Huawei Kirin 990 5G – prvi 7nm procesor s integriranim 5G modemom službeno predstavljen

Predstavljanje noviteta na berlinskom IFA sajmu je u punom jeku, a jedan od najzanimljivijih svakako je novi Huawei Kirin 990 5G procesor – prvi 7nm čispet na svijetu s integriranim 5G modemom.

Do sada smo vidjeli nekoliko postojećih rješenja, npr. Snapdragon 855 ili Exynos 9825, koji dolaze s mogućnošću naknadne ugradnje 5G modema, dok Kirin 990 5G u startu donosi Huaweijev Balong 5000. Doduše, postojat će i verzija procesora bez 5G modema, koja nosi oznaku Kirin 990.

Kirin 990 5G predstavlja značajan napredak u svim sedmentima u odnosu na lanjski Kirin 980. Napredak je vidljiv i u broju tranzistora, koji sada iznosi 10,3 milijarde. Tu je i nova podrška za AI, odnosno umjetnu inteligenciju. Sljedeći napredak je postignut i u fizičkoj veličini čipa, koji zauzima skoro trećinu manje površine od npr. Snapdragona 855 i Exynosa 9825. Što se brzine prijenosa podataka u 5G mreži tiče, Kirin 990 u downloadu postiže 2,3 Gbps, a u uploadu 1,25 Gbps.

5G tehnologija suočava se s izazovima kao što su slabost signala i potrošnja energije, no u Huaweiju kažu da su ih uspjeli prevladati, budući da su energentsku učinkovitost podigli za 20%. Pored toga, Kirin 990 donosi Dual SIM podršku s 5G slotom i dvostrukom VoLTE konekcijom.

Kad je u pitanju AI, Kirin 990 podržava preko 300 operatora, što je oko 3 puta više od onih na Snapdragonu 855. NPU jedinica, odnosno neuralni procesor s Da Vinci arhitekturom, koja također omogućuje znatne energetske uštede, i to čak do 24 puta. Za razliku od lanjskog, novi NPU omogućuje tzv. Multi-instance segmentaciju, što omogućuje prepoznavanje više ljudi u kadru i manipulaciju unutar fotografije ili videa.

Ukupne performanse su također porasle. U single-core načinu za 10%, a u multi-core 9%. U grafičkom dijelu novi čipset postiže 6% bolje rezultate, uz istovremeno 20% veću energetsku učinkovitost.

Kirin 990 donosi i petu generaciju ISP procesora s 15% većom učinkovitošću i isto tolikoj uštedi na energiji. Zahvaljujući njemu, postignuto je smanjenje šuma u fotografiji je za 30%, a u domeni videa za 20%.

Huawei poseban značaj pridaje kombinaciji ISP procesora i umjetne inteligencije, čiji su rezultat nove mogućnosti kamere. Primjerice, kamera iza koje stoji ovaj procesor u stanju preko ljudskog oka izmjeriti broj otkucaja srca osobe koja joj je u kadru.

Što se same strukture procesora tiče, već je rečeno da radi u 7nm procesu, a sastoji se od ukupno osam jezgri koje rade na tri-cluster principu. Tu su dvije Cortex-A76 jezgre koje kucaju na 2,8 GHz, dvije na 2,36 GHz, te četiri Cortex-A55 1,95 GHz jezgre. Kirin 990 donosi i novi GPU Mali-G76 – prvi grafički koprocesor u svijetu sa 16 jezgri.

Novi Kirin 990 u komercijalnu upotrebu kreće odmah, a prvi uređaj će biti ugrađen bit će Huawei Mate 30 Pro, čije je službeno predstavljanje najavljeno za 19. rujna.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT