Android Recenzije

H18 Noa H42 - Recenzija

H18 Noa H42

Noa je nova linija smartfona hrvatske tvrtke Hangar 18, koja nam stiže nakon uspješne serije nazvane Be Smart. Za razliku od prijašnjih modela, kao i svih onih koji se vole kititi “hrvatskim” imenom, Noa nisu generički uređaji kakve smo na tržištu do sada viđali pod raznim brandovima, već posebno dizajnirani i proizvedeni prema željama ove tvrtke.

Jedan od prvih modela kojeg imamo na testu je H18 Noa H42. Dolazi s 5-inčnim zaslonom, četverojezgrenim procesorom, 1 GB RAM-a, 8 MP kamerom i što je najvažnije, pristupačnom ciienom. Kako sve to izgleda u praksi i kakve je dojmove ovaj uređaj ostavio na nas, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 142 x 72 x 9,5 mm

Zaslon: 5,0″ IPS LCD, 854 x 480, 195 ppi

SoC: MediaTek MT6582

CPU: 4x Cortex-A7 1,3 GHz

RAM: 1 GB

Interna memorija: 4 GB

Povezivanje: WiFi, GPS, Bluetooth, NFC

3G: HSPA+

4G: -

OS: Android 4.2 Jelly Bean

Kamera: 8 MP

Baterija: 1900 mAh

Cijena: 999,00 kn

Info: H18

Prednosti


Opći dojam i kvaliteta izrade

Performanse

Uključena Mireo Don’t Panic! navigacija

Podržava 3G na 900 MHz

Cijena

Nedostaci


Kapacitivne tipke bez pozadinskog osvijetljenja

Preslaba bljeskalica

Dizajn, kućište i zaslon


columns="4"

Već prilikom prvog pogleda i držanja u ruci, Noa H42 ostavlja bolji dojam od većine Kineza koje smo do sada testirali. Kao što je u uvodu rečeno, ovdje se više ne radi o generičkom uređaju u punom smislu riječi, kakve smo navikli vidjeti pod raznim nazivima, već modelima s novim pristupom dizajnu i općenito izradi. U ovom slučaju možemo reći da se radi o klasičnom dizajnu s pravilnim linijama, koji istini za volju, podsjeća na mnoge druge modele, no u vrijeme kad većina smartfona u velikoj mjeri nalikuju jedan drugom, ne bi bilo fer tražiti dlaku u jajetu.

Kućište je izrađeno iz plastike s imitacijom kroma na rubovima, što doprinosi općoj eleganciji. Pozadina, tj. poklopac baterije je izrađen iz “gumirane” plastike koja sprečava klizanje iz ruku, ali nije baš otporna na tragove prstiju. Uređaj općenito djeluje finije i skuplje od mnogih izravnih konkurenata, a što je još važnije, neusporedivo bolje od mnogih modela poznatijih brandova iz ovog cjenovnog razreda.

Zasloj je izrađen u IPS tehnologiji i ima vrlo dobre kutove vidljivosti, kao i ukupan prikaz boja. Ako imate oko sokolovo, rezolucija od 854 x 480 točaka vas vjerojatno neće razveseliti, jer na dijagonali od 5 inča daje gustoću od 195 ppi. Dakle, relativno malo, ali za ovaj cjenovni razred i više nego dovoljno. Prikaz boja i kontrast su vrlo dobri, tako da je ukupna ocjena zaslona više nego zadovoljavajuća.

Kapacitivne tipke su dobro označene i na danjem svjietlu su vidljive iz svakog kuta, no s obzirom na nedostatak pozadinskog osvjetljenja, u mraku će biti potrebno privikavanje.

Hardver i povezivanje


H18 Noa H42 za pogonski stroj koristi MediaTekov čipset MT6582 s četiri Cortex-A7 jezgre koje kucaju na taktu od 1,3 GHz u društvu s Mali-400 MP grafičkim koprocesorom. Radi se o dobro poznatom SoC-u koji pokreće cijeli niz uređaja i do sada smo se mogli uvjeriti u njegov izvrstan omjer performansi i štedljivosti. Tu je i 1 GB RAM-a, što je sasvim dovoljno za veliku većinu zadaća i dvostruko više od kolilčine RAM-a kojom inače raspolaže velik broj uređaja iz istog cjenovnog razreda.

Na AnTuTu benchmark testu postiže preko 17000 bodova, što je rezultat navedene kombinacije hardverskih komponenti i relativno male rezolucije zaslona.

Interna memorija iznosi 4 GB i razdijeljena je na dva dijela. Na prvoj particiji na raspolaganju imate oko 1 GB slobodnog prostora, a na drugoj 1,5 GB.

Uređaj sadrži dva utora za SIM kartice koji se nalaze ispod stražnjeg poklopca, a između njih je utor za microSD kartice kojima se može proširiti memorija.

Što se povezivanja tiče, u igri su uobičajeni načini: WiFi, WiFi hotspot, WiFi Direct, Bluetooth, GPS, ali i NFC, što u ovom cjenovnom razredu baš i ne nalazimo. USB on the go nije podržan.

Valja istaknuti da ovaj uređaj podržava povezivanje na 3G mreže u spektru od 900 MHz, što kod mnogih drugih Kineza nije slučaj.

Softver i sučelje


Screenshot_2014-05-12-13-07-22 Screenshot_2014-05-11-11-33-12 Screenshot_2014-05-12-13-07-28 Screenshot_2014-05-12-13-07-35

Kao i svi najnoviji uređaji pokretani MediaTekovim procesorima, Noa H42 za softverski temelj koristi Android 4.2. Prema trenutno dostupnim informacijama, MediaTek bi sredinom svibnja za svoje procesore napokon trebao odobriti nadogradnju na Android 4.4 i svi uređaji koji imaju tu mogućnost, dobit će OTA putem. Među njima su i Noa modeli, stoga je za očekivati da ćemo se na ovom uređaju također uskoro osladiti KitKatom.

Što se samog sučelja tiče, ono je “golo”, tj. bez posebne nadogradnje, a jedinosu dodane boje ikonica u izborniku postavki. Kretanje kroz izbornike protiče fluidno i tu nemamo nikakvih zamjerki, a spomenuti procesor i 1 GB RAM-a osiguravaju izvrsne performanse i sve se aplikacije u pravilu pokreću bez problema. Zahtjevnije igre se također pokreću i izvršavaju prilično glatko, zahvaljujući nižoj rezoluciji zaslona, ali su doživljaj i opća igrivost iz istog razloga na nešto manjem stupnju.

Screenshot_2014-05-12-13-08-02 Screenshot_2014-05-12-13-08-08 Screenshot_2014-05-12-13-08-31 Screenshot_2014-05-12-13-08-45

Ono što Noa seriju svakako izdvaja iz gomile je instalirana Mireo Don’t Panic! navigacija s uključenim mapama Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore.

S radom navigacije nismo imali problema, ali treba imati na umu da je prije njenog korištenja na uređaju potrebno omogućiti korištenje lokacijskih servisa, a inicijalno pozicioniranje može potrajati koju minutu.

Za surfanje internetom imamo standardni Android browser i Googleov Chrome. Oba preglednika rade besprijekorno, a brzina učitavanja je zadovoljavajuća, premda će najviše ovisiti o kvaliteti internetske veze. Za mutimediju je zadužena uobičajena galerija, a za video reprodukciju video player koji podržava vrlo širok spektar codeca. Ukoliko neku od vaših video datoteka ne može pokrenuti, u Google Play trgovini potražite bilo koji alternativni player.

Kamera


Screenshot_2014-05-12-13-10-17

Noa H42 dolazi s 8 MP kamerom i uobičajenim pratećim softverom kojeg inače susrećemo na mnogim Android uređajima. Ponuđene su uobičajene opcije i podešavanje osnovnih parametara, a samo sučelje je pregledno i relativno brzo.

Na danjem svijetlu, tj. u uvjetima dobre osvijetljenosti, ovaj uređaj proizvodi solidne fotografije i to vidljivo bolje od mnogih zvučnijih brandova iz ovog cjenovnog ranga. Vidljiva je velika količina detalja, ne prevelika zasićenost boja kao kod nekih konkurenata i vrlo mala doza šuma. Isto vrijedi i za fotografije u zatvorenom prostoru ako je umjetno osvijetljenje dovoljno jako, no problem nastaje ako želite fotografitati u mraku. Naime, bljeskalica je preslaba i osvjetljuje jedino objekte u neposrednoj blizini.

Video kamera snima isječke u 1080p rezoluciji i njihova kvaliteta se ne može mjeriti s onom na skupljim uređajima. Čak i uz relativno mali stupanj kompresije, vidjiva je manja količina detalja. Isto vrijedi i za oštrinu, ali su zato boje prilično vjerno prikazane. Bilo kako bilo, video nije reprezentativan, ali video kamera će u svakom slučaju poslužiti svrsi. Uostalom, u ovom cjenovnom rangu ne treba ni očekivali ništa bolje, a istini za volju, konkurencija nudi samo slabije.
Baterija


H18 Noa H42 dolazi s 1900 mAh baterijom, što za 5-ični nominalno uređaj nije puno, no zahvaljujući relativno štedljivom procesoru i manjoj rezoluciji zaslona, osigurat će uobičajenu autonomiju u trajanju od jednog do jednog i pol dana. Naravno, ovdje podrazumijevamo da je uređaj stalno spojen na internet i da je u pozadini aktivna sinkronizacija podataka. Ukoliko se na internet spajate povremeno, baterija će adekvatno tome izdržati dulje.

Zaključak


Da su Kinezi evoluirali, više nije neka novost, no i među njima postoje velike razlike. Noa, kao nova serija “hrvatskih” smartfona, kvalitetom i općim dojmom višetruko nadmašuje mnoge koje smo susreli u protekle dvije godine, dok je cijena istovremeno ostala pristupačna.

Ovakav 5-inčni uređaj ugodnog dizajna, kvalitetne izrade, solidnih hardverskih karakteristika i performansi, zadovoljit će čak i nešto zahtjevnije korisnike. Oni kojima je fotografija na smartfonu presudna stavka, morat će potražiti skuplje uređaje, dok će Noa H42 u tom pogledu uglavnom zadovoljiti one s prosječnim zahtjevima.

Cijena iznosi 999.00 kuna, što je za navedene karakteristike zaista povoljno. Treba naglasiti da je ovo prvi uređaj s četverojezgrenim procesorom s cijenom do 1000 kuna, a istovremeno i best buy u toj kategoriji.

I na kraju jedna napomena, H18 za svoje uređaje omogućuje produljenje jamstva na dvije godine, uz registraciju na adresi http://h18.hr/register1Y