Apple

Foxconn gradi novu tvornicu u Vijetnamu, ali to neće značajnije utjecati za smanjivanje Appleove ovisnosti o Kini

Nedavni događaji u Foxconnovoj tvornici u Kini, inače najvećoj i praktički jedinoj u kojoj se proizvode iPhone Pro modeli, naveli su ovu kompaniju na ubrzano poduzimanje koraka u svrhu smanjivanja ovisnosti o pogonima u toj državi.

Tako je ova tajvanska kompanija upravo sklopila posao za najam zemljišta za novu tvornicu u Vijetnamu, s ukupnim ulaganjem u iznosu od 300 milijuna dolara, javlja hongkonški South China Morning Post. Ovaj posao se zapravo uklapa u Foxconnovu usku suradnju s Appleom, koji je inicijator diversifikacije, kako ne bi sva proizvodnja ovisila samo o jednoj zemlji.

Foxconn već ima manje pogone u Vijetnamu i Indiji, gdje se trenutno proizvode AirPods slušalice, Apple Watch i određeni iPad modeli. Prema pisanju spomenutog lista, Apple u Vijetnamu uskoro planira započeti i proizvodnju MacBook računala.

Ipak, ovo je samo jedan od malih koraka ka smanjivanju ovisnosti o pogonima u Kini, budući da se velika većina proizvodnih kapaciteta i dalje nalazi u toj zemlji. Isti izvor navodi da će, usprkos pojačanim naporima, Appleu trebati osam godina da samo 10 proizvodnje preseli izvan Kine.