Android Recenzije

Gigabyte GSmart Aku A1 - RecenzijaDa cijena mobilnih uređaja s četverojezgrenim procesorima ne mora biti astronomska, uvjerili smo se već nekoliko puta u proteklih par mjeseci, a Gigabyte je jedan od proizvođača koji na tržište ide upravo tom filozofijom - jak hardver uz prihvatljivu i razumnu cijenu. Nedavno smo imali prilike isprobati jedan takav model, tj. GSmart Sierra S1 s 5-inčnim zalsonom, koji se cijenom od oko 2000,00 kuna smjestio u donje-srednju cjenovnu kategoriju. Gigabyte sada ide korak dalje i na tržište izbacuje 4,5-inčni model pod nazivom GSmart Aku A1, s istim procesorom (na malo manjem taktu doduše), a cijenu spušta na svega 1399,00 kuna. Opis uređaja i naše dojmove pročitajte u tekstu koji slijedi.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 136 x 67 x 12.4 mm

Masa: 147,7 grama

Zaslon: 4,5” TFT 854 x 480, 218 ppi

SoC: Mediatek MT6589

CPU: 4x Cortex-A7 na taktu 1,2 GHz

RAM: 1 GB

Interna memorija: 4 GB (dostupno 2,5 GB)

Utor za memorijske kartice: microSD

SIM: 2x mini SIM

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, WiFi Hotspot, Bluetooth, GPS

3G: HSPA do 7,2/5,76 Mbps

4G: -

OS: Android 4.2 Jelly Bean

Kamera: 5 MP/720p

Prednja kamera: VGA

FM Radio: Da

Baterija: 2000 mAh

 

Prednosti


Hardver i performanse

Dual SIM

Dobra kamera

Cijena (omjer uloženog i dobivenog)

 

Nedostaci


Deblji od konkurencije

Ograničena interna memorija

 

Dizajn, kućište i zaslon


IMG_4406 IMG_4388 IMG_4391 IMG_4392 IMG_4393 IMG_4394 IMG_4395 IMG_4396 IMG_4397

Gigabyte GSmart Amu A1 dizajnom donekle podsjeća na prethodne modele ovog proizvođača, ali se razlikuje od Sierre S1 koju smo nedavno testirali. Kućište karakteriziraju prilično zaobljeni rubovi, a slično je i s poklopcem baterije, tj. pozadinom koja je zaobljena u sve tri dimenzije. Rezultat je vrlo ugodan hvat i držanje u ruci, što izravno utječe na ergonomiju. Valja istaknuti da zaslon zauzima prilično velik dio prednje površine s relativno malim prostorom ispod i iznad. Ovo dodatno utječe na ergonomiju, tako da jednom 4,5” uređaju osigurava prihvatljive ukupne dimenzije. Istina, 12,4 mm debljine nije malo, ali zbog zaobljenih rubova uređaj izgleda tanje.

Materijal korišten za izradu kućišta je plastika, a može se reći da je u okvirima cjenovnog razreda prilično kvalitetna i ne djeluje jeftino. Posebice treba naglasiti poklopac baterije koji je “gumiran” i time će spriječiti klizanje, tj. ispadanje iz ruku. Fizičke tipke s lijeve i desne strane su također izrađene od plastike, a njihov hod i odgovor koji dobivate prilikom pritiska je zadovoljavajući. Dakle, neće trebati nikakvo posebno prilagođavanje ni nabadanje prstima, jer su tipke dovoljno izdignute iznad površine i lako ih je naslijepo pronaći, tj. napipati.

IMG_4398 IMG_4400 IMG_4401 IMG_4407 IMG_4408  IMG_4411

Ispod zaslona imamo tri uobičajene kapacitivne tipke, iznad njega prednju kameru, dok se micro USB i 3.5 mm audio utor nalaze na vrhu. Kamera s bljeskalicom i vanjski zvučnik smješteni su na poleđini.

4,5-inčni zaslon je izrađen u TFT tehnologiji pa su kutovi vidljivosti nešto manji nego na IPS i TFT zaslonima novije generacije. Neovisno o tome, prikaz boja, kontrast i oštrina na visokoj sz razini, kao i vidljivost na vanjskom svjetlu. Problem mogu predstavljati jedino otisci prstiju koji se vide iz svih kutova.

Telefonija, povezivanje i pohrana


Screenshot_2013-10-02-18-37-40 Screenshot_2013-10-02-18-38-02

Uređaj ima dva utora za SIM kartice, od kojih jedan podržava 3G i 2G mreže, a drugi samo 2G. Unutar postavki imamo uobičajeni Dual SIM izbornik u kojem možete podešavati prioritete i odrediti s kojeg operatera želite koristiti pojedine usluge.

Obje kartice su istovremeno aktivne, što znači da stalno možete primati pozive na oba broja, a ono što mora ići samo preko jednog operatera je internetska veza. U postavkama jednostavno izaberete s koje kartice želite koristiti podatkovne usluge, a preporuka je da to činite preko one koja se nalazi u 3G utoru.

Kabelsko povezivanje svodi se na micro USB za komunikaciju s računalom i punjenje strujom, a tu je još i 3.5 mm audio utor i odgovarajuće slušalice koje se nalaze u prodajnom paketu.

Uz povezivanje na 2G i 3G mrežu, imamo i uobičajeni WiFi kao i njegov derivat WiFi Hotspot za dijeljenje internetske veze. Jačina WiFi signala spada u prosječne.

