Android

Googleova tipkovnica postaje Gboard, donosi nekoliko novosti

gboard

Svi koji koriste iOS, a ne sviđa im se standardna tipkovnica, mogu koristiti Gboard koji je u principu Googleova tipkovnica s nekoliko dodatnih mogućnosti. Pravi je misterij zašto Gboard nije bio dostupan na Androidu, ali tome je u svakom slučaju došao kraj.

Gboard na Android dolazi kao zamjena za Googleovu tipkovnicu, odnosno putem ažuriranja na verziju 6.0. Izgledom se nije promijenila, no dodana je mogućnost uključivanja reda s brojevima na vrhu tipkovnice, što je svakako odlično za mobitele s velikim zaslonima gdje taj dodatni red neće ukrasti previše prostora. Tu je i gumb "G" koji otvara postavke tipkovnice ili karticu za pretraživanje te eliminira potrebu za napuštanjem aplikacije u svrhu pronalaženja informacija. Zgodna novost za one koji često pišu na više jezika je ta da Gboard podržava rad s tri jezika istovremeno, bez potrebe za prebacivanje s jednoga na drugi.

gboard-1

gboard-2

Uglavnom se čini da dugogodišnji korisnici Googleove tipkovnice neće imati problema s prilagodbom na Gboard, dapače. Ako vam ažuriranje na verziju 6.0 još nije dostupno, možete skinuti APK datoteku i isprobati sve novosti. Jedini uvjet je da koristite Android 4.2 ili noviji.