Android Biznis

Google zbog Trumpovih zabrana navodno suspendirao suradnju s Huaweijem. Što to znači za korisnike? [Dopunjeno: 3 puta]Ako je vjerovati informacijama koje posjeduje Reuters, Google je sukladno Trumpovoj zabrani poslovanja američkih tvrtki s Huaweijem suspendirao suradnju s ovom kompanijom. Iako je konkretnih informacija o ovom navodnom događaju u ovom trenutku malo, pretpostavka je da će Huawei prestati dobivati podršku od Googlea za Android operativni sustav, ali samo u onom dijelu u kojem se odnosi na Googleove certificirane aplikacije poput Gmaila, Chromea i sl, dok će open source dio ostati dostupan, kao što je dostupan svim kineskim kompanijama koje inače ne koriste Googleove servise.

Što to znači za Huawei i korisnike?

Sama zabrana kao takva ima veliki psihološki učinak, ali tehnološki gledano, Huawei i dalje može nastaviti koristiti Android kao operativni sustav, budući da se radi o open source projektu, a trgovinu aplikacijama i same Googleove aplikacije korisnici će i dalje moći sami instalirati iz neke alternativne trgovine aplikacijama koje će Huawei eventualno kreirati. Pretpostavka je da nakon ovoga Google neće direktno puštati njihove nadogradnje, no to će moći učiniti sami korisnici, ovisno o tehnološkom rješenju koje bude ponuđeno, putem ručne instalacije .apk datoteka koje su dostupne širom interneta ili nekako drukčije.

Ako ste ikad koristili Xiaomi, Meizu ili neki drugi kineski smartfon s kineskim ROM-om, instalacija Googleovih aplikacija bi potrajala minutu do dvije. Vjerujemo da će Huawei ovaj postupak dodatno ubrzati kako bi korisnicima olakšao posao. Naime, Trump i njegovi sateliti ne mogu korisnicima zabraniti instalaciju aplikacija, čak ni u SAD, no s obzirom kako je krenulo, nikad se ne zna do kojih granica je tamošnja vlast spremna ići.

Alternativno, Huawei može izaći i s vlstitim operativnim sustavom koji je kompatibilan s Androidom, tako da će sve Android aplikacije na njemu i dalje raditi. Uostalom, već sada svoj OS naziva EMUI, odnosno Magic UI (Honor), kojeg navodi kao "Compatible with Android 9".

S obzirom da ni Huawei ni Google još nisu potvrdili ove navode, puno detalja još uvijek nedostaje, tako da ni ove informacije koje smo naveli još uvijek nisu potpune. Situacija bi se donekle mogla rasvijetliti već sutra.

Isto tako, ako ovi navodi Reutersa budu potvrđeni, zbog Huaweijeve dominantne pozicije na tržištu će i Google pretrpjeti veliku štetu, pa će svakako biti zanimljivo vidjti kako će se odvijati stvari na američkom domaćem terenu.

Dopuna:

Kako se čini, vijest je potvrđena, no Play Services i Google aplikacije će i dalje moći nesmetano koristiti, budući da, kao što smo već naveli, ne iziskuju izravnu Googleovu interakciju s Huaweijem. Ono što će Huawei morati sam učiniti je razviti sustav sigurnosnih i nadogradnji operatvinog sustava.

Dopuna 2:

U međuvremenu se oglasio i Google, koji je potvrdio da će Huawei i dalje imati pristup Google Play i Google Protect servisima, ta da će oni nastaviti funcionirati na postojećim uređajima. Ono što je u ovom trenutku nejasno je kako će se cijela stvar odraziti na uređaje koji budu stizali u budućnosti.

Još uvijek čekamo službenu reakciju Huaweija.

Dopuna 3:

Huawei se danas oglasio službenom i kratkom izvjavom za javnost u kojoj navodi kako će nastaviti izdavati nadogradnje i sigurnosne zakrpe za sve svoje uređaje, ne konkretizirajući što namjeraava učiniti po pitanju Googleovih aplikacija. Na kraju priopćenja dodaju da lansiranje honora 20 sutra Londonu ide po planu.