Geekbench pokazuje da je novi iPad Pro zaista brži od vašeg laptopa, ali…

Prilikom nedavnog predstavljanja najnovijih tableta, Appleovci su se pohvalili da je njihov novi iPad Pro brži od čak 92% prijenosnih računala isporučenih u svijetu u zadnjih godinu dana, što može zahvaliti novom A12X Bionic procesoru s osam jezgri.

Za potvrdu ovih tvrdnji nije trebalo čekati dugo, a ona je danas stigla s Geekbencha. Tako novi iPad Pro sa 6 GB RAM-a u Multi-Core izvedbi postiže nevjerojatnih 18000 bodova, a u Single-Core 5000. Najzanimljiviji detalj je što iPad postiže bolje rezultate od Intelovog i7 procesora sedme generacije, koji k tome radi na višem taktu. Da bi stvar bila još zanimljivija, novi iPad Pro pritom pobjeđuje i Appleov MacBook Pro.

Ovo je zapravo samo nastavak priče o pobjedi Appleovih čipova nad konkurencijom, pa eto, čak i u usporedbi s Appleovim MacBook prijenosnicima koja koriste Intelove procesore, no sada se samo po sebi nameće pitanje zašto Apple u MacBook računala ne ugrađuje vlastite procesore? Naime, na istom eventu predstavljena je i nova generacija MacBook Air prijenosnika, ali Apple je u njih ipak ugradio Intelove.

Znamo da benchmark testovi nisu savršeni, ali su trenutno najbolji alat za mjerenje i usporedbu koje imamo. Međutim, treba imati na umu da njihova izravna usporedba na različitim platformama, odnosno operativnim sustavima baš i nije primjerena.

Tako Appleovi procesori u iPhoneu na ovim testovima već godinama pobjeđuju Android konkurenciju, no nitko još na Appelovom procesoru nije zavrtio Android kako bi usporedba dobila na smislu. Pitanje je je li to uopće moguće, ali znamo da je iOS lakši i pokazuje manju glad za resursima od Androida, pa vjerojatno zato i na benchmark testovima pokazuje bolje rezultate.

Ista priča vrijedi i za iPade u usporedbi s laptopima. S obzirom da A12X Bionic još nismo vidjeli kako se snalazi s macOS-om i/ili Windowsima, usporedba s laptopima je, dragi Apple, u startu deplasirana.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT