Operateri Top teme Biznis

HT najavio gašenje 3G mreže i obećao nadogradnju 4G i 5G infrastrukture

Hrvatski Telekom je najavio da kreće s gašenjem 3G mreže. Proces bi trebao trajati dvije godine, a njezinu ulogu bi trebale preuzeti mreže novije generacije, dakle 4G i 5G, dok će 2G (GSM) mreža ostati, putem koje će se i dalje nesmetano odvijati telefonski razgovori i razmjenjivati SMS poruke.

Podsjetimo, 3G mreža (UMTS) je s radom počela prije otprilike 20 godina i u međuvremenu je doživjela nekoliko nadogradnji. 3G signal je korisnicima donio osjetno napredniju mogućnost korištenja interneta, budući da je (u početku) nudio brzine prijenosa podataka od 384 kbps. Usporedbe radi, GPRS, koji je bio dio 2G sustava, postizao je brzine manje od 50 kbps, dakle u skladu s tadašnjim dial-up modemima. Kasnije je i 2G mreža nadograđena na EDGE, koji je osiguravao brzine do 236 kbps.

U međuvremenu je 3G mreža nadograđena na HSDPA tehnologiju, te kasnije „HSDPA Dual Carrier“ pa se brzina polako penjala preko 1 Mbps, sve do teoretskih 42 Mbps, no malo tko je to u praksi mogao doseći s obzirom na prirodu mobilnih mreža. U stvarnosti, brzine su bile osjetno manje i rijetko su prelazile 10 Mbps, što je ovisilo o i uređajima.

Dolaskom 4G mreže prije desetak godina, brzine su počele rasti, a sukladno tome, rasle su i potrebe korisnika. Internet s računala polako seli na mobitele, a web stranice postaju sve veće i „teže“, zbog čega su postojeće brzine na 3G mreži postale nedovoljne za normalno funkcioniranje čak i jednostavnijih aplikacija. I danas se, ovisno o mikrolokaciji, zna dogoditi da vam se mobitel spoji na 3G mrežu (oznaka 3G, 3.5G, H ili H+) te u takvoj situaciji često ne rade aplikacije za društvene mreže ili npr. mobilno bankarstvo, barem dok ponovno ne uhvatite 4G ili 5G signal. Nažalost, ovakvih mikrolokacija, tj. „rupa“ još uvijek imamo čak i po gradovima, posebice u podzemnim garažama, a vrlo je čest slučaj da mnoge ceste i željezničke pruge nisu pokrivene 4G signalom. Naravno, sve ovisi o operateru čiji ste korisnik.

U HT-u kažu da će u sljedeće dvije godine, koliko bude trajalo postupno gašenje 3G mreže, dodatno ojačati 4G i 5G mrežu, no s obzirom da 4G imamo već desetak godina, postavljamo si pitanje hoće li gore spomenute rupe u ovako, uvjetno rečeno, kratkom roku biti pokrivene novim signalom. U svakom slučaju pozdravljamo gašenje infrastrukture koju je vrijeme pregazilo i nadamo se da će obećanja o nadogradnji 4G i 5G mreža do 2025. godine biti ispunjena.