Android

Hoćemo li krajem godine zaista ugledati nove Nokia smartfone?

Nokia-C1.1

Znati da se Nokia vraća na tržište mobitela, pitanje je opće kulture, ali malo tko u ovom trenutku može predvidjeti u kojem će se to obliku dogoditi. Da će ponovo proizvoditi mobitele u Finskoj - neće, a ono što eventualno može je iznajmiti neku od kineskih tvornica, koje inače proizvode mobitele, smartfone i tablete za desetke ili stotine drugih brandova. Naime, od zadnjeg Nokijinog smartfona, puno se toga u ovoj industriji promijenilo, neke stvari i do neprepoznatljivosti.

Druga mogućnost je da Nokia svoje ime jednostavno proda, iznajmi ili pod nekim drugim uvjetima ustupi nekoj (kineskoj) kompaniji, slično kao što je to npr. Alcatel učinio s TCL-om. Na taj način bi vodstvo kompanije svoje rizike smanjilo na minimum, a vjerojatno bi profitiralo i od daljnjeg unovčavanja patenata.

Bilo kako bilo, vrlo je izvjesno da ćemo do kraja ove godine ugledati barem jedan, a po najnovijim glasinama – čak dva smartfona pod Nokijinim imenom. Oba će navodno imati OLED zaslone, jedan 5,2, a drugi 5,5-inčni i to u 2K rezoluciji, javlja Nokiapoweruser, a prenosi NokiaMob.

Ova dva uređaja će biti vodootporna, u čemu će im navodno pomoći nedavno patentirana tehnologija s korištenjem grafena, kojim bi trebala zaštiti i modul kamere. Od dostupnih informacija spominje se još Android 7.0 Nougat, koji bi trebao poslužiti kao softverski temelj.