Huawei P40 Pro [Prvi dojmovi]

Huawei je upravo predstavio P40 Pro, nasljednika lanjskog P30 Pro. Riječ je o jednom od najvažnijih uređaja iz Huaweijeve ponude, koji dolazi u vrlo nezgodno vrijeme kada svijetom vlada pandemija koronavirusa, ali i u vrijeme Američkih sankcija Kini koje su Huawei uskratile za Googleove usluge.

P40 Pro je i dalje temeljen na Androidu 10 i donosi njihov prepoznatljiv EMUI u inačici 10.1. Na prvi pogled, sve se čini potpuno normalnim, ali onda shvatite da vam nedostaje Googleova trgovina s aplikacijama.

Ipak, i nju je moguće instalirati putem različitih trikova i dosjetki, ali mi smo ovoga puta odlučili koristiti P40 Pro onako kako je i došao iz kutije, a to je bez Googleove trgovine.

Posljednjih par dana uspjeli smo pronaći gotovo sve alternative za aplikacije koje koristimo, s iznimkom nekoliko igara koje se ne mogu sinkorinizirati s Google Play servisima i u trenutnoj fazi odbijaju raditi.

Nije to tako strašno i bez njih se definitivno može. Najvažnije stavke poput emaila, navigacije i socijalnih mreža su tu i rade jednako dobro kao i na bilo kojem drugom smartfonu.

No tu priču već donekle znate pa ćemo se trenutno odmaknuti od nje i preći na sam uređaj koji je na nas ostavio podijeljene dojmove.

S jedne strane riječ je o fantastičnom uređaju s prekrasno dizajniranim elementima, i nekoliko neobičnih odluka. Na poleđini ćemo vidjeti da je smještaj kamera ostao kao i na lanjskom modelu, u otprilike istom rasporedu, ali sad je cijeli modul oko kamere izdignut izvan kućišta. Huawei je imao i boljih rješenja za ovo u primjerice Mateu 30 Pro.

 

Boja je zato ostavila upečatljiv dojam, a naš primjerak došao je u srebrnkasto plavkastoj izvedbi. Ovisno iz kojeg kuta gledate uređaj, tako će dobivati određenu nijansu.
Kućište je istovremeno fino zaobljeno tako da odlično leži u ruci, ali i ima određene oštre linije koje osjetite tek kad uređaj primite u ruku. Primjerice na utorima i tipkama to možete najbolje vidjeti i osjetiti.

Veličinom se smjetio u otprilike iste gabarite kao i P30 Pro, ali je mrvicu uži, deblji i ima malo veći 6,58” zaslon. I on je poboljšan, donosi viši refresh rate od 90 Hz, u odnosu na lanjskih 60, ali i nema više zuba na vrhu. Ipak, umjesto njega imamo dvije prednje kamere smještene u obliku pilule u gornji lijevi kut zaslona. Slično rješnje prošle godine imao je i Galaxy S10+ i ruku na srce, vidjeli smo i puno boljih rješenja, opet čak i na Huaweijevim modelima.

Kažem, iskustvo je donekle podijeljeno, s jedne strane se divite prekrasnom uređaju i kvaliteti izrade, a s druge se čudite dizajnerskim odlukama.

Nismo imali previše vremena testirati ove selfie kamere da bi smo mogli donijeti zaključak o tome jesu li opravdane ili nisu, ali ćemo do recenzije to svakako saznati.

Nema 3,5 mm izlaza za slušalice niti stereo zvučnika, baš kao što ih nije imao niti P30 Pro, ali zadržano je infra crveno koje služi kao univerzalni daljinski.

P40 Pro pokreće Kirin 990 kojeg smo imali prilike upoznati u Mateu 30 Pro, a uz njega se našlo i 8 GB RAM-a kao i 256 GB interne memorije. Po našem dosadašnjem iskustvu, riječ je o jednom od najsnažnijih procesora na tržištu, a brzina kojom pokreće sve aplikacije je naprosto zapanjujuća. Vjerojatno je taj dojam na još višoj razini zbog nešto većeg nivoa osvježavanja zaslona, ali o tome ćemo više u zasebnoj recenziji.

O bateriji je teško bilo što reći, osim što mogu potvrditi da se iznimno brzo puni uz 40 W punjač kojeg dobivate u pakiranju.

Za kraj donosimo i nekoliko primjera fotografija uhvaćenih s fantastičnim novim kamerama koje donosi ovaj uređaj. Proteklih nekoliko dana ostao sam oduševeljen koliko je spremna za sve situacije, ali naravno, detaljnije ćemo se pozabaviti s njom u narednih tjedan dana.

Video

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT