Aplikacije

Google Bard AI dostupan u 180 zemalja, ali ne i u Europskoj uniji

Google je jučer na svom tradicionalnom I/O eventu objavio kraj liste čekanja za korištenje svog generativnog AI chatbota Bard, izravnog konkurenta već popularnom ChatGPT-u, no nije bio specificirao o kojim točno zemljama se radi. Naime, ako se sinoć ili jutros poželjeli isprobati kako Bard radi, mogli ste naići na već opjevanu frazu „nedostupno u vašoj zemlji“.

Danas doznajemo da je cijela Europska unija za sada isključena iz ovog projekta, i to bez službenog objašnjenja od strane Googlea. Ipak, za pretpostaviti je sve povezano s reakcijom Europske komisije na nedavno lansiranje ChatGPT-a.

Naime, u tijeku je interna rasprava unutar EU institucija o regulaciji generativnih AI alata, s ciljem donošenja zakona koji bi uokvirio način njihovog rada u zemljama članicama. Odbori Europskog parlamenta su odobrili prijedlog zakona, no plenarna sjednica na kojoj bi blagoslov trebao biti donesen zakazana je za 14. lipnja, dakle za nekih mjesec dana.

Google zato vjerojatno čeka rasplet događaja oko EU regulative za korištenje Barda, ali to ne znači da će isti biti dostupan odmah nakon izglasavanja. Informacije koje dolaze iz Googlea prilično su suzdržane i u ovom trenutku je teško pretpostaviti kad će Bard u EU biti dostupan.

U svakom slučaju, ukoliko dođe do bilo kakve promjene, obavijestit ćemo vas na vrijeme.