Interna memorija je i kod ovog modela, nažalost, podijeljena na dvije particije, od kojih ona zadužena za aplikacije sadrži oko 1 GB slobodnog prostora, dok druga, namijenjena multimedijskim sadržajima - 1,49 GB. Ova potonja se može proširiti memorijskim karticama, no ne i ona za aplikacije. Ovo samo po sebi ne bi trebao biti problem, jer aplikacije ne zauzimaju puno prostora, osim u slučaju da ste okorjeli gejmer. Naime, veće i zahtjevnije igre koje zauzimaju više memorijskog prostora, vjerojatno neće moći biti ni instalirane.

Softver i performanse


 

Screenshot_2013-09-30-09-15-32 Screenshot_2013-10-04-15-46-06

Gigabyte GSmart Aku A1 koristi Android 4.2 kao operativni sustav s minimalno dorađenim sučeljem. Izbornik s aplikacijama, izbornik postavki i većina toga je ostalo isto kao na Googleovom “AOSP” Androidu, s manjim intervencijama na zaključanom zaslonu. Dodano je i nekoliko widgeta te „Best Choice” aplikacija u kojoj su na jednom mjestu ponuđene neke popularne aplikacije iz Play trgovine.

Galerija fotografija je standardna Googleova i nudi uobičajene mogućnosti pregleda, dijeljenja na društvenim mrežama i jednostavnog uređivanja. Iz galerije se pokreće i video sadržaj, premda postoji i zasebna Video Player aplikacija. Podržan je širok spektar codeca i većinu AVI datoteka koje smo pokrenuli, reproducirale su se bez problema. Ako bilo koji video ne možete pokrenuti, instalirajte neki od alternativnih video playera.

Opće performanse uređaja su na vrlo visokoj razini, naravno, zahvaljujući četverojezgenom procesoru takta 1,2 GHz i čitavom gigagajtu RAM-a. Pomicanje početnih zaslona teče glatko, a isto vrijedi i za ulazak u izbornike, pokretanje aplikacija i sl. Naravno, uvijek postoji mogućnost da neka aplikacija otkaže poslušnost, no to nije izravno vezano uz sučelje, odnosno njegovu optimiziranost..

Kamera


Gigabyte GSmart Aki A1 dolazi s 5 MP kamerom i LED bljeskalicom. Softver i sučelje kamere poznati su nam iz mnogih drugih Androida, a ponuđene su uobičajene mogućnosti i opcije. Izbornik nudi mogućnost podešavanja scena, HDR snimanje, panoramu, kao i uobičajeno namještanje ekspozicije, balansa bijele boje i ISO vrijednosti. Priszuan je samookidač te autofokus s prepoznavanjem lica.

Generalno, kvaliteta fotografija za jednu 5 MP kameru i cjenovni razred u kojem se uređaj nalazi, je iznad očekivanja. Na fotografijama snimljenim u dobro osvijetljenom ambijentu vidljiva je dovoljna količina oštrine, ali ona često može ovisiti i o fokusu. Naime, ako pustite kameri da sama fokusira, u nekim slučajevima neće odabrati najbolje parametre pa je u takvoj situaciji dovoljno samo taknuti prstom po zaslonu kako biste točku fokusa odredili ručno.

Kontrast i vjernost boja su također iznad prosjeka cjenovnog razreda, premda će se u slabije osvijetljenom ambijentu, očekivano, ipak vidjeti zrnatost. Naravno, ovo je svojstveno za sve fotoaparate, no ovdje je opći dojam s obzirom na cijenu uređaja više nego dobar.

Najveća rezolucija koju postiže video kamera je 720p. Vrlo mali stupanj kompresije osigurava prilično veliku količinu detalja i video snimljen ovim uređajem možemo nazvati izvrsnim (u okvirima cjenovnog razreda).

U nastavku slijedi nekoliko primjera fotografija:

  

 

Baterija


2000 mAh u bateriji ovog uređaja dovoljno je za jedan dan (od ujutro do navečer) autonomije u standadrnim uvjetima kada je uređaj stalno spojen na internet, sa 100% osvjetljenjenim zaslonom i uz umjerenu upotrebu svih funkcija. Ako koristite dvije SIM kartice koje su stalno aktivne, računajte na 10% veću potrošnju. Ako smanjite osvjetljenje zaslona i na internet se spajate po potrebi, tj. ako je isključena automatska sinkronizacija poataka, autonomija se može produljiti za još nekoliko sati.

Zaključak


Gigabyte GSmart Aku A1 nas ugodno iznenadio. Za prilično nisku svotu, tj. 1399,00 kuna nudi solidan 4,5” zaslon, četverojezgreni procesor, 1 GB RAM-a, vrlo stabilno i fluidno sučelje i kameru koja će u ovom cjenovnom razredu teško naći premca. Kao manu možemo navesti donekle ograničenu unutarnju memoriju, no oni kojima zahtjevne igre ne predstavljaju prioritet, to ne bi trebali doživjeti kao problem. Isto tako, njegov TFT zaslon nema kutove vidljivosti kao što je to slučaj kod IPS tehnologije, ali ipak ima dobar prikaz boja, kontrast i čitljivost na vanjskom svjetlu.

Ovaj uređaj namijenjen je prvenstveno onima koji žele dobre performanse uz razumnu cijenu, kao i svima onima koji koriste usluge dvaju operatera, a ne žele po džepovima povlačiti dva mobitela. Zbog svega navedenog, ovom uređaju slobodno možemo pridodati epitet best-buy, jer zaista nudi vrlo dobar omjer uloženog i dobivenog.

Uređaj za potrebe testiranja ustupio: Asbis