Hrvatski Telekom u komercijalni rad pustio 5G mrežu. Donosimo karte pokrivenosti

Hrvatski Telekom danas je objavio da je u komercijalni rad pustio svoju 5G mrežu. Prema njihovoj PR objavi, ali i informacijama na službenim stranicama, 5G mreža je komercijalno dostupna u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Samoboru i Sv. Nedjelji. Karta pokrivenosti 5G signalom nalazi se ovdje.

HT također navodi da do kraja ove godine 5G signalom namjerava pokriti 25% nastanjenih područja u Hrvatskoj i više od 1.000.000 stanovnika. Eh, sad… ova izjava je u izravnoj kontradikciji s prethodnom, budući da Zagreb, Split, Rijeka i Osijek zajedno imaju više stanovnika, što upućuje na relativnost termina „pokrivenost“.

U svakom slučaju, ako imate 5G mobitel i korisnik ste HT-a (u pretplatničkim tarifama za privatne korisnike Najbolja L, Najbolja XL i Neograničena te nove tarife L i Unlimited) signal 5G mreže pokušajte naći sami i prosudite. U nastavku prenosimo spomenutu objavu za medije.

Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj započeo s komercijalnim radom 5G mreže

  • Puštanjem 5G mreže u komercijalni rad, Hrvatski Telekom stavlja Hrvatsku uz bok razvijenim europskim i svjetskim tržištima 
  • 5G mreža od danas je dostupna u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Samoboru i Svetoj Nedelji
  • 5G pruža brojne razvojne mogućnosti za gospodarstvo i društvo

Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, danas je prvi u Hrvatskoj započeo s komercijalnim radom 5G mreže koja je temelj budućeg tehnološkog razvoja gospodarstva i društva.

U ovom trenutku 5G mreža dostupna je na područjima Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje. Hrvatski Telekom s 5G gradi mrežu budućnosti koja će omogućiti povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova te daljnji razvoj telemedicine.

Komercijalni početak rada 5G mreže je velika prekretnica za Hrvatski Telekom, ali i za cijelu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj jer danas predstavljamo mrežu budućnosti. S 5G mrežom stvaramo prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj. Danas postavljamo temelje budućnosti i ponosan sam što Hrvatski Telekom ponovno pomiče granice te postavlja nove standarde. S ovim tehnološkim iskorakom nastavljamo graditi svijet boljih mogućnosti temeljen na inovaciji, tehnološkom napretku i omogućavanju prilika koje digitalizacija pruža svima“, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Početak rada 5G mreže prirodan je nastavak aktivnosti na gradnji mreže budućnosti koju je Hrvatski Telekom započeo implementirati i testirati u ožujku 2019. godine, a preduvjete za ovaj veliki iskorak ispunio je modernizacijom mobilne mreže. Puštanjem 5G mreže u komercijalni rad Hrvatski Telekom stavlja Hrvatsku uz bok brojnim europskim i svjetskim tržištima koja već koriste prednosti 5G tehnologije.

„Današnji dan je vrhunac višegodišnjeg rada i značajnih investicija s kojima nismo posustali ni u ovako gospodarsko izazovnom razdoblju jer društveni i gospodarski napredak moguć je samo kroz tehnološki razvoj. Sve napredne države, svjesne pogodnosti koje pruža imaju 5G definiran kao stratešku tehnologiju. Primjena 5G tehnologije omogućit će daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i umjetne inteligencije u kontekstu „pametnih i zelenih rješenja“ u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru. Danas obilježavamo početak rada 5G mreže s jasnim planovima njenog dugoročnog razvoja u vidu većih brzina i veće pokrivenosti“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

5G mreža koju trenutačno implementiramo počiva na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava trenutnu upotrebu postojećih frekvencija za 5G. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra omogućava brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Hrvatski Telekom svim svojim korisnicima u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. lipnja 2021. godine, bez dodatnih troškova, nudi uključenu mogućnost korištenje 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivanja 5G mrežom i imati 5G kompatibilan uređaj.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT