks valute koristeći vlastiti način naplate, preko kojeg je cijena istog iznosa V-bucksa manja nego preko Appleovog, odnosno Googleovog načina naplate.

Nedugo nakon što se nova značajka direktnog plaćanja pojavila u mobilnoj verziji igre, najprije Apple, a potom i Google izbacili su Fortnite iz svojih trgovina. Na mobilnim uređajima, Fortnite se trenutno može preuzeti na Androidu koristeći installer (apk) te u Samsungovoj Galaxy trgovini.

Nakon što je Fortnite izbačen in trgovina, Epic Games je objavio da je pokenuo tužbe protiv Applea i Googlea za monopol na distribuciju i naplatu aplikacija i sadržaja na iOS-u i Androidu. Isto tako je krenuo u otvoreni medijski rat, objavom videozapisa koji je svojevrsna parodija Appleovoj reklami na tematiku Orwellove knjige "1984" kojom je opisivao Microsoftov monopol.U optužnici, Epic navodi kako se Apple 90-ih godina prošlog stoljeća borio protiv Microsoftova monopola, a kako je Googleov moto duže vremena "Don't be evil", a obje tvrtke su usvojile ponašanje protiv kojeg se godinama bore, veli Epic.

Tvrtke poput Tindera ili Micorosofta već su izrazili nezadovoljstvo po pitanju načina naplate sadržaja u dvije najveće trgovine aplikacijama na smartfonima. Sam Epic dugo je vremena odgađao izdavanja mobilne verzije Fortnite upravo zbog 30% udjela u prihodima koje uzimaju trgovine. Protiv Apple je pokrenut i postupak u SAD-u za utvrđivanja je li App Store na iOS-u monopol, a posljednja zvučnija vijest u tom procesu bila je Microsoftova objava kako servis za streamanje igara xCloud neće biti dostupan na iOS-u jer prema pravilima AppStorea, Apple mora imati uvid u svaku igru na platformi.

Kako će ovaj sudski spor završiti, ostaje za vidjeti. Budući da Apple s iOS-om nema monopol na tržištu smartfona i budući da Google na Androidu dopušta instalacije drugih trgovina i aplikacija, više sam mišljenja da će spor završiti pobjedom Applea i Googlea. Ne treba isključiti ni sve veći pritisak na tehnološke tvrtke od strane regulatora, ali i američke administracije, tako da je sve moguće.

via: 1, 2, 